Hétfő: lángok csaptak fel a Templom-hegyen, háborús hangulat Izraelben
Cikkünk frissül
Hétfő: lángok csaptak fel a Templom-hegyen, háborús hangulat Izraelben

Forrás: Twitter/Kan Hadashot

2021. 05. 10.
Napok óta forrnak az indulatok Jeruzsálem óvárosában és a Templomhegyen. A ramadánt lezáró naptól kezdődő zavargásban több mint félezren sebesültek meg: rakétatámadásokról, lincselésről is érkeztek hírek, miközben küszöbön a Netanjahu-t elutasító kormány megalakulása a példátlan politikai káoszban. Cikkünk frissül.

21:00 – Holnap reggel folytatjuk

Ez a percről percre tudósítás itt most véget ér. Ha rendkívüli esemény történik az éjjel, arról külön cikkben tudósítunk. 

20:52 – Nyolc terrorvezetőt iktattak ki

Arról tájékoztatott az IDF, hogy a légicsapásaik során nyolc Hamasz-vezetőt, két rakétaállomást és két terrorista-megfigyelő állást iktattak ki. 

20:45 – Kedden csak az óvóhellyel rendelkező iskolák nyithatnak ki

Izrael középső részén csak azok az iskolák, munkahelyek, üzletek nyithatnak meg, amelyeknek van saját óvóhelyük - tájékoztatott az Izraeli Védelmi Erők illetékes parancsnoka. 

20:32 – Netanjahu lemondta a jeruzsálemi jesivázást

A miniszterelnök eredeti programja szerint hétfő este a Merkaz Harav jesivában tett volna látogatást a Jeruzsálem-nap alkalmából. Netanjahu ezt lemondta, helyette a védelmi minisztérium főhadiszállására látogat eligazításra Tel-Avivba. 

20: 22 – Az EU elítéli a gázai rakétázást

Emanuele Giaufret, az Európai Unió izraeli nagykövete a Twitter-oldalán fejezte ki aggodalmát és ítélte el a gázai rakétatámadásokat. A nagykövet arra szólított fel, hogy a civilek életének védelme érdekében azonnali fegyvernyugvásra lenne szükség.

 

 

20:17 – Folytatódnak az összecsapások

A Hamaszt éltető tömeg ismét összecsapott a rendfentartó erőkkel a Templomhegyen. A palesztin média tudósítása szerint eddig 334 tüntető sérült meg csak a mai napon. 

20:08 – Az Iszlám Dzsihád videója egy izraeli autó kilövéséről

Az Iszlám Dzsihád nevezetű palesztin szervezet közzétett egy videót, amelyen az látható, hogy egy tankelhárító löveggel kilőnek egy izraeli autót. A felvételen úgy tűnik, mintha direkt megvárták volna, ahogy egy alak odalép a járműhöz - mielőtt tüzeltek. 

Az autó tulajdonosa a robbanásban könnyebben megsérült. 

 

19:57 - Netanjahu: nagyon erőteljes választ adunk a gázai rakétákra

Az izraeli miniszterenök ígéretett tett egy erőteljes válaszcsapásra, leszögezve: nem tolerálnak semmilyen területük, fővárosuk, polgáraik, katonáik ellen irányuló támadást.

“Akik megtámadnak, súlyos árat fognak fizetni" - jelentette ki, hozzátéve Izrael nem kívánja tovább eszkalálni az eseményeket, és a mostani összecsapások "elhúzódhatnak egy ideig".

19: 26 - Lángol egy fa a Templom-hegyen - fordítva sült el a palesztin "tűzijáték"

Rendőröket akartak támadni vele, óriási tüzet okozott a tűzijáték a Templom-hegyen. Az oltási munkálatok már zajlanak.

19:21 - Izraeli rendőrfőnök: túlságosan kesztyűs kézzel bántunk a zavargókkal

Kobi Shabtai rendőrbiztos szerint tisztjei „túlságosan visszafogottak” voltak a Templom-hegyi palesztin rendbontókra kezelésében.

Szerinte Izrael a következő napokban szigorítja politikáját a „törvénysértőkre” vonatkozóan.

Megjegyzéseit a 12-es csatornának adott interjújában tette, órákkal azután, hogy több mint 300 palesztin és 21 rendőr sérült meg az erőszakos összecsapások során.

Izrael arra készül, hogy „levegye a kesztyűt” - jelentette ki a rendőrfőnök.

19:15 - Iszlám Dzsihád: egy óra múlva újrakezdjük a rakétázást

A palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport azzal fenyegetőzik, hogy egy óra múlva, azaz helyi idő szerint este 9-kor újrakezdi a rakétázást.

