hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Váratlan fordulat a Kuciak-gyilkosság ügyében
Győzhet az igazság?
Váratlan fordulat a Kuciak-gyilkosság ügyében

Ján Kuciakra emlékeznek a tett helyszínén(Fotó: AP / Petr David Josek)

2020. 09. 09.
Szlovákia legnagyobb belpolitikai válságát okozta Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolása. Az ügy feltárása nem várt fordulatot vett, miután a szlovák Különleges Büntetőbíróság múlt hét csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében felmentette a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított nagyvállalkozót, Marián Kočnert, valamint a gyilkosság kitervelésével, a Kočner és a gyilkosok közötti közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és élettársát, Martina Kušnírovát 2018. február végén gyilkolták meg a galántai járásban, Nagymácsédon lévő családi házukban. Nem sokkal a kettős gyilkosságot követően derült ki, hogy Kuciak már régóta egy olyan cikken dolgozott, amely az olasz maffia kelet-szlovákiai terjeszkedését, valamint a szlovák politikai és gazdasági elit összefonódását mutatta volna be. Mindezt akkoriban Tom Nicholson oknyomozó adta közre, akivel Kuciak is együtt dolgozott.

Az újságírók felvetései szerint az olasz maffia már évek óta úgy terjeszkedett Szlovákiában, hogy az európai uniós támogatásokat a szlovákiai politikai elit révén akarta megszerezni. Az olasz maffiatagok több szlovák szövetkezetet is felvásároltak, ahol álbiogazdaságokat „üzemeltettek”, és azokhoz az Európai Uniótól igényeltek támogatásokat. Nem sokkal az ügy kipattanását követően szlovák napilapok azt is megszellőztették, hogy a ‘Ndran­gheta olasz maffia szlovákiai kapcsolattartója az az Antonino Vadala lehetett, aki 2011–2012-ben még Robert Fico miniszterelnök asszisztensével, Mária Troskovával vállalkozott közösen, akit pedig Viliam Jasan (korábban a kormány biztonsági tanácsának titkára) ajánlott Fico figyelmébe.

A gyilkosság és az olasz maffia, valamint a szlovák politikai elit összefonódása óriási mértékű közfelháborodást okozott, végül a társadalmi nyomás és tüntetések hatására mind a szlovák belügyminiszternek, mind a szlovák miniszterelnöknek távoznia kellett. Az ügy végül az előrehozott választásokra is erősen rányomta a bélyegét: az addigi kormánykoalíciós pártok, a Smer, az SNS és a szlovák–magyar Híd Párt elvesztették a választásokat, Igor Matovič pártszövetségének vezetésével az ellenzék alakíthatott kormányt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!