hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drasztikusan eltérő bírósági döntések hajléktalan-ügyben
Szabálysértés vagy sem?

2018. 12. 07.
Úgy tűnik, a bíróságok munkájában zavart okozott az október 15-én hatályba lépett, úgynevezett hajléktalan­törvény. Legalábbis erre utal, hogy alig két hét alatt háromféle, egymástól teljesen eltérő ítélet született az életvitelszerű utcai tartózkodás miatt indított ügyekben.

Budapest, Gödöllő: szabálysértés

Egy budapesti és egy gödöllői hajléktalant elítéltek és pénzbüntetéssel sújtottak életvitelszerű közterületen tartózkodásért. Pécsen ezzel szemben – egy ugyanazért a „cselekményért” eljárás alá vont férfit – felmentettek. És hogy a helyzet tovább bonyolódjon, Kaposváron és Székesfehérváron a bíróságok felfüggesztették az eljárást és egyedi normakontrollt kérnek az Alkotmánybíróságtól, mert az Alaptörvény alapján nem tudják eldönteni, szabálysértés-e, vagy sem a hajléktalanság.

Az első hajléktalanperre október 19-én került sor Budapesten. Az egyórás tárgyalás során a bíróság megállapította, hogy az eljárás alá vont férfi elkövette az életvitelszerű közterületen tartózkodást: a Nyugati téri aluljáróban a rendőrök néhány óra alatt háromszor figyelmeztették, majd mivel másnap is ott találták, megindították az eljárást. A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint a hajléktalan személy elkövette a szabálysértést, ezért figyelmeztetést kapott, emellett ki kell fizetnie a kirendelt védő díját, 6300 forintot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!