Péntek: Izrael vörösre festette Gáza felett az eget, 180 fokos fordulatot vett a választási őrület is
Cikkünk frissül
Péntek: Izrael vörösre festette Gáza felett az eget, 180 fokos fordulatot vett a választási őrület is

Forrás: Twitter/IDF/Hananya Naftali

2021. 05. 14.
Egyre több áldozata van a Hamasz kíméletlen rakétatámadásainak Izraelben, miközben a zsidó állam magasabb fokozatra kapcsolt a válaszcsapásokat illetően. Egy kiterjedt légi csapásban a terrorszervezet alagúthálózatát támadták, közben az izraeli belpolitika is egészen váratlan fordulatot vett. A végén még lehet, hogy Benjamin Netanjahu marad a miniszterelnök. 

A tegnapi hírfolyamunkat itt érheti el

17:00 – Itt most az élő közvetítésünk véget ér

Ha történik bármi fontos és jelentős, arról külön cikkekben fogunk beszámolni.

Addig is ajánljuk figyelmükbe az alábbi posztunkat arról a 10 fő médiahazugságról, amit Izraelről terjesztenek a gázai konfliktussal kapcsolatban. 

Köszönjük a figyelmet!

16:55 - Ma 73 éve hirdette ki Izrael függetlenségét Ben Gurion

Hananya Naftali izraeli blogger posztjában megjegyzi: akkor hat ország hadserege támadt rájuk és sikerült győzniük, most is győzni fognak:

16:39 – Antiszemita kommentelők vették össztűz alá Wonder Womant

Gal Gadot izraeli színésznő igyekezett rendkívül visszafogott, távolságtartó posztban kiállni a béke mellett a palesztin-izraeli konfliktusban, ám annyi Izrael-gyűlölő komment érkezett a bejegyzés alá, hogy a Wonder Womant alakító Gadotnak ki kellett kapcsolnia a kommentelés lehetőségét. 

Erről bővebben itt írtunk

16:25 - Netanjahu: nem engedünk a szorításból

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök videós nyilatkozatot adott ki az IDF legújabb, Hamasz-vezetőket célzó csapását követően:

“Azt mondtam jelentős csapást mérünk a Hamaszra és a többi terrorcsoportra, és így is teszünk. Az elmúlt nap során földalatti célpontokat támadtunk.

A Hamasz azt hitte ott elbújhat, de nem tud. A Hamasz vezetők azt hiszik, hogy kiszabadulhatnak a szorításunkból. Nem szabadulhatnak ki.

Mindenhol el tudjuk érni őket - minden emberüket, és a jövőben is így fogunk tenni.Ünnepünkön támadtak meg, megtámadták fővárosunkat, rakétákat lőttek ki városainkra, most pedig kemény árat fizetnek és fognak is fizetni ezért...

Még nincs vége. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy helyreállítsuk a biztonságot városainkban és polgáraink számára."

A miniszterelnök megköszönte azoknak a vezetőknek, akik támogatásukról biztosították a napokban Izraelt és kiálltak "természetes és nyilvánvaló" önvédelmi jogai mellett a civileket támadó és civilek mögé bújó terroristákkal szemben.

16:11 - A Palesztin Hatóság szerint 150 ciszjordániai palesztin sérült meg az IDF-el való összecsapásokban

150 palesztin megsebesült a ciszjordániai (júdea-szamáriai) az IDF és a palesztinok erőszakos összecsapásai során - állítja a ramallahi palesztin "egészségügyi minisztérium". Tíz halálos áldozatot is követelt a konfliktus, tették hozzá.

15:45 - Ganz sürgeti a Facebook és a TikTok vezetőit, lépjenek fel az uszító tartalmak ellen

Beni Gantz védelmi miniszter beszélt a Facebook és a TikTok vezetőivel, és arra kérte őket, lépjenek fel aktívabban az erőszakra és terrorizmusra felbujtó tartalmak eltávolításáért.

“Ezek a lépések közvetlenül elejét vehetik az erőszaknak, amit szélsőséges elemek szándékosan szítanak a közösségi médián keresztül hogy kárt okozzanak országunknak. Társadalmi vészhelyzet pillanatában vagyunk, és az önök segítségét várjuk"

- jelentette ki. 

A közlemény szerint a közösségi média cégek vezetői megfogadták, hogy „gyorsan és hatékonyan” felveszik a harcot az uszítás ellen, és részvétüket fejezték ki hogy a palesztin terroristák gázai rakétatámadásaiban elhuny izraeli áldozatok családjai felé.

