hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 03. 26. (VIII/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Albán erőszak parancsszóra

Először senki nem tudta, mi történik. Koszovó újra lángokban áll. Az első híradások megölt albán kisgyermekekről szóltak, és arról, hogy ezért többen az utcára vonultak. Kosovska Mitrovica volt az első helyszín. Másnapra csak súlyosbodott a helyzet, egyre több falu borult lángba, és egyre többen haltak meg. Szerbia tiltakozott, az albán fél hallgatott. A végeredmény harmincegy halott, több mint harminc lerombolt és kifosztott szerb település, huszonhat felgyújtott és kirabolt szerb templom és több mint tíz hasonló sorsra jutott kolostor.

Nem önszántából döntött

A német szociáldemokrata párt (SPD) hétfői rendkívüli kongresszusán Gerhard Schröder német kancellár megvált pártelnöki tisztségétől. Helyére a küldöttek a párt régi káderét, Franz Münteferinget választották meg. A döntéstől a német szociáldemokraták a megbomlott pártegység helyreállását, valamint a párt és a kormány népszerűségének javulását várják.

Kampány vizsgálat

Egy évvel ezelőtt indította meg a Szaddám Huszein volt iraki diktátor elleni támadást Bush elnök. Azóta is folyik a vita a lépés jogosságáról és indokoltságáról. A kormány által felhozott magyarázatok sorra megdőltek, hiszen sem tömegpusztító fegyvereket, sem baktériumtöltetek készítésére alkalmas mozgó laboratóriumokat, sem Nigériától vásárolt dúsított urániumot nem találtak, sőt azt sem lehetett kellőképpen bizonyítani, hogy a bagdadi diktátor összeköttetésben állt volna az al-Kaida terrorszervezettel. Ráadásul a napokban könyv jelent meg Richard Clark volt nemzetbiztonsági tanácsadó tollából, amelyben azzal vádolja az elnököt, hogy egészen a szeptember 11-ei terrortámadásokig nem vette figyelembe az al-Kaida jelentette veszélyt, majd ezt követően indított egy "szükségtelen és költséges háborút Irakban, amely világszerte megerősítette a szélsőséges, fundamentalista iszlám terrormozgalmat". 

Kiúszott a nagy hal a hálóból

Heves harcok bontakoztak ki Pakisztán északnyugati részén, az afgán határhoz közeli Vazirisztánban a pakisztáni katonaság és a térségben bujkáló al-Kaida harcosok között. Mivel az Oszama bin Laden és csatlósai után intenzíven kutató katonák a szokásosnál hevesebb ellenállásba ütköztek az egyik faluban, hamar felröppent a hír, hogy ezúttal "nagy hal" akadt horogra. 

Titokban folyik a nyomozás

Több mint húsz ország állam- és kormányfőinek jelenlétében megtartott állami gyászmise keretében búcsúztatták szerdán Madridban a március 11-ei terrortámadás 190 áldozatát. A spanyol főváros "páncélozott erődítménnyé" vált az elmúlt napokban, mivel a biztonsági szerveknek biztosítaniuk kellett a madridi Almudena-székesegyházban megtartott szertartáson részt vevő mintegy 1500, köztük számos magas rangú személy biztonságát.

Van új a Nap alatt

A Naprendszer legtávolabbi égitestjének felfedezéséről számoltak be az elmúlt napokban amerikai csillagászok, akik egy 1700 km átmérőj? kisbolygót fedeztek fel a Naprendszer peremén található Kuiper-övezetben. A felfedező Michael Brown és csillagásztársai eddig is csúcstartók voltak, két évvel ezelőtt ugyanis ugyancsak ők "találták meg" a Quaoarnak nevezett 1250 kilométeres átmérőj? kisbolygót, amely mintegy 6,3 milliárd kilométernyi távolságban kering a Nap körül. 

Belföld

Két malomban őrölve

"Magyarország nem szeretne az EU és a NATO, Európa és Amerika között választani" – hangoztatta Kovács László külügyminiszter minap Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral való találkozását követően. A kijelentés rávilágít arra a dilemmára, amely előtt a "kisebb" közép-kelet-európai országok állnak, ha Európában – a madridi terrorcselekmény hatására – megváltoznak a politikai erőviszonyok. 

Drága Nemzeti

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyilvánosságra hozta a Nemzeti Színház építése kapcsán készített jelentését. Az értékelésből kitűnik, hogy az Erzsébet térre tervezett építkezés áthelyezése, és az ebből adódó rövid határidő miatt számtalan területen hiányosságok, koncepciótlan döntések tapasztalhatók, például elmaradt a saját parkoló építése. A jelentésből úgy tűnik: a beruházás nem lett olcsóbb, mint az Erzsébet térre tervezett színház felépítése, pedig az áthelyezésnek ez volt a politikai indoka. 

Kétpártrendszer-ellenesek

"A hazai politika az utóbbi években nem hallja meg, mit kíván a magyar nemzet. A felszínen látványosan egymást marcangoló, az országot szétszakító viaskodások. A háttérben pedig nemtelen alkuk, keresztapák cinikus kézfogása, a köz- és a társadalmi tisztesség módszeres aláásása zajlik" – jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke, pártjának a Nemzeti Sportcsarnokban rendezett EP-választási kampánynyitó rendezvényén. Az elnök szerint ki kell jönni a közéleti zsákutcából, amely törekvésnek a parlamenti pártok közül ma egyedül az MDF a záloga. Éppen ezért a kisebbik ellenzéki párt választásikampány-szlogenje: A normális Magyarországért.

Múmiák a Fehér Házban

Lehullt a lepel, ezután bárki láthatja Kádár Jánost sakkozás, Aczél Györgyöt kibicelés közben, akit beengednek a képviselői irodaházba. A kulturális bizottság ajánlására egyelőre ideiglenesen, de a házbizottság döntése után valószínűleg végleg lekerül a függöny Bernáth Aurél Munkásállam cím? képéről. Meglepő tény került napvilágra: Kádár János évekig Nagy Imrét is ábrázoló festmény "előtt" járt dolgozni.

A múlt és emlékezete

Idén, a holokauszt 60. évfordulóján a társadalmi felelősségvállalás szellemében három nagyobb szabású kiállítás is nyílik. Ennek a fontosságát felismerve hozták létre a Terror Háza Múzeumban a "Magyar tragédia, 1944" programsorozatot, a M?csarnok "Elhallgatott holocaust" cím? kiállítását, és április 16-án nyitja meg kapuit a Holokauszt Emlékközpont. 

Összefogás a Zengő körül

A "Védegylet a Zengő ügyében" mértékadó értelmiségiek támogatásával Medgyessy Péter miniszterelnökhöz fordul. Vay Márton, a Védegylet irodavezetője elmondta: nemcsak ismert emberek csatlakozását kérik, hanem mindenkiét, aki egyetért a környezetvédők szándékával, a Zengő-élőhely megmentésével.

Hit és értékek

Hamasz: hitük a terror

Korábban rendszeresen lehetett hallani azt az érvet, hogy egyes terrorista szervezetek csak "álcaként" használják politikai-gazdasági célú bűncselekményeik leplezésére az iszlám jelszavakat, és "visszaélnek" az alapvetően toleráns vallás eszméivel. (2004.03.29.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!