hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mandarinszüret Opuzenben
Ősszel is festői a Neretva-völgy

2018. 12. 07.
Dél-Dalmáciában a hegycsúcsokkal övezett szépséges Neretva-völgyben ősszel korántsem áll meg az élet. Ilyenkor kelnek igazán életre a domboldalak: javában zajlik az illatos citrusfélék szürete.

Mandarinföld közelebb van, mint gondolnánk. Bár sokszor követhetetlen a sok határváltás: hol kilépünk az egyik országból, hol pedig be egy másikba, vagy épp fordítva. Mindenesetre Horvátországon, majd Bosznia-Hercegovinán át végig a Neretva-kanyonon keresztül haladunk, melynek szépsége leírhatatlan: lagúnák, ragyogó smaragdszínű víztükör, sziklafalakkal szegélyezett partvonal, lenyűgöző természet – mesebeli az egész. A biztonság és az utak minősége teljesen rendben van, habár utóbbiak több helyütt elég keskenyek és kanyargósak.

Útközben a legnagyobb örömünkre a kötelező 1-2 órás pihenőket Jajcánál és Mostarnál tartottuk – mintha utunk e szakaszán egyenesen Csontváry nyomában járnánk… Jajca tojás alakú hegyen terül el, erre utal a város neve is („jajca”: tojás). Központjában a vár áll, magyar vonatkozását a bejáratnál tábla hirdeti: Mátyás király foglalta vissza a törököktől, majd megalapította a jajcai bánságot, amely elestéig hazánk része volt. Sétánk során megcsodáljuk, ahogy az őszi természet színei keretbe foglalják a lezúduló világhírű vízesést a Pliva-tó és az Orbász folyó találkozásánál.

Bár a festői Mostarban most is sok a turista, az Öreg híd és környezete megunhatatlan látvány – főleg a Neretva folyón álló hidak egyikéről szemlélve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!