Csütörtök: Hamasz-aktivisták ezrei lepték el a Templomhegyet, Izrael bevonul Gázába?
Cikkünk frissül
Csütörtök: Hamasz-aktivisták ezrei lepték el a Templomhegyet, Izrael bevonul Gázába?

Forrás: Twitter/Al Qastal

2021. 05. 13.
Miután tovább eszkalálódott a polgárháborús helyzet Izrael több vegyesen arabok és zsidók által lakott városában, a kormányfő és a védelmi miniszter rendet ígért közleményeiben. Közben több terrortámadás is történt Júdea-Szamáriában, a Templom-hegyen pedig aktivisták ezrei Hamaszt éltető feliratokat függesztettek ki. Cikkünk folyamatosan frissül.

Tegnapi élő hírfolyamunk itt érhető el

18:09 - Mai tudósításunknak ezzel vége, rendkívüli eseményekről külön cikkben számolunk be.

18:07 - Az IDF katonákat mozgósít a gázai határon: szárazföldi hadműveletre készül

Izrael katonákat gyűjt a gázai határra, hogy felkészüljön egy lehetséges szárazföldi hadműveletre - nyilatkozta Hidai Zilberman, az IDF szóvivője.

„Katonai csapatokat gyűjtünk a gázai határra, felkészítjük őket. Tanulják a terepet, és be fogjuk vetni őket, amikor úgy döntünk. A kezdeményezés a miénk, és az idő mellettünk van."

17:45  - Az IDF lebombázta a Hamasz drónfőnökének házát

Az Izraeli Védelmi Erők csapást mértekSamer Abu Daka, a Hamász drónműveletei vezetőjének „operatív lakására”, miután a terrorcsoport ma számos „öngyilkos drónt” indított Izrael felé.

A katonaság szerint a lakást katonai célokra használták.

16:51 - "Rakétabiztos" tetejű óvoda tetejét szakította be egy Hamasz rakéta a Gázai övezet közelében

A Gázából kilőtt rakéta közvetlenül az övezet közelében található közösségben találta el az üres óvoda tetejét, be is szakítva azt, annak ellenére, hogy azt rakétabiztosként hagyták jóvá - írja a 12-es csatorna.

Az incidens során senki sem sérült meg.

16:11 - Lezárták Lod városát, este 8-tól hajnali 3-ig kijárási tilalom

Kobi Sabtaj rendőrbiztos bejelentette, hogy helyi idő szerint délután öttől tilos a belépés a polgárháborús Lod városába az elmúlt napok zavargásaira ás arab-zsidó erőszakcselekményeire való tekintettel. 

Kijárási tilalmat is hirdetett este 8 és hajnali 3 között, hogy elejét vegye az éjszakai tombolásnak. 

A helyiek csak orvosi vészhelyzet esetén, vagy óvóhelyre szaladva hagyhatják el otthonaikat.

15:18 – Volt egy kis rémület a Ben Gurion repülőtéren

Közzétettek egy videót, amelyen az látható, hogy a Ben Gurion repülőtéren a szirénák megszólalása után az éppen a terminálon várakozó utasok közül többen védett helyet keresnek, futnak. 

 

14:56 – Ungár Péter: fontos, hogy kiálljunk Izrael mellett

A LMP országgyűlési képviselője a hetek.hu-nak nyilatkozva elmondta, elkötelezett Izrael területi integritása mellett, hogy kiáll az ország önvédelmi joga mellett. Ez persze nem jelenti szerinte azt, hogy nem lehetne legitim módon kritizálni a Netanjahu-kormányt. 

A teljes cikket itt olvashatja

14:29 – És ha mindez Londonban történik?

Szemléletes videót tett közzé az IDF, hogy segítsen megérteni a követőknek, mit is élnek át az izraeliek a bombázások során. 

 

14:10 – Németország nem tolerálja a zsinagógatámadásokat

Miután Németországban több zsinagóga előtt is antiszemita, Izrael-ellenes incidensek történtek, Heiko Maas külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy nem fogják tolerálni a zsidó imahelyek elleni támadásokat. Pár napja zsinagógák előtt gyújtogattak arab tüntetők, 16 embert tartóztatott le a rendőrség.

13:58 – Drónt reptettek Izrael felé, felrobbant

A 12-es csatorna tudósítása szerint egy drón repült izraeli területek felé a Negev közelében, majd felrobbant. A támadásban senki sem sérült meg. 

13:40 – A Hamasz szerint most már bárhova elérnek a rakétáik

A palesztin terrorszervezet bejelentése szerint most már olyan új rakétáik vannak, amivel Izrael bármely pontját célba vehetik. A Hamasz katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida azt is elárulta, hogy a rakétáknak az Ayyash 250 nevet adták a híres bombakészítő terrorista, Yahya Ayyash után.

