Rendkívüli: Irán elfoglalt egy izraeli kötődésű hajót a Hormuzi-szorosnál
Videó is készült az esetről
Rendkívüli: Irán elfoglalt egy izraeli kötődésű hajót a Hormuzi-szorosnál

Forrás: X/manniefabian

2024. 04. 13.
Arról tett közzé egy rövid videót az AP, hogy az iráni Forradalmi Gárda egyik katonai helikoptere leszáll a portugál lobogó alatt közlekedő MSC Aries-re az Ománi-öbölben. A hajó az izraeli vállalkozó, Eyal Ofer féle Zodiac Group vállalat tulajdonában áll. 

A felvételen az látható, hogy a Hormuzi-szoros közelében levő hajóra iráni kommandósok szállnak le egy helikopterről, a hírügynökségnek nyilatkozó védelmi tisztviselő szerint egyértelműen Irán követte el az akciót. 

Egy konténerhajóról van egyébként szó, amely portugál lobogó alatt közlekedett, egy izraeli milliárdoshoz köthető. 

 

A vállalata, a Zodiac azonban egyelőre nem kommentálta az eseményt. A Pentagon tisztviselője azt közölte, hogy szorosan nyomon követik az eseményeket, míg az iráni média arról tudósított, hogy a hajót iráni felségvizekre szállítják.

A videón látható eseményekről egyébként a brit hatóságok is jelentést tettek, a tájékoztatásuk szerint a hajót a "regionális hatóságok lefoglalták", további részleteket azonban nem közöltek.

"Ne gyertek ki!"

A felvételen látható akcióban, az iráni kommandósok elfoglalták a hajó fedélzetét. Egy ponton hallani is lehet a hajó legénységének egyik tagját is, ahogyan azt mondja a társainak: "ne gyertek ki". Ezután a társa úgy reagál, hogy menjenek a hajó hídjára, amikor újabb kommandósok jelennek meg a fedélzeten. 

Az AP a videó hitelességét nem tudta megerősíteni, ám azt megjegyezték, hogy a helikopter típusa, és az akció menete mind megerősíteni látszik a Forradalmi Gárda érintettségét. Az iráni alakulat korábban is hajtott már végre hasonló támadásokat. 

(AP, Times of Israel)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!