hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit tegyünk, ha fáj a fogmosás?
Érzékény kérdések

2018. 12. 07.
A fogérzékenység hátterében gyakran ínyvisszahúzódás állhat. Fontos, hogy már a probléma első jeleinél forduljon fogorvosához!

Ha a fogak már a fogkefe vagy az étel érintésére is fájdalommal reagálnak, fogérzékenységgel állunk szemben. Ez különösen feltűnő lehet hideg vagy meleg ételek vagy folyadékok, illetve savanyú és édes ételek fogyasztása esetén. A probléma hátterében állhat ínyérzékenység, ínyvisszahúzódás vagy akár a fogzománc sérülése, elvékonyodása is. Ha a fogíny visszahúzódik, a fogidegekig futó csatornák védtelenné válnak, és a külső behatások ily módon mélyebben éreztetik hatásukat.

A fogzománcot koptathatja például a saverózió is, amit a savas ételek és italok fogyasztása válthat ki, de a fogkefe helytelen használata (például túl erős dörzsölés) vagy akár a rosszul megválasztott fogtisztító eszköz (például túl kemény sörtéjű fogkefe, dörzsölő szemcséket tartalmazó fogkrém) is okozhatja. A savas ételek alatt azonban nemcsak az ecetes, citromleves ételeket kell érteni, hanem idetartoznak a borok és egyéb alkoholos italok, a gyümölcslevek és a szénsavas italok, sőt a tea és a kávé is.

Átmeneti fogérzékenységet okozhatnak bizonyos fogászati kezelések is (például a fogkő eltávolítása, fogfehérítés vagy akár a gyökérkezelés is). Bizonyos betegségek vagy kóros állapotok (például reflux vagy bulimia) is okozhatnak ilyen problémákat. Étkezések után érdemes legalább 30 percet várni a fogmosással, mert ilyenkor a savaktól megpuhult fogzománcnak van ideje visszakeményedni, és akkor a tisztítás is kevésbé lesz fájdalmas.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!