hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiúszott a nagy hal a hálóból
Pakisztáni katonai akció a határtérségben

Heves harcok bontakoztak ki Pakisztán északnyugati részén, az afgán határhoz közeli Vazirisztánban a pakisztáni katonaság és a térségben bujkáló al-Kaida harcosok között. Mivel az Oszama bin Laden és csatlósai után intenzíven kutató katonák a szokásosnál hevesebb ellenállásba ütköztek az egyik faluban, hamar felröppent a hír, hogy ezúttal "nagy hal" akadt horogra. Molotov-koktélt dobtak brit katonákra az iraki Bászrában. A lakosság csendben figyel Fotó: Reuters

Bár bizonyos jelek alapján először azt feltételezték, hogy bin Laden első számú bizalmasa, Ajman al-Zavahiri tartózkodik a helyszínen, később azt állították, hogy feltehetően egy radikális üzbég mollahot vagy csecsen vezetőt védelmeznek ilyen elszántan a követőik. A remények azonban kezdtek szertefoszlani, amikor a katonák felfedeztek a falu alatt egy alagútrendszert, amelyen keresztül a bujdosók vélhetően könnyűszerrel el tudtak menekülni üldözőik elől.

Ez volt az első alkalom, hogy a pakisztáni katonaság bemerészkedett az országnak erre a területére, amelyet félautonóm és igen jól felfegyverzett nomád törzsek laknak. A kormány korábban már folytatott tárgyalásokat a törzsfőkkel a térségben tartózkodó terroristák átadását illetően, azonban nem sok sikerrel. Miután egy álinformátor csapdába csalta a katonákat, Musarraf elnök úgy döntött, hogy nem bocsátkozik többé a törzsfőkkel folytatott alkudozásokba, hanem a tettek mezejére lép.

A kiszemelt falvakban a hadsereg előre figyelmeztette a lakókat a térségben várható kemény harcokra. A beszámolók szerint több ezer család hagyta el otthonát. Ezek után a hadsereg nehéztüzérséggel támadt a településekre, ahol az egyik, sárból készült erődítménynél igen heves ellenállásba ütköztek. A térségben ugyanis számos al-Kaida-tag él, akik igen vegyes etnikai háttérből származnak: a helyi családokba beházasodott üzbég és csecsen harcosok mellett itt építettek ki maguknak háttérbázist arab, afgán és kínai muzulmán militánsok is. A helyiek pedig becsületbeli ügynek tartják iszlám hittársaik befogadását és védelmezését.

A kezdeti nagy várakozásnak az is alapot adott, hogy a harcok kirobbanása előtt az egyik falut három terepjáró hagyta el sietősen, nyilvánvalóan a katonaság elől menekülve. Amikor az autókra a kormány erői tüzet nyitottak, kiderült, hogy a középső járm? golyóálló volt, és csak kerekeinek célbavétele után sikerült megállásra kényszeríteni. Egyes értesülések szerint páncélozott autókat csak az al-Kaida vezetői használnak. Az autókból hevesen tüzelő harcosok közül néhánynak sikerült elmenekítenie a golyóálló járm? utasát, akiről állítólag fotók is készültek, és akinek külseje a katonák szerint megfelelt a Zavahiriről készült leírásnak.

Az egyik faluban felfedezett alagútrendszer azonban arról tanúskodik, hogy a menekülők könnyűszerrel elillanhatnak üldözőik elől az amúgy nehéz terepnek számító vidéken. Az egyik leghosszabb, mintegy 1,6 kilométernyi alagút két ház alól indul ki, és egészen az afgán határig húzódik. 

A hajsza tovább folytatódik. Egyes elemzők szerint Musarraf elnök igen nagy kockázatot vállalt a terület célbavételével, hiszen ebben a térségben az al-Kaida igen nagy támogatottságnak örvend. Egy közelmúltban készített felmérés szerint egyébként a pakisztániak 65 százaléka szimpatizál bin Ladennel. Bár az eredmények pontossága még vitatható, Tim McGirk, a Time magazin iszlámábádi irodájának vezetője szerint annyi bizonyos, hogy a terrorista sokkal népszerűbb ebben az országban, mint Bush elnök.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!