hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Revans Jeruzsálemben
Netanjahu Dávid városában ad választ az UNESCO történelemtagadására

2017. 07. 13.
Be kell mutatnunk az igazságot – ezért döntött úgy az izraeli miniszterelnök, hogy válaszul az UNESCO legújabb történelemtagadó rendeletére, engedélyezi az eddigi legnagyobb turistaközpont felépítését Jeruzsálemben. A Siratófal gyásza helyett a monumentális Kedem Központ Dávid városához, Izrael nagyhatalmi korszakához kötné a zsidó identitást.

„Engede azért Ábrahám Efronnak és odamérte Ábrahám Efronnak az ezüstöt, amelyet mondott vala a Khéth fiainak hallatára; kalmároknál kelendő négyszáz ezüst siklust.

Így lett Efronnak Makpelában levő mezeje, mely Mamré átellenében van, a mező a benne levő barlanggal, és minden a mezőben levő fa az egész határban köröskörül Ábrahámnak birtoka, a Khéth fiainak, mind azoknak szeme előtt, akik az ő városának kapuján bemennek vala. Azután eltemeté Ábrahám az ő feleségét Sárát a Makpelá mezejének barlangjába Mamréval szemben. Ez Hebron a Kanaán földén.” (I.Mózes 23:16-19) – ezzel a Tóra-idézettel üzent Benjamin Netanjahu az UNESCO-nak, az ENSZ kulturális szervezetének. Mióta ugyanis 2011-ben a Palesztin Hatóság – az Egyesült Államok szerint jogellenesen – megkapta a tagsági jogot, a világ­örökség helyszíneit kezelő tanács már sokadik, a történelmi tényeket is felülíró határozatát hozza Izraellel szemben, aminek 2016-os csúcspontja az volt, hogy letagadták a Templom-hegy és a zsidóság évezredekre visszanyúló kapcsolatát.

A nyílt történelemtagadás folytatásaként értelmezhető, hogy a múlt héten a palesztin örökség részének nyilvánították a Pátriárkák sírját és Hebron városát, majd pedig Izraelt megszálló hatalomként bélyegezték az ősei földjén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!