 

 

19:03 - Zöld utat adtak az ellentámadásnak az izraeli miniszterek

A biztonsági kabinet miniszterei engedélyezték Gáza masszív bombázását a rakétatűzre válaszul - számolt be a Ynet. 

"A Hamaszt súlyos csapással kell sújtani, de mindenki megérti korlátainkat" - mondja az oldalnak egy izraeli tisztviselő. - "Nincs kedvünk nagy háborút kezdeni."

A tisztviselő reményét fejezte ki, hogy az ellenségeskedés két vagy három nap múlva véget ér.

18:48 – A Netanjahu-ellenes kormányra még várni kell

Az alaphelyzet az, hogy miután Benjamin Netanjahu jelenlegi miniszterelnöknek nem sikerült a határidőn belül a kormányalakítás, ezért a riválisai kezébe került a többség megszerzésének lehetősége. Egészen eddig úgy lehetett tudni, hogy Naftali Bennett jobboldali és Jaír Lapid centrista pártelnökök órákon belül bejelenthetik a Netanjahu nélküli kormány megalakulását. 

Most azonban az iszlamista Ra'am pár felfüggesztette a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal, miután a gázai fronton kiújultak a harcok. Kérdés, mi lesz, ha megszűnik a háborús helyzet.

18:36 – Közben Ammanban is tüntetnek Izrael ellen

Palesztin-barát jordániai tüntetők követelik a fővárosban, hogy utasítsa ki az ország Ammanből az izraeli diplomatákat. A tömeget a helyi sajtó 1500 főre saccolja, vannak köztük iszlamisták és baloldali aktivisták is.

18:22 – Három gyermek halt meg egy gázai rakétabecsapodásban

A palesztin média arról tudósít, hogy az izraeli védelmi erők válaszcsapásaiban három kisgyermek veszítette az életét. Mindeközben az IDF arról tájékoztatott, hogy a gyermekek nagy valószínűséggel egy olyan rakéta becsapodása miatt haltak meg, amit éppen a gázai terroristák lőttek ki Izrael felé, csak célt tévesztettek. 

18:10 – A támadás ellenére folytatódik a Jeruzsálem-napi ünnep

A rendőrség előbb azt közölte, hogy a rakétatámadások miatt kiürítik a tereket és felfüggesztik a Jeruzsálem-nap ünnepét, de most mégis folytatódhat a felvonulás. A hírek szerint összesen 7 rakétát lőttek ki Gázából Jeruzsálemre és környékére. 

17:57 - Az amerikai nagykövetség dolgozóit arra kérik, maradjanak távol az Óvárostól

Az amerikai külügy pedig minden diplomatát arra kér, vasárnapig ne utazzon a területre.

“A Kelet-Jeruzsálemben és Városközpontban tartózkodó nagykövetségi dolgozókat arra kérjük, maradjanak az épületekben este 7 és 8 között,"

17:52 - Lapid, Bennett és Száár is erőteljes izraeli katonai választ szorgalmaz

Jair Lapid és Naftali Bennett potenciális kormánykoalíciós vezetők, illetve Gideon Száár mind erőteljes katonai választ sürgetnek a Hamasz rakétázására, ebben Netanjahu átmeneti kormányát is támogatják.

17:46 - A páncéltörő rakéta megsebesített egy izraeli férfit

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy egy izraeli férfi könnyebben megsérült a Gázából járművére kilőtt páncéltörő rakétától. A férfit, aki a támadás idején autójában tartózkodott, azonnal kórházba szállították.

17:42 - Folyamatosan szólalnak meg a szirénák dél-Izraelben

Szderót, Sáár Hánegev és Askelon régióiban is szól a sziréna, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet szerint már több mint 30 rakétát lőttek ki a területre, az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a számot.

 

 

17: 38 - IDF: 7 rakétát lőttek ki Jeruzsálem-körzetre Gázából, egyet sikerült leszedni

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy összesen hét rakétát lőttek ki Gázából Jeruzsálem irányába, a légvédelemnek azonban csak egyet sikerült megsemmisítenie, a többi valószínűleg nyílt terepen landolt.

17: 36 - Egy ház megrongálódott Jeruzsálem külvárosában

A 12-es csatorna által közzétett kép arról tanúskodik, hogy a rakétázásban megrongálódott egy ház Mevasseret Zionban, Jeruzsálem külvárosában. Az ablaküvegek betörtek.

 

17:27 - Az egyik rakéta egy Jeruzsálem közeli mezőn landolt

A Gázából kilőtt egyik rakéta Jeruzsálemen kívül, Bét nekova mosav közelében egy mezőn landolt, sérülést és kárt nem okozva.