A zavargások és a TikTok kapcsolatáról itt írtunk korábban.

14:55 - Több tucat libanoni tört át az izraeli határkerítésen 

Az IDF tankjai figyelmeztető lövéseket adtak le több tucat határsértő felé, akik Libanonból törtek át Izrael területére.

A gyanúsítottak megrongálták a határkerítést és tüzet gyújtottak a környéken, mielőtt visszatértek volna a libanoni területre - állítja a katonaság.

Sérülésről nincsenek jelentések.

Az incidens Metula város közelében történt.

14:35 - Az al-Aksza felszabadítását sürgetve jordániaiak százai indultak el futva az izraeli határra

Jordániak százai futnak az Izrael határáig, áttörve a jordániai oldalon lévő rendőrségi ellenőrző pontot - írja a jordán média.

"Lelkünkkel és vérünkkel megváltunk téged, ó Aksza!"

  - kántálta a tömeg

Úgy tűnik, hogy nagy számban vannak jelen jordániai biztonsági erők a helyszínen.

13:15 - Palesztin gyerekeket gyilkol Izrael? Tíz mítosz a palesztin-izraeli konfliktusról

Az egész világon egymásnak ellentmondó híradások jelennek meg az elmúlt napok drámai izraeli eseményeiről. Vannak új és régóta visszatérő értelmezések, állítások és narratívák. A Hetek friss podcastjában összeszedtük a 10 legismertebb mítoszt, ami elterjedt Izraelről és a palesztin „szabadságharcról.”

12:55 - Katz Dávid a sikeres oltási programról akart forgatni Izraelben. Máshogy alakult...

A 24.hu újságírója tudósítani ment Izraelbe, azonban az élet úgy hozta, hogy az oltások helyett az intenzív rakétaesőről forgatott, kérdezgette a helyieket, és magának is óvóhelyre kellett vonulnia helyi ismerőseivel.

12:35 - Merkel: Németország nem tolerálja az antiszemita incidenseket

Angela Merkel kancellár arra figyelmeztet, hogy Németország nem fogja tolerálni az antiszemita incidenseket a zsinagógák előtti tüntetések után, amelyeken a tüntetők zsidóellenes rigmusokat kántálnak és izraeli zászlókat égetnek a Gázai övezetben fokozódó konfliktus miatt.

"Aki megtámad egy zsinagógát vagy megrongálja a zsidó szimbólumokat, azt mutatja, hogy nem egy állam vagy egy kormány politikáját kritizálja, hanem egy vallás és az ahhoz tartozó emberek iránti agressziót és gyűlöletet gyakorolja" - mondja Steffen Seibert, Merkel szóvivője.

11:55 - Iszlám Dzsihád és Hamasz sejteken ütött rajta az izraeli hadsereg

Az IDF katonai repülőgépei lebombáztak egy Hamasz páncéltörő rakétaindító sejtet, ami épp Izrael területére készült tüzet nyitni - áll az Izraeli Védelmi Erők közleményében.

Az izraeli védelmi erők szerint a katonai repülőgépek kiiktatták a palesztin Iszlám Dzsihád egyik operatív sejtjét Gáza északi részén.

Nem részletezték, hogy a terroristáknak pontosan milyen feladatuk volt, de tevékenységük hírszerzéssel és a gázai divízió tűzerejével állt kapcsolatban.

11:31 - Késelési kísérletet hiúsítottak meg Júdea-Szamáriában

A katonaság elmondása szerint késelési kísérlet történt Ofra zsidő település közelében.A támadót a helyszínen „semlegesítették”,néhány katona megsebesült.

11: 25 - A Hamasz videót tett közzé kamikáze drónjáról

A gázai terrorszervezet videót tett közzé "Sebab" névre keresztelt öngyilkos drónjáról, amiket tegnap óta indít Izrael irányába.

Az izraeli védelmi erők eddig öt ilyen légijárművet fogtak el, melyek egyenként körülbelül 5 kilogrammos robbanóanyaggal voltak felszerelve.

10:55 - A békés együttélésért demonstráltak zsidók és arabok országszerte

A példanélküli erőszakos zavargásoktól sokkolva csütörtökön izraeliek tömegei vonultak utcára hogy nyugodt, békés együttélésért demonstráljanak.

Jeruzsálemben százak vonultak fel a Jad bejad (Kéz a kézben) szervezettel, mely számos zsidó-arab iskolát üzemeltet.

