hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az északír konfliktus újabb fejezete
Eltemetett béke
Az északír konfliktus újabb fejezete

Fotó: AP / Peter Morrison

2021. 04. 22.
Molotov-koktélok, égő buszok, gumilövedék, vízágyú – több helybéli szerint ötven éve volt utoljára ilyen rossz a helyzet Észak-Írországban. A koronavírus-járvány és a Brexit csak fokozták a békemegállapodás ellenére is fennmaradt feszültségeket, az elmúlt hetekben pedig a zavargások aggasztó mértéket öltöttek.

Írország és Észak-Írország 1921-ben, két év függetlenségi háború után vált ketté, miután a katolikus többségű, ír identitású déli területek független ír államként elszakadtak a brit koronától, míg az északkeleti vegyes felekezeti kötődésű és vegyes etnikai identitású Ulster tartomány továbbra is brit fennhatóság alatt maradt.

Harminc év sebei

Az Írországhoz való csatlakozást zászlajukra tűző köztársaságpártiakban az ezt követő évtizedekben egyre gyűlt a feszültség, ami 1969-ben a félkatonai Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) vezetésével fegyveres konfliktusokhoz vezetett a koronához hű unionisták hasonló félkatonai szervezeteivel és a segítségükre érkező brit csapatokkal szemben. A három évtizeden át folyó harcokat brit eufemizmussal csak „bajok”-ként („troubles”) aposztrofálták; a korszaknak 3500 halálos áldozata volt.

A kilencvenes évek második felében ugyanakkor az addig a barikádok mögött egymást lövő szervezetekkel közvetlen kapcsolatban levő pártok vezetői tárgyalóasztalhoz ültek, aminek eredményeként 1998-ban Belfastban megszületett a nagypénteki megállapodás. Az egyezmény kimondta, hogy mindkét tradíció eltérő értékeit tiszteletben tartják. Megállapították továbbá, hogy ezzel együtt Észak-Írország többsége az Egyesült Királyság részeként képzeli el a terület jövőjét, így a korona részeként működik továbbra is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!