hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért került célkeresztbe Navalnij?
Megmérgezett ellenzék
Miért került célkeresztbe Navalnij?

Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki vezető((Fotó: AP / Pavel Golovkin))

2020. 09. 09.
Hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki vezető megmérgezésének híre. Moszkva továbbra is tagadja a mérgezést, azonban több állam is – Németországgal az élen – a nemzetközi közösség lehetséges válaszlépéseit igyekszik előmozdítani. Időközben a politikus magához tért a kómából.

Alekszej Navalnij hosszú ideje a Putyint leváltani szándékozó orosz ellenzék legfőbb politikusa, aki az orosz elnök pártját „szélhámosok és tolvajok” pártjának titulálta és a putyini rendszert Oroszország vérszívójaként jellemezte, ami egy feudális állam kiépítésén dolgozik.

Navalnij országszerte szervezett megmozdulásokat a rezsimmel szembeni tiltakozás jegyében, ugyanakkor politikai aktivitásának legfőbb célja – a választási győzelem – közelébe se került mindezidáig. Jelöltségét a 2018-as elnökválasztáson a hatóságok nem hagyták jóvá, mert az orosz bíróság sikkasztás miatt elmarasztalta, amely megakadályozta őt a tisztségért való indulásában.

Az ellenzéki vezető tagadta az említett vádakat és úgy nyilatkozott, hogy azok mind a Kreml bosszúhadjáratának a részei, válaszul rendszerkritikus megszólalásaira, tevékenységére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!