Kicsivel korábban közel 300 iskolaigazgató és tanár vonult fel az együttélésért és az erőszak ellen tüntetve a kneszet előtt.

Aktivisták egy csoportja virágokat is osztogatott az arra elhaladó zsidó és arab polgároknak egyaránt a "szeresd felebarátod, mint önmagad" elv jegyében:

10:40 - Éjszaka is folytatódtak a pogromok: az ötödik zsinagógát gyújtották fel Lodban, egy katonát majdnem agyonvertek Jaffában

Friss erőszak tört ki csütörtök este több zsidó-arab városban. A jelentések szerint két civilt és egy rendőrt lőttek le arab támadók Lodban és Ramléban.

Jaffában egy 19 éves katonát majdnem agyonvertek, súlyos állapotban, koponyatöréssel és agyi vérzéssel szállították kórházba - közölte a tel-avivi Ichilov kórház.

Az országot sújtó etnikai erőszak epicentrumává vált Lodban, egy zsidó mentős könnyebben megsebesült, miután rálőttek. Egy második zsidó férfit is lelőttek a támadók.

Az arab rendbontók az ötödik zsinagógát gyújtották már fel a városban.

10:33 – Kurzék kitűzték az izraeli zászlót

Az osztrák kancellár a Twitteren jelenetette be, hogy a kancellária épületére Bécsben kitűzték az izraeli zászlót a szolidaritás jeleként. 

Mint fogalmazott,

"a leghatározottabban el kell ítélni az Izraellel szembeni terrortámadásokat. Mi közösen kiállunk Izrael mellett."

10:12 – Egyre durvább polgárháborús incidensek országszerte

Csütörtök éjjel is tovább zajlottak az összecsapások országszerte zsidó és arab csoportok között. Lódban a kijárási tilalom ellenére súlyosan megsebesült egy 19 éves és könnyebben egy 30 éves zsidó férfi, akikre arab fegyveresek lőttek rá. A rendfenntartók nyolc gyanúsítottat fogtak el a zavargásokban, és a későbbiekben további letartóztatások várhatók.

A Tel-Aviv melletti Jaffón arabok megtámadtak, kövekkel dobáltak egy 19 éves katonát, akit életveszélyesen súlyos fejsérülésekkel szállítottak kórházba.

Haifán 12, a rendőrséggel összecsapó arab fiatalt tartóztattak le, akik kövekkel dobálták a biztonságiakat, és felgyújtottak különböző tárgyakat az utcákon.

A Negev sivatagban egy 8 éves arab kislány súlyosan megsérült a Walla hírportál értesülése szerint, és a beér-sevai Szoroka kórházba vitték, miután az autót, melyben utazott, kövekkel dobálták Abu-Kvider beduin település bejáratánál.

Tel-Avivban a rendőrség őrizetbe vett két, 30 év körüli zsidó lakost fegyverek birtoklása miatt, miután a közösségi médiában arabok megtámadására szólítottak fel.

9:46 — 90 százalékos hatékonysággal dolgozik a Vaskupola

Ezen az éjjelen is számos alkalommal védett helyre, óvóhelyre kellett sietniük az Izrael déli és középső részén élőknek, s elsősorban a Gázai övezet szomszédságában sokan az óvóhelyeken töltötték az egész éjszakát.

A mintegy 90 százalékos hatékonysággal működő Vaskupola légvédelmi rendszeren áthatoló rakéták becsapódásai miatt nyolc embert kellett kórházba szállítani.

Egy 87 éves nő életét vesztette, miközben a szirénák figyelmeztetésére óvóhelyre tartott, és a fején megsebesült, egy 90 éves férfi pedig hasonló körülmények között könnyebb sebesüléseket szenvedett. Az övezet környékén élőknek mindössze 15 másodpercük van a védett helyek elérésére a légiriadó kezdetétől.

9:29 – Az éjjel Libanonból is tűz alá vették Izraelt

Három rakétát lőttek ki Libanonból Izrael irányába, mindhárom a tengerbe esett - jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtök este az izraeli hadsereg szóvivőjére hivatkozva. A támadás miatt nem szólaltak meg a légvédelmi szirénák az ország északi határvidékén.

A rakéták az északi határánál, Slomi kisváros közelében zuhantak a tengerbe a 13-as kereskedelmi tévé hírportáljának értesülése szerint.

