hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sorsdöntő kilenc nap
Károlyi kormányzása a Tisza-gyilkosságtól a fegyverszünetig

2018. 11. 08.
Megmozdult a Föld, eltűnt Magyarország, az a régi jó világ, amit a nagyapák ismertek, az a különleges jó világ, Magyarország, amelyen kívül nincs élet, ha van is, az nem olyan. Az első világháború, a mi felfogásunkban már ősként feltűnő világok pusztulását hozta, a boldog békeidők végét, „Atlantisz” elsüllyedését. Magyarországon az 1918-as Mindenszentek meghozta a Károlyi-kormányt. „Forradalom fehér virága, a sír virága…”– írja Juhász Gyula. 1918-ban Magyarországra a halottak „ünnepén” beköszöntött az őszirózsás forradalom.

Persze vannak, akiknek ez a változás a demokrácia, a köztársaság, a sajtószabadság, a szociális jogok eljövetelét jelenti a Nemzeti Tanács programja alapján, és ilyen módon a feltámadást, mint ahogy Juhász folytatja versét: „Föltámadást hoztál e tájra, szívünk dobbant szabadon a forradalomban”. Az „úri Magyarország megrendülése” sokak számára a szabadság érzetét jelentette, és a reményt a változásra. De beváltotta-e a hozzáfűzött reményeket?

A Tisza-gyilkosság elszabotált nyomozása

Október 31-én, a Károlyi-kormány kinevezésének napján lőtték le terrorista merénylők Tisza Istvánt, aki 1917 júniusáig Magyarország miniszterelnöke volt. Meggyilkolása szinte a mai napig is jobban lázba hozza a történelemmel foglalkozó közvéleményt, mint Károlyiék kinevezése. Részben azért, mert a baloldali narratíva szerint még ma sem tudjuk, kik követték el a merényletet, de az igazi feszültség valójában ennek az eseménynek a szimbolikus jellegéből fakad. Tisza, nemcsak azért, mert ő volt Magyarország háborús miniszterelnöke, hanem azért is, mert a háború előtti évtizedben az ő politikája határozta meg Magyarország sorsát, „úri Magyarország” szimbóluma volt. Kemény kézzel próbálta egyben tartani Magyarországot, konzervatív liberális oldalról akarta működőképessé tenni, és a nemesi osztály túlélését biztosítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!