hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 11.09.(XXII /45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Elmaradt a kékhullám

Ki tudnak-e lépni az amerikai demokraták a Clinton-klán árnyékából? Van-e kiút számukra a 2016-os Trump-sokkból? Egyben tudják-e tartani a republikánusok a Donald Trump mögött 2016-ban összeállt választói koalíciót, és mire lehet elég a mostani eredmény a 2020-as elnökválasztás szempontjából?

Piszkos tizenkettő

Tizennyolc évet vártak a párton belüli ellenfelei arra, hogy végre elégtételt vehessenek Angela Merkelen. December elején nemcsak a CDU elnökségéről, hanem Németország és Európa jövőjéről is döntenek majd a német kormánypárt kongresszusi küldöttei. Egy több évtizedes kíméletlen és briliáns politikai játszma háttere.

Belföld

Radikális átalakítás

A kormány megtiltaná az államilag finanszírozott kórházakban a fizetős szolgáltatásokat. Ám félő, hogy ezzel csak a kórházak legális pluszbevételei, nem pedig az orvosok hálapénze szűnne meg. Az indoklás szerint az állami és a magán egészségügyi rendszer szétválasztása a cél.

Erdélyi utakon indul a HISZ új programja

Az ősz gyönyörű színekbe öltöztette a fákat a Királyhágó környékén. ilyenkor a legszebb Erdély. Úton vagyunk a HISZ vezetőjével, Kovács Sándorral, aki a szervezet legújabb akcióját indítja.

Drasztikusan eltérő bírósági döntések hajléktalan-ügyben

Úgy tűnik, a bíróságok munkájában zavart okozott az október 15-én hatályba lépett, úgynevezett hajléktalan­törvény. Legalábbis erre utal, hogy alig két hét alatt háromféle, egymástól teljesen eltérő ítélet született az életvitelszerű utcai tartózkodás miatt indított ügyekben.

Hit és értékek

Vissza a jövőbe

A keresztény egyháztörténelemben rendszeresen voltak olyan személyek, akik a jövőről szóltak. Kijelentéseik hitelességéről véleményt alkotni csak az utókor tud. Cikkünkben egy 45 évvel ezelőtt született látomás társadalmi-kulturális előrejelzéseit vetjük össze korunk néhány eseményével.

HÁTTÉR

Kísért a szlovák maffiamúlt

Egy privatizációban meggazdagodott, korábban médiaérdekeltséggel rendelkező, politikai és titkosszolgálati kapcsolatokat ápoló „üzletember” állhat Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya kivégzése mögött. Ez nem egy bűnügyi regény fülszövege, hanem a közép-európai valóság lassan három évtizeddel a rendszerváltás után.

Mi a siker titka?

Van-e a sikernek korlátja? A siker vonzza a sikert? Lehet-e sikeres valaki idős korában vagy a kreativitás múlik a korral? Vannak-e a sikernek matematikai törvényszerűségei? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ Barabási Albert László fizikus és hálózatkutató legújabb könyvében.

A sorsdöntő kilenc nap

Megmozdult a Föld, eltűnt Magyarország, az a régi jó világ, amit a nagyapák ismertek, az a különleges jó világ, Magyarország, amelyen kívül nincs élet, ha van is, az nem olyan. Az első világháború, a mi felfogásunkban már ősként feltűnő világok pusztulását hozta, a boldog békeidők végét, „Atlantisz” elsüllyedését. Magyarországon az 1918-as Mindenszentek meghozta a Károlyi-kormányt. „Forradalom fehér virága, a sír virága…”– írja Juhász Gyula. 1918-ban Magyarországra a halottak „ünnepén” beköszöntött az őszirózsás forradalom.

Ne kezeljenek bennünket gyerekként!

„Életem nagy részét különböző intézményekben töltöttem. Az intézmény jelentette számomra a Világot. De az élet az intézményben nem nevezhető életnek. Az élet az intézményben a megalázást és a másoktól való elzárást jelenti. Ami engem legjobban zavart és dühített, hogy nem hozhattam saját döntéseket.”

KÁVÉSZÜNET

Gyógyulj wellnesspihenés közben!

Hazánkban, a termálvizek országában kivételesen sok természeti forrás kínálja gyógyerejét. A legkülönfélébb egészségügyi problémákra jótékony gyógyvizeket számos kezelés során használják, emellett az ásványokban és bioaktív anyagokban gazdag gyógyiszap hatékonyságát is érdemes megtapasztalni. Ha csak néhány napunk van, már ezalatt is sokat tehetünk az egészségünkéert. Egy-egy jól megválasztott kezeléssel megszabadulhatunk az izomfájdalomtól, görcsöktől, stressztől, feszültségtől, ödémától.

Mandarinszüret Opuzenben

Dél-Dalmáciában a hegycsúcsokkal övezett szépséges Neretva-völgyben ősszel korántsem áll meg az élet. Ilyenkor kelnek igazán életre a domboldalak: javában zajlik az illatos citrusfélék szürete.

Felmérések a mobilhasználatról

Az okostelefonok olyan elsöprő erővel törtek be az elmúlt években a hét­köz­napokba, hogy a legtöbben egy napot sem bírnak elképzelni a használatuk nélkül.

Nagymamáink édes ízei

Sokan elmondhatjuk, hogy gyerekkorunk kedves emlékei közé tartozik, amikor nagymama végzett az ebédfőzéssel, és nekiállt süteményt sütni. Mi ott sündörögtünk lisztes köténye körül, és igyekeztünk mindenben segíteni neki. Néztük, ahogy gyors mozdulatokkal meggyúrja, serényen kinyújtja a tésztát, mi pedig nagy élvezettel szaggattuk ki belőle a különféle formákat, ha éppen linzer készült. Ezután következett a gyerekek kedvenc foglalatossága: a vanília- vagy csokikrém, tejszínhabos töltelék kikeverése, majd a legfontosabb mozzanat: a krémes tál tisztára nyalogatása. (Csak hogy ne teljen tétlenül az idő, míg a finomság kisül.)

Szemünk fénye

Szemünk ápolása, óvása ugyanolyan fontos, mint más testrészeinké. Ennek ellenére a mindennapokban kevesebb figyelmet kap, szinte csak akkor kapunk észbe, amikor már nem  látunk rendesen.

Mit tegyünk, ha fáj a fogmosás?

A fogérzékenység hátterében gyakran ínyvisszahúzódás állhat. Fontos, hogy már a probléma első jeleinél forduljon fogorvosához!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!