hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ne kezeljenek bennünket gyerekként!
Önálló élet értelmi fogyatékossággal

2018. 12. 07.
„Életem nagy részét különböző intézményekben töltöttem. Az intézmény jelentette számomra a Világot. De az élet az intézményben nem nevezhető életnek. Az élet az intézményben a megalázást és a másoktól való elzárást jelenti. Ami engem legjobban zavart és dühített, hogy nem hozhattam saját döntéseket.”

A fenti szavak Senada Halilcevictől, az Önérvényesítők Európai Platformjának (EPSA) vezetőjétől származnak. A horvát hölgy számos sorstársával együtt küzd azért, hogy az értelmi fogyatékosság ne kárhoztassa őket passzivitásra, kiszolgáltatottságra, beszűkült életre. Egyik ilyen sors- és bajtársa Bercse László, a magyar tagszervezet, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) társelnöke. A szervezet európai uniós forrásból indít új szolgáltatási hálózatot. Ennek keretében az intézményekből kiköltöző – vagy családban maradó – értelmi fogyatékossággal élő emberek új, önálló életét kívánják támogatni. Bercse Lászlóval és kollégájával Czakó Tiborral az ÉFOÉSZ budapesti irodájában beszélgettünk önérvényesítésről, önálló életvitelről, könnyen érthető kommunikációról.

Mi az, amiben segítséget tudnak nyújtani az értelmi fogyatékkal élőknek?

CZT: Az ÉFOÉSZ komplex támogatást nyújt, úgymint jogvédelmet, szociális szolgáltatásokat, érdekképviseletet, mindezt lényegében úgy, hogy valójában segítőként az érintetteket „csak” támogatjuk és nem „gondozzuk”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!