17: 23 - Evakuálják a Kneszetet és az Óvárost

A jeruzsálemi rendőrség megkezdte az Óváros evakuálását biztonságosabb területre. Az izraeli parlamentet is kiürítették.

17: 18 - A Hamasz vállalta a felelősséget a rakétázásért, egy autót eltaláltak

Egy Gázából kilőtt páncéltörő rakéta eltalált egy izraeli autót a határ közelében, sérülésekről nem érkezett jelentés, de a jármű ég.

A Hamasz kijelentette, a jeruzsálemi rajtaütés válasz Izrael "szent városban elkövetett agressziójára és bűneire, illetve népük zaklatására az al-Akszban és Sejk Dzsarrában"

 

17:11 - Megszólaltak a légvédelmi szirénák Jeruzsálemben és Bét Semesben

A Times of Israel információi szerint hat rakétát lőttek ki Jeruzsálem környékére a Gázai övezetből. Az információt a hadsereg egyelőre nem erősítette meg. 

Sérülésekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

16:46 – Ultimátumot adott a Hamasz

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet hétfőn ultimátumot intézett Izraelhez - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az ultimátum szerint Izraelnek ki kell vonnia minden biztonsági egységét helyi idő szerint este 6-ig (magyar idő  5 óra) az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegyről, valamint az utóbbi hetek összetűzéseinek célpontjában álló Sejk Dzsarra lakónegyedből, és szabadon kellene engednie valamennyi, az utóbbi napok zavargásaiban elfogott palesztint.

Az izraeli biztonsági kabinet összeült a helyzet értékelésére. Közben Askelónban, a Gázai övezettől északra fekvő városban rakétatámadástól tartva megnyitották az óvóhelyeket, és a Gázai övezet környékén felszólították a szülőket, hogy azonnal vigyék haza gyermekeiket az oktatási intézményekből.

16:15 – Elmarad a hadgyakorlat, átcsoportosítják a hadsereget

A biztonsági helyzet eszkalálódása nyomán az izraeli hadsereg félbeszakította és elhalasztotta vasárnap megkezdett eddigi legnagyobb szabású hadgyakorlatát, hogy minden erejükkel az erőszak megfékezését szolgálhassák - közölte a hadsereg közleménye alapján a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál hétfő délután.

Az izraeli hadsereg rakétatámadásoktól tartva lezárt számos utat a Gázai övezet környékén, és beszüntették a vasúti forgalmat is az ország déli részén Beér-Seva és Askelón között.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint hétfőn fokozott készültséget rendeltek el a kórházakban a biztonsági helyzet romlása miatt.

16:01 – Korlátozzák a zsidó felvonulókat is

Az utolsó pillanatban mégis megváltoztatták az izraeli zászlós Jeruzsálem-napi menet útvonalát az óvárosban - jelentette a helyi média hétfő délután.

A menet nem fog áthaladni a Damaszkuszi kapun, szokásos útvonalán, ahogy azt korábban engedélyezték, hanem a délelőtti jeruzsálemi zavargások miatt módosított útvonalon fognak vonulni az újabb erőszakos konfliktusok elkerülése érdekében.

A tömeg megindulása előtt néhány perccel jelentették be a változást, az óváros túlnyomóan arabok lakta negyedének elkerülését az idei "zászlótáncoltató" felvonuláson, amit a jobboldali szervezetek rendeznek minden évben a város keleti felének 1967-es elfoglalásának évfordulóján.

12:22 – Zavargás a Templom-hegyen, lincshangulat

A zavargások a hétvégét követően a hétfői Jeruzsálem-napon is folytatódtak. A drámai felvételeket az incidensekről ebben a cikkünkben gyűjtöttük sorba. 

A rendőrség hétfő reggel kénytelen volt behatolni a Templom-hegyre, miután mintegy nyolcezer palesztin barikádozta el magát vasárnap éjjel Jeruzsálem óvárosában, az Al-Aksza mecsetnél, akik köveket és rögtönzött fegyvereket gyűjtve készültek szembeszállni az izraeli biztonságiakkal.

Az Oroszlános kapunál, az Óvároson kívül palesztin csőcselék támadt egy zsidó sofőrre, aki meg is sérült, életét azonban még idejében megmentette egy kiérkező rendőr, aki a levegőbe lőve feloszlatta a támadó tömeget.

12:00 – A kilakoltatásokat használták fel ürügyként

Több mint félezer sebesültje van már azoknak az összecsapásoknak, ami a rendőrök és az őket kövekkel megtámadó palesztinok között robbant ki ramadán utolsó napján a jeruzsálemi Templomhegyen. Az évek óta nem tapasztalt feszült helyzet kirobbanásáról még a hétvégén írtunk, ezt a cikket itt olvashatják el. 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!