Rohamosan növekszik a Hamász népszerűsége a palesztinok között
Elég lehet ez a hatalomátvételhez?
Rohamosan növekszik a Hamász népszerűsége a palesztinok között

Forrás: Shutterstock/Anas-Mohammed

2023. 11. 28.
Az október 7-i Hamász-mészárlás óta elképesztő mértékben megnőtt a terrorszervezet népszerűsége a régió másik palesztin területén, a Palesztin Hatóság vezette Ciszjordániában. Ennek jele, hogy Hamász-zászlók lepték el a terület településeit és utcáit.

Képbe hozzuk! A Hetek előfizetői akciójában a 90 nyeremény mellett a fődíj most egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Ez azért is fontos adalék, mert 2006 óta sem a Gázai övezetben, sem Ciszjordániában nem tartottak választásokat, s így a két csoport támogatottsága csak az utcán mérhető.

Mint ismeretes, a Gázát uraló Hamász és a Ciszjordániát vezető Palesztin Hatóság között komoly hatalmi rivalizálás folyik évek óta, hogy melyikük képes a palesztin érdeket képviselni a zsidó állammal szemben, és megőrizni befolyását saját területén, illetve azt kiterjeszteni.

Utóbbi a Hamász befolyásszerző kísérletei miatt annyira égető kérdés, hiszen a terrorszervezethez köthető ügynököket, aktivistákat, és nem utolsó sorban terroristákat időről időre titkos szervezkedésen érik Ciszjordánia lakossága körében - a Hamász térnyerését elősegítendő. Ez magyarázta azt is, miért kellett a Hamász és Izrael közti háború első heteiben razziákat tartania Izraelnek a területen a Hamász-erőkkel szemben: a terrorszervezet a másik területet is magának szeretné megszerezni, éppen ezért ott állomásoztatja a kiküldöttjeit.

Mint arról a Naphíre beszámolt, az egekbe szökött Ciszjordániában a Hamász népszerűsége azután, hogy a zsidó állammal való megállapodás nyomán eddig legalább 117, börtönben sínylődő palesztin túszt sikerült visszaszereznie a terrorcsoportnak Izraeltől. Akkora volt emiatt az öröm, hogy a palesztin rabok kiszabadulását három éjszakán át ünnepelték a Palesztin Hatóság felségterületén élő palesztinok.

Ciszjordánia nem hivatalos fővárosában, Rámalláhban a Hamász-zászlóba burkolt, támogatóik vállán cipelt szabadult foglyok arról beszéltek, hogy imádkoznak "Istenhez, hogy adjon erőt az ellenállásnak" - utalva ezzel a Hamászra és a többi gázai fegyveres csoportra.

"Azt mondják, hogy a Hamász terroristákból áll, de a Hamász mi mindannyian vagyunk" - skandálta a tömeg.

A lap azt írja, hogy megfigyelők várakozásai szerint az elmúlt hetek eseményei - így a palesztin foglyok kiszabadulása - hatására Ciszjordániában a Hamász-zászló alatt vonuló tömegek tovább duzzadhatnak majd. A palesztin rabok ügye ugyanis mindig is egy egységképző eleme volt a helyi lakosságnak - függetlenül attól, ki melyik szervezet pátján áll vagy állt.

Most azonban ezt kihasználva, a Hamász egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a térségben. Az ugyanis - átfogóan tekintve a képet - a Hamász sikere a palesztin átlagember szemében. Kérdéses azonban, hogy ez elég lehet-e egy hatalomátvételhez a térségben a Hamász számára, vagy sem?

(AFP / Naphíre / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!