Valóban az al-Akszát mardosó lángokat ünnepelte több ezer zsidó fiatal tegnap?
Mi az igazság a közösségi médián terjedő felvételekkel kapcsolatban?
Valóban az al-Akszát mardosó lángokat ünnepelte több ezer zsidó fiatal tegnap?

Forrás: Twitter/Ayman Odeh

2021. 05. 11.
Bejárta a közösségi médiát az a videoklip, amelyen úgy tűnik, mintha több ezer zsidó fiatal tánccal és énekléssel ünnepelné a Templom-hegyen az Al-Aksza mecsetet pusztító tűzvészt. A kritikus kommentek azt állították, hogy az izraeliek ugyanazt teszik, mint amivel a palesztinokat vádolták többször, hogy terrortámadások – például 9/11 – után ünnepelnek az utcán és cukorkákat osztogatnak.

A valóság azonban egészen más: 

1. A Templom-hegyen nem az Aksza mecset gyulladt ki, hanem egy fa kapott lángra
2. A fát nem zsidók gyújtották fel, hanem a palesztin tüntetők, akik petárdákat lőttek ki az izraeli rendőrökre.
3. A zsidó fiatalok nem a Templom-hegyi tűz miatt táncolnak, hanem a Jeruzsálem Nap záróeseményét ünneplik a nyugati-falnál, mint minden évben.

Nem csak a látvány, a tények is fontosak.

Az Aksza-mecset egy ízben valóban lángra kapott: 1969. augusztusában egy vallási megszállott ausztrál turista megpróbálta felgyújtani az épületet. A tűz a mecsetben nem okozott jelentős kárt, de elégett egy középkori faemelvény, amit Szaladin szultán ajándékozott a mecset számára.

A magányos gyújtogatót a bíróság beszámíthatatlannak ítélte, és elmegyógyintézetbe utalta, Denis Michael Rohan itt is halt meg 1995-ben.

Az incidens nyomán az arab világban zavargások törtek ki, és azóta az Izrael elleni intifádák és terrorhullámok visszatérő indoka azt, hogy

„a zsidók le akarják rombolni az Aksza-mecsetet”. 

Az iszlám világban azonban a mai napig sem tértek napirendre az eset felett. Ennek nyomán alakult meg az Iszlám Államok Szervezetének Konferenciája, amelynek hivatalos célja al-Kudsz (Jeruzsálem) felszabadítása.

„Az OIC főtitkársága (a szaúd-arábiai) Dzsiddában működik al-Kudsz városának felszabadításáig, hogy ezt követően itt legyen a szervezet állandó központja.”

(OIC-alapokmány, XI. fejezet, 17. cikk.) 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!