Tiltakoztak az arab országok, amiért Ausztria kitűzte az izraeli zászlót - csattanós válasz érkezett
A külügyminiszter leszögezte: Ausztria nem semleges, ha terrorizmusról van szó
Tiltakoztak az arab országok, amiért Ausztria kitűzte az izraeli zászlót - csattanós válasz érkezett

Forrás: Twitter/Sebastian Kurz

2021. 05. 27.
Tizenhét arab állam bécsi nagykövete tiltakozott levélben Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszternél, amiért Izraellel vállalt szolidaritásból kifüggesztették a zsidó állam zászlaját a kancellár hivatalára és a külügyminisztérium épületére - közölte a helyi sajtó.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Felszólították Ausztriát a "semlegességhez" való visszatérésre

"Egy olyan megszálló erő demonstratív támogatása, amely a nemzetközi és a humanitárius jogot is sérti, nem pusztán ellentmond Ausztria hagyományos semlegességének, de semmibe veszi a palesztin lakosság alapvető polgári és emberi jogait" - olvasható a dokumentumban, amelybe a Die Presse című lap betekintést nyert.

A levelet többek között Mohamed Szamir Kubaa, az Arab Liga bécsi missziójának vezetője, valamint Mohamed Mezghani tunéziai nagykövet, a bécsi arab képviselők tanácsának soros elnöke látta el kézjelével. A Die Presse szerint az aláírók "szokatlanul éles hangnemben" fordultak Schallenberghez.

 

A diplomaták szerint Bécs veszteg maradt "Izrael ártatlan palesztinokkal szembeni példátlan erőszakcselekményei" láttán, amelyek 58 gyermek és 34 nő halálához vezettek. Hangsúlyozták, hogy szerintük ez összeegyeztethetetlen Ausztria humanitárius kérdésekben képviselt álláspontjával.

Az osztrák lap szerint a diplomaták egy szóval sem említik a radikális iszlamista Hamász terrorszervezetet, amely több mint négyezer rakétát lőtt ki Izrael területére, ahogyan az izraeli halálos áldozatokról sem esett szó.

A május 21-én keltezett dokumentum írói végül felszólítják Ausztriát, hogy az arab országokkal fenntartott hagyományos barátság szellemében térjen vissza a semlegességhez és a tárgyilagossághoz.

Külügyminiszter: szó sem lehet semlegességről

Schallenberg szóvivője megerősítette, hogy valóban érkezett ilyen levél a tárcához, de még nem válaszoltak rá írásban.

"Mindenkinek, aki részrehajlással vádol minket, világosan megmondjuk: a terrorizmust illetően nem lehet szó semlegességről"

- hangsúlyozta. Mint mondta, Ausztria továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának híve a nemzetközi jog alapján, de nem fog hallgatni a Hamász "rakétaterrorjának" láttán.

Tizenegy napi rakétaháborút követően május 21-ére virradóra tűzszünet lépett életbe Izrael és a Hamász között. A vérontásban a Gázai övezet 254 lakója (köztük számos terrorista) és 13 izraeli vesztette életét. A gázai terrorszervezet izraeli civilekre tüzelt rakétáival, miközben élő pajzsként használta fel a palesztin civileket.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!