hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kísért a szlovák maffiamúlt
Miért kellett meghalnia Ján Kuciaknak?

2018. 11. 08.
Egy privatizációban meggazdagodott, korábban médiaérdekeltséggel rendelkező, politikai és titkosszolgálati kapcsolatokat ápoló „üzletember” állhat Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya kivégzése mögött. Ez nem egy bűnügyi regény fülszövege, hanem a közép-európai valóság lassan három évtizeddel a rendszerváltás után.

 

A mindössze 28 éves Ján Kuciak fiatal kora ellenére az egyik legjelentősebb szlovák hírportál, az aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Menyasszonyával, Martina Kušnírovával májusi esküvőjükre készültek, ám erre már nem kerülhetett sor. Idén február 21-én nagymácsédi otthonukban gyakorlatilag kivégezték őket. Az elkövető a nyitott ajtón jutott be a családi házba, a lányt a konyhában lőtte fejbe, ő azonnal meghalt. Az újságírót az egyik szobában lőtte szíven, ő percekig agonizált, mielőtt elvérzett. 

A gyilkosság egész Szlovákiát megrázta, olyannyira, hogy Robert Fico kormányfő is lemondani kényszerült. Nem véletlenül: a gyilkossági ügy szálai egészen a nagypolitikáig vezettek, a feltételezések szerint ugyanis a Szlovákiában terjeszkedő, kormányzati kapcsolatokkal is rendelkező olasz maffiának állt útjában Kuciak, aki éppen egy oknyomozó cikken dolgozott a témában. Bár ez tűnt a legvalószínűbb verziónak, már akkor is többen felhívták a figyelmet arra, hogy az újságíró szlovák oligarchák sötét ügyeivel is behatóan foglalkozott. (Olasz maffiaexport – Kormányválság az újság­író-gyilkosság után Szlovákiában HETEK, XXII. évf. 10. szám, 2018. 03.09.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!