hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A halál szolgái: ők a Hamasz csúcsvezetői
Már az újabb Izrael elleni háborúra készülnek
A halál szolgái: ők a Hamasz csúcsvezetői

A Hamász győzelemnek könyvelte el a tűzszünetet. Gyerekekkel együtt ünneplik a zsidó állam „meghátrálását”. Mint a lenti logón is látszik, céljuk Izrael és Jeruzsálem teljes meghódítása.(Fotó: AP / John Minchillo)

2021. 05. 26.
Az Izraeli Védelmi Erők a napokban kiiktattak több magas rangú Hamász-terroristát, és még a legfőbb vezető otthonát is megsemmisítették. Az igazi nagyhalak azonban még szabadok, és már a következő konfliktus előkészületein dolgoznak.

A Harakat al-Muqāwamah al-Islāmiyyah (Hamász), vagyis az Iszlám Ellenállási Mozgalom a nemzetközi Muzulmán Testvériség palesztin szárnyából nőtte ki magát önálló szunnita terrorszervezetté. 1987 decembere a hivatalos megalakulásuk ideje, tehát az első intifáda hevében született szervezetről van szó. Legfontosabb alapítójukat, Sejk Ahmed Jaszint 2004-ben iktatta ki Izrael több más Hamász-vezérrel együtt.

A szervezet különböző ágait helyi és határon túl élő, választott vezetők irányítják. A Hamász-vezetők katonai konfliktus idején rendszerint bujkálni szoktak, ezért különösen nehézkes Izrael számára, hogy célba vegye őket.

A terror politikusa

A Hamász Politikai Hivatalának vezetője Iszmail Hanije, aki 2014 és 2017 között még a Gázai övezetet vezette. Nyilvános politikai tevékenységét immáron elsősorban Katarból végzi, mivel az öbölállam számos iszlamista szervezetet támogat. Elődje, Khaled Mesal szintén Katarba menekült, és innen irányítja a Hamász külpolitikáját. Ő arról a filmbe illő esetről híresült el, amikor a jordániai fővárosban kanadai turistának álcázott Moszad-ügynökök megmérgezték 1997-ben. Az ammáni hatóságok siettek a segítségére, a jordán király azzal fenyegette Jeruzsálemet, hogy felmondja az 1994-es békeszerződést. Netanjahu végül csak Bill Clinton nyomására adta át az ellenanyagot Mesal orvosainak, aki így megmenekült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!