Libanoni értesülés alapján a tévécsatorna úgy tudja, hogy nem a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet a felelős a rakéták indításáért, hanem a palesztin frakciók.     

Izraelnek és Libanonnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai, és technikailag háborúban állnak egymással. Libanon és Izrael kedden újrakezdte a közvetett tárgyalásokat az országokat a tengeren elválasztó demarkációs vonalról.

A támadásról részletesen itt írtunk.

9:18 – Netanjahu ellátogatott a polgárháborús fészekbe

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Lodba látogatott, az ország közepén lévő, zsidók és arabok lakta városba, ahol az utóbbi napokban mindkét népcsoport erőszakos etnikai tüntetéseket szervezett a másik ellen.     

 

Netanjahu az ott állomásozó határrendészeti egységeknek azt mondta, hogy kész jóváhagyni nagy horderejű intézkedéseket az erőszak elfojtása érdekében, beleértve a katonai erők bevetését vagy a vitatott, bírósági tárgyalás nélküli letartóztatásokat, amelyet "adminisztratív fogva tartásnak" neveznek.     

A rendőrség bejelentette, hogy Lodba csak a helyiek utazhatnak be délután öttől, és este 8 és hajnali 3 között kijárási tilalom lép életbe.

9:01 – Halálcsapdává alakítanák a Hamasz-alagutait a terroristák

A gázai hadosztály parancsnoka, Nimrod Aloni altábornagy katonákhoz intézett levelében közölte, hogy a Falak őrzője hadművelet során a hadsereg megtámadta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet támadóalagútját, amelyben mintegy húsz fegyveres vesztette életét.

 

"Halálcsapdává alakítottuk az alagutakat" - írta Aloni. "Nem kértük ezt a hadjáratot, de miután megkezdődött, örömmel és szenvedéllyel hajtjuk végre küldetésünket, amíg elérjük az egyértelmű győzelmet" - tette hozzá a ynet értesülése szerint.

8:43 – A Falak őrzői mérleget vontak

A Falak őrzője hadművelet három napján az izraeli hadsereg 750 gázai célpontot, köztük alagutakat és 160 rakétakilövő állomást támadott. Megsemmisített négy sokemeletes házat, és megölt mintegy 60 gázai terroristát, köztük célzott likvidálással több Hamasz-vezetőt - összegezte a hadsereg eddigi működését csütörtökön.

8:27 – Ellopták a német kormánypárt irodája elől az izraeli zászlót

Az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedésével emelkedésnek indult az antiszemita incidensek száma Németországban, csütörtöki sajtójelentések szerint az utóbbi 24 órában legalább öt eset történt.

A legnagyobb német párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székháznál ellopták a Gázai övezetből Izrael ellen indított rakétatámadások áldozatai iránti szolidaritásból szerdán kihelyezett izraeli zászlót.

 

A lopás csütörtökre virradóra történt. Reggel újabb izraeli zászlót helyeztek ki a német nemzeti, az EU-s és a pártzászló mellé.

"Az zászlót elvehetitek, de a tartásunktól nem tudtok megfosztani minket" - kommentálta az esetet Paul Ziemiak főtitkár egy Twitter-bejegyzésben.

8:00 – Naftali Bennett kihátrált a Netanjahu-ellenes kormányváltásból

Egészen érdekes fordulat állt be az izraeli belpolitikában csütörtök éjjel, amikor is a jobboldali nemzeti Jamina párt elnöke, Naftali Bennett bejelentette, többé már nem kíván részt venni képviselőivel a Netanjahuval szemben kialakított összellenzéki koalícióban. Pár napja még egészen biztosra vették, hogy órákon belül bejelentik a kormányalakítást, lévén, hogy sikerült megszerezni a 120 tagú kneszetben a minimális többséget jelentő 61 mandátumot. 

 

A palesztin-izraeli konfliktus azonban úgy tűnik, mindent felülírt. Bennett a villongásokat követően ismét tárgyalásba kezdett a Netanjahu-vezette Likudal, ami önmagában nem jelent még zöld lámpát a jelenlegi miniszterelnök számára, viszont az iszlamista Ra'am részéről is elvileg ígéret érkezett arra, hogy támogatnák esetleg a közvetlen kormányfő-választást. 

Egyelőre a centrista Jaír Lapid kezében van a kormányalakítási mandátum, de az egyik legfontosabb koalíciós partner nélkül szinte esélytelen, hogy június 2-áig össze tudja szedni a 61 mandátumot. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!