hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Jeruzsálem őrállói vagyunk" - interjú a Dávid Városa alelnökével
Feltárják az ősi Jeruzsálemet
"Jeruzsálem őrállói vagyunk" - interjú a Dávid Városa alelnökével

Az egykori parkoló ma a legizgalmasabb feltárás helyszíne Jeruzsálemben, ahol a bizánci kortól az Első Templom időszakáig találtak már leleteket. A háttérben az Olajfák-hegye.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 08. 26.
„Ma olyan rendkívüli időkben élünk, amikor szemünk elé tárul ugyanaz a kép, ahogyan az Első Templom lerombolása után Ezsdrás és Nehémiás vezetésével visszatérő zsidók látták Jeruzsálemet” – mondja Doron Spielman, a Dávid Városa (Ir David), az ősi Jeruzsálem helyszínét feltáró szervezet alelnöke, aki szerint az izraeli főváros ősi negyede és a Biblia közötti kapcsolat egyre erősebbé válik világszerte mindenki számára.

Sok hír jelent meg az utóbbi időben az ősi Jeruzsálemmel kapcsolatban. Hadd kérdezzek először a legfrissebb kapcsán, melyet augusztus közepén jelentettek be. Eszerint a Dávid Városához tartozó egyik feltáráson olyan, több mint 2600 éves épületmaradványokat, köztük megégett tetőgerendákat találtak, amelyeket a várost meghódító babiloni seregek romboltak le és gyújtottak fel. Mit tudtak meg ebből a rendkívüli felfedezésből?

– Igen, ez egy elképesztő felfedezés volt. Eddig is azt feltételeztük, hogy amikor a babiloniak i. e. 586-ban megostromolták Jeruzsálemet, az egész környéket felégették. Ez egy ősi haditechnika volt, mai fogalommal olyan villámháborúnak, blitzkriegnek lehetne nevezni, mint amilyet a nácik vívtak a második világháborúban. A gyors és kegyetlen pusztítást az Első Templom környékén, a királyi lakónegyedben kezdték, ahol a város legfontosabb vezetői laktak. Itt volt található az az épület, amit most felfedeztünk. A tulajdonosának a nevét is tudjuk, egy zsidó nemesembernek az otthona volt, megtaláltuk a nevét őrző pecsétet is a házban. Eszerint „Natan-Melech, a király szolgája” lakott itt, aki a Bibliában is szerepel, a Királyok második könyvének 23. fejezetében. Olyan gyors volt a pusztítás, hogy a megégett gerendákra – mielőtt azok elporladtak volna – ráomlottak a falak, és így mintegy légmentesen, mélyen a föld alatt és vízszivárgástól elzárva konzerválták azokat. Ezért maradhattak meg évezredeken keresztül. De még izgalmasabb az, hogy közvetlenül Natan-Melech háza mellett egy olyan házat találtunk, amelyet a Perzsiából Ezsdrás és Nehémiás vezetésével visszatérő zsidók építettek, amikor helyreállították Jeruzsálemet. El tudjuk képzelni tehát azt, hogy az a család, amelyik itt, az újjáépített Jeruzsálemben, ebben a házban lakott, minden nap szembesült a babiloni pusztítás nyomaival. Nemcsak jelképesen siratták tehát a város és az Első Templom lerombolását – ahogyan mi tesszük ezt minden évben, a Tisa B’Av gyásznapján –, hanem szó szerint a küszöbük előtt volt látható Jeruzsálem pusztulásának az emléke. Most a szemünk előtt tárul fel ugyanez a kép, ami nagyon erőteljes és megrázó látvány a mai nemzedék számára, akik újra visszatértek Jeruzsálembe.

A nagyközönség is láthatja majd ezt a feltárást?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!