13:20 - Rakétákat lőttek ki ismét Izrael-szerte

Askelonnál a Vaskupola leszedegette a kilőtt rakétákat, a támadásnak nem volt áldozata. Beersebánál szintén nem volt sérült, Tel Avivban egy parkolóba csapódott egy rakéta. 

Kirját Gátnál két ember sérült meg a repeszek miatt. Egy 60 éves és egy 40 éves asszony sérült meg könnyebben, miközben az óvóhelyeik felé igyekeztek. 

Ugyancsak Izrael déli részén, egy 7 éves fiú szenvedett könnyebb sérüléseket, az óvóhely fele futva sérült meg a rakétázás alatt. 

12:45 - Az erőszak fokozását sürgeti az izraeli palesztinok részéről a Hamasz

Az Izz al-Din al-Kasszam brigádok szóvivője felszólította a "ciszjordániai" palesztinokat, hogy csatlakozzanak Izrael és a terrorcsoport között zajló harcokhoz.

“Előre, ciszjordániai embereink, mindenhol vegyétek fel a harcot az ellenséggel. Az al-Kasszam brigád ott lesz mögöttetek." - jelentették ki Abu Obeida, a brigádok egyik vezetője, aki további rakétatűzzel fenyegette meg Izraelt.

11:51 - Az Akkóban megtámadott férfi egy diákjait megfékezni igyekvő tanár volt

A 37 éves férfi, akit tegnap este Akkóban megtámadtak az arabok, középiskolai tanár volt, aki épp igyekezett megakadályozni, hogy diákjai csatlakozzanak az erőszakos zavargásokhoz.

A galileai orvosi központ orvosai szerint Barzilai Elad állapota jelentősen javult, bár ő mindig altatásban és lélegeztetőgépen van.

Barzilai sürgősségi műtéten esett át a támadás során elszenvedett fejsebek miatt, és a jövőben további műtétekre is szüksége lesz - jelentették ki az orvosok.

11:25 - Videón, ahogy a haifai arab zavargók autókat gyújtogatnak

A biztonsági kamerák felvételei azt a pillanatot mutatják, amikor haifai arab rendbontók csoportja, akiknek állítólag Haifa arab lakói voltak, felgyújtották a járműveket az ultraortodox családok által lakott épület parkolójában.

A Walla híroldal szerint mintegy 60 embert kezeltek füstmérgezéssel, közülük sokan gyermekek.

A támadás a kora reggeli órákban történt, miközben a családok aludtak.

11:07 - "Allahu Akbart" kiabált a támadó arabok csoportja, állítja a Lodban reggel megkéselt férfi felesége 

Gil Gabai, annak a férfinak a felesége, akit Lod város központjában szúrtak le ma reggel, azt mondja, hogy a rárohanó arab csoport „Allahu Akbar” -t kiáltott, miközben megverték és megszurkálták.

"Épp az autójához tartott, és útközben egy csoport arab Allahu Akbart kiabálva kövekkel támadt rá. Az egyik előhúzott egy zsebkést, és hátba szúrta. Sikerült hárítania és megszabadulnia tőle, de egy másik arab férfi is megpróbálta elkapni."

- Az egészet a ház ablakából láttam. Üvöltöttem, hogy takarodjanak, de féltem lemenni, hátha velem is történik valami - mondja.

„A férjem jelenleg kórházban van. Stabil az állapota és jól van - mondja.

10:59 - Az éjjeli arab-zsidó erőszak nyomán a rendőrség összesen 82 főt vett őrizetbe

Az izraeli rendőrség északi körzetének közleménye szerint 82 letartóztatással 232-re növekedett a zsidó-arab erőszak hétfői kezdete óta letartóztatottak száma, akik között több 13 és 14 éves tinédzser is van.

A rendőrség szerint a gyanúsítottakat számos bűncselekmény - köztük garázdaság, gyújtogatás és kődobás - gyanúja miatt tartják fogva.

10:42 - Izrael magyarországi nagykövetének felesége is óvóhelyen éjszakázott

Izrael budapesti nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman erről a Heteknek elmondta, a Hamasz számára semmit nem számítanak a palesztin életek, a rakétáik nem válogatnak, a Lodban megölt apa és fia történetesen arabok voltak.

A Gázában élő kétmillió lakos a Hamasz túszai. Ennek véget kell vetni”

– mondta a nagykövet. 

Hozzátette, az országnak stabilitásra van szüksége, az embereknek elegük van abból, hogy évtizedek óta ilyen körülmények között, amikor percek vagy csak másodpercek vannak arra, hogy bunkerbe vagy egy védett helyiségbe meneküljenek riasztás esetén.

