hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Váratlan fordulat a Kuciak-gyilkosság ügyében

Szlovákia legnagyobb belpolitikai válságát okozta Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolása. Az ügy feltárása nem várt fordulatot vett, miután a szlovák Különleges Büntetőbíróság múlt hét csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében felmentette a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított nagyvállalkozót, Marián Kočnert, valamint a gyilkosság kitervelésével, a Kočner és a gyilkosok közötti közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát.

Biden külpolitikája Trump-ellenségeire és a globalizmusra alapoz

Bár az amerikai választásokat ritkán befolyásolja döntően a külpolitika, a választások kimenetele annál inkább meghatározza az Egyesült Államok külpolitikáját. Trump pragmatikus, bizniszorientált és szövetségépítő diplomáciájához képest Joe Biden komoly változásokat hoz, amennyiben a Fehér Házba jut.

Miért került célkeresztbe Navalnij?

Hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki vezető megmérgezésének híre. Moszkva továbbra is tagadja a mérgezést, azonban több állam is – Németországgal az élen – a nemzetközi közösség lehetséges válaszlépéseit igyekszik előmozdítani. Időközben a politikus magához tért a kómából.

Belföld

Színművészeti: változtatni kell, de nem mindegy, hogyan

A Színház- és Film­művészeti Egyetem átalakításával kapcsolatos ügynél is érvényes az a szabály, hogy az élet nem fekete-fehér – ez a konkluziója azoknak a háttér­beszélgetéseknek, melyeket a Hetek munkatársai az elmúlt napokban folytattak a szakmában járatos személyekkel. Mint kiderült, azt senki nem vitatja, hogy szükség van a változásra, ugyanakkor a megvalósítás módját és tempóját minimum aggályosnak tartják.

„Úgyis meghalnának másban” - Erősödő vírus­szkepticizmus, növekvő oltásellenesség

Miközben szakemberek nem győzik felhívni a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány második hulláma valódi veszélyt jelent elsősorban az idősek számára, egyre nő azok száma, akik szerint a vírus inkább egy átverés, mint valódi probléma, az oltás pedig egyenesen emberkísérlet.   

Hit és értékek

„A vírus veszélyes, még inkább, ami utána jöhet” - interjú Rodney Howard-Browne-nal

Rodney Howard-Browne dél-afrikai származású prédikátor neve akkor lett szélesebb körben ismert, amikor tavasszal a floridai rendőrség letartóztatta a gyülekezési szabályok feltételezett megsértése miatt. A lelkész most a Heteknek elmondta, hogy a hatóságok végül mindenben igazat adtak neki, meg is szüntették ellene az eljárást. Howard-Browne néhány hete könyvet adott ki a járványról, amely főként a vírusfertőzés hosszú távú társadalmi-politikai következményeivel foglalkozik. „Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy miután a COVID-19 járványt leküzdjük, egy új világban találjuk magunkat, és erre már most fel kell készülnünk” – mondta lapunknak.

HÁTTÉR

Vandalizmus a rasszizmus elleni harc jegyében

Fiatal, jómódú egyetemisták is rombolnak a Black Lives Matter tüntetésein.  A magántulajdon elleni támadásoknak viszont semmi közük a rasszizmus elleni harchoz, sokkal inkább ahhoz, hogy egyre kevesebben hisznek az amerikai álomban.

Megmentheti-e a gazdaságot az enyhébb "karanténszigor"?

Globálisan több mint 15 százalékkal csökkent a GDP az év első hat hónapjában. Magyarországon 14,5 százalékkal csökkent a gazdasági termelés, amivel a harmadik legérintettebb ország vagyunk az EU-ban. Nem véletlen, hogy a politikusok enyhébb „karanténszigorban” gondolkodnak.

Ezért mítosz a felsőoktatási autonómia

Egy új amerikai dokumentumfilm feltárta, milyen külföldi adományozók szereztek befolyást a keleti parti elit egyetemeken. Míg a liberális kötődésű alapítványok az ideológiát alakítják, a tengerentúli szponzorok információkra vadásznak és az amerikai politikát befolyásolnák.

KÁVÉSZÜNET

„Európából hiányzik az ambíció” - Beszélgetés Csanády Istvánnal, a Shapr3D alapítójával

„Abba kellene hagyni a külső tényezők hibáztatását, amikor valami nem sikerül. Ez a mentalitás egészségtelen és szöges ellentétben áll a vállalkozói szemlélettel, ahol, ha valami nem sikerül, akkor azt nézzük, hogy min kell nekem változtatni” – mondja Csanády István, a Shapr3D alapítója, aki szerint Budapest nem startup város, pedig lehetne.

„A darabok főszereplője az időjárás” - Interjú Bán Teodórával, színházigazgatóval

Az idei nyári szezon – ha döcögve is, de elindult. A belföldi szolgáltatók zöme a magyar közönségre fókuszált, nem volt ez másképp a Margitszigeti Szabadtéri Színpaddal sem. Jelenlegi kihívásokról, a szabadtéri színpad történetének mérföldköveiről, az időjárásról és Budapest marketingjéről beszélgettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!