hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmentheti-e a gazdaságot az enyhébb "karanténszigor"?
A koronavírus gazdasági hatásai
Megmentheti-e a gazdaságot az enyhébb "karanténszigor"?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 09.
Globálisan több mint 15 százalékkal csökkent a GDP az év első hat hónapjában. Magyarországon 14,5 százalékkal csökkent a gazdasági termelés, amivel a harmadik legérintettebb ország vagyunk az EU-ban. Nem véletlen, hogy a politikusok enyhébb „karanténszigorban” gondolkodnak.

A koronavírusról szóló hírek Magyarországon rendre olyan szalagcímekkel jelentek meg, melyek drámaian kihangsúlyozták a napi új fertőzések számát, és folyamatosan hallhatunk a globálisan összesített fertőzésszámokról is. A koronavírus hatása ugyanígy megjelenik a gazdaságban is, mely bizonyos szempontból rosszabb mutatókat produkál, mint a 2008-as hitelválság idején.

Rátekintve egy virtuális világtérképre, amelyen a koronavírus tér- és időbeli elterjedését tudjuk modellezni tavaly december óta, azt láthatjuk, hogy a kínai Vuhan tartományból a leghamarabb az Egyesült Államokba és Európa nyugati részeibe érkezett meg a vírus, vagyis azokba a régiókba, melyek gazdaságilag a legnagyobb súllyal bírnak ma a világban. Ez érthető: a légiforgalom ezen csomópontok között a legforgalmasabb. Míg egy járványmentes időszakban ez a mindennapinak mondható embertömegmozgás a gazdaság egészséges működéséhez járul hozzá, a vírus kipattanásakor a gazdaság számára egy durva gyomrost jelentett. 

A kormányok legtöbbje, hogy fékezzék a vírus gyors elterjedését és elkerüljék a rövid idő alatt bekövetkező extrém fertőzésnövekedést, már az első hullám alatt különféle karanténkorlátozásokkal reagáltak a járványra. Akkor még arról is szóltak a hírek, hogy ezekkel az intézkedésekkel és a társadalom fegyelmezettségével a nyár elejéig kell csak kibírni a bezártságot, utána a csökkenő esetszám és a nyári meleg miatt a vírus visszaszorul. Ezen forgatókönyv azonban megbukott, és az egyre hosszabbra nyúló karantén, bár rengeteg emberéletet megmentett, elkezdte éreztetni a hatását a világgazdaságban. Ennek az eredménye lett az a morális kérdés, melyre a mai napig keresgélik a helyes választ az országok vezetői: mi a fontosabb, a gazdaság vagy egy emberi élet? Ha a szigorú karantén-intézkedéseket a második hullám alatt is bevezetik, akkor ennek milyen gazdasági hatásai lesznek közép- vagy hosszú távon? Elképzelhető, hogy bár sok ember megmenthető karanténnal a jelenben, a jövőben még több élet menne tönkre a gazdasági válság okozta depresszió, stressz és egy teljes élet megtakarításának elvesztése miatt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!