A feleségemnek is egy ilyen helyen kellett töltenie az elmúlt éjszakát az izraeli lakásunkban. Nincs még egy ilyen ország a világon, ez nem szabad elfogadnunk”

10:35 - Imádkozz Izrael békéjéért!

10:23 - Ceglédi Zoltán megmondta, hogyan lehetne "móresre tanítani" a "gonosz, agresszor" Izraelt: 

Ha nem lőnek ki rá egy rakétát se, nem tud majd mire válaszcsapást indítani:

10:11 - A Hamasz ismét gyermekeket használ élő pajzsként

Iskolát használt terroralagútjának elrejtésére a Hamasz a gázai enklávéban. A közelben kórház is található. Az izraeli hadsereg semlegesítette az alagutakat.

10:01 - Az izraeli hadsereg csapást mért a Hamasz egyik hírszerzési épületén

"Az IDF vadászgépei és repülőgépei a közelmúltban csapást mértek a Hamasz terrorszervezet katonai hírszerzésének irodáira a Gázai övezetben" - számolt be róla a hadsereg.

Az izraeli hadsereg a közelmúltban célpontjait kiterjesztette olyan intézményekre is, melyek segítik a Hamsz uralmát a Gázai övezetben, nevezetesen a kincstárakra és a bankokra is. 

09:55 - Biden végre kiállt Izrael önvédelmi joga mellett

Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, miután telefonon tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

09:45 - A Hamasz rakétatámadásainak beszüntetésére, kétoldalú deeszkalációra szólít fel a brit külügyminiszter

Dominic Raab brit külügyminiszter Mohammad Stajjéval, a Palesztin Hatóság "miniszterelnökével" tárgyalt az erőszakhullámról.

“Fegyvernyugvást, a Hamasz rakétatámadásainak beszüntetését és az emberéleteket követelő erőszak deeszkalációt kérjük minden féltől," - áll Raab nyilatkozatában. 

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán sürgette Izraelt és a palesztinokat, hogy „lépjenek vissza a peremről”, és mindkét felet „önmérsékletre” szólította fel.

"Az Egyesült Királyságot mélységesen aggasztja a növekvő erőszak és a polgári áldozatok, a feszültség sürgős deeszkalációját szeretnénk látni ."

9:30 – A védelmi miniszter a határőrséget is beveti a rend helyreállítása érdekében

Benny Gantz tájékoztatása szerint 10 tartalékos határőr egységet rendel ki a rendőrség mellé, hogy helyre állítsa az arab-izraeli városokban a rendet. Azt leszögezte, hogy nem fogja engedélyezni a hadsereg bevetését izraeli városokban, de a logisztikában segítik majd a rendőrök munkáját. 

9:19 – Javult az arab sofőr állapota, akit tegnap megvertek Bat Jamban

A tegnapi nap egyik drámai jelenete volt, hogy zsidó radikálisok majdnem meglincseltek egy arab sofőrt Bat Jam városában. Az esetet még a nemzeti televízió is közvetítette tudtán kívül. A 33 éves férfi közepes sérülésekkel került kórházba, több öltéssel kellett helyrehozni a száján esett sebesülést. Az orvosok szerint folyamatosan javul az állapota. 

08:58 – Úgy megvertek egy terhes nőt Lodban, hogy idő előtt ki kellett venni a babát

Mint ismeretes, Lodban már második napja polgárháborús helyzet van, arab tüntetők gyújtogatnak, köveket dobálnak és többeket megvertek az utcákon. 

Az Assaf Harofeh Kórház tájékoztatása szerint súlyosan megsérült egy 39 hetes terhes asszony, az orvosok ezért kivették a babát még a szülés megindulása előtt. Az anya még válságos állapotban van.

8:40 – Megint át kell irányítani a Ben Gurion reptérre érkező járatokat

Gázából kilőtt rakéták miatt a biztonság kedvéért ismét átirányítják a Ben Gurion reptérre érkező járatokat a délebben fekvő Ramon repülőtérre. Teherszállítók és magánrepülők azonban továbbra is landolhatnak a fő termináloknál. 

8:24 – Lehet, hogy bevonulnak Gázába? 

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka azt közölte, hogy a lehetséges földi behatolás terveit bemutatják a döntéshozóknak a mai nap folyamán. A határ mentén már most több szárazföldi egységet állomásoztatnak. 

8:00 – A Hamasz aktivistái ellepték a Templomhegyet

Az éjszakai összecsapásokat követően a Hamaszt éltető aktivisták ezrei mentek fel a Templomhegyre, ahol a Sziklamecset oldalára és a boltívekre a Hamasz terrorszervezetet éltető feliratokat, molinókat függesztettek ki. 

 

Az előzményekről készített percről percre tudósításainkat itt itt és itt érheti el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!