Kedd: családi házakat, iskolákat is céloznak a palesztin terroristák, minden 3. percre jut egy rakéta
Cikkünk frissül
Kedd: családi házakat, iskolákat is céloznak a palesztin terroristák, minden 3. percre jut egy rakéta

Fotó: Twitter/LebUpdate

2021. 05. 11.
Napok óta tart az erőszakos zavargási hullám Jeruzsálemben, a palesztin tüntetők kövekkel, tűzijátékokkal, lincseléssel és gyújtogatásokkal támadták az izraelieket, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek pedig több mint kétszáz rakétát lőttek ki Jeruzsálem és Dél-Izrael irányába, ami több sérüléshez is vezetett.

Tegnapi percről perce tudósításunkat itt érheti el.

17:00 - Mai tudósításunkat itt berekesztjük. Bármilyen további nagy jelentőségű eseményről külön cikkben számolunk be.

16:55 - Franciaország arányos válaszra kéri Izraelt, az Arab Liga agresszornak kiáltotta ki

Izrael a Hamasz terrorcsoport több éjszaka tartó jeruzsálemi erőszakot követően kilőtt rakétáira adott válaszának „arányosnak” kell lennie, - jelentette ki a francia  külügyminiszter-helyettes

Az Arab Liga vezetője Izraelt hibáztatta az erőszak eszkalálódásáért a régióban, és figyelmeztett, hogy az izraeli politika "felrobbantja majd a jeruzsálemi helyzetet."

16:27 - Az izraeli hadsereg figyelmeztette a gázaiakat: maradjanak távol a Hamasz állásaitól

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője arra figyelmezteti a gázaikat, maradjanak távol a Hamasz terrorszervezet fegyverraktáraitól, mivel nagyszabású légi offenzívája során azokat bombázza erősen.

16: 11 - Késelésről érkezett hír Beersevából

A 12-es csatorna információi szerint egy tinédzsert megtámadott és könnyebben megsebesített egy ismeretlen elkövető, akit később lelőttek és teljesen semlegesítettek.

16:07 - A rakétázás két izraeli áldozata egy idős hölgy és gondozója, akiknek nem volt ideje óvóhelyre érni

A 12. csatorna arról számolt be, hogy az Askelon elleni rakétatámadásban  egy idős nő és gondozója vesztette életét, akiknek nem sikerült időben óvóhelyre jutniuk.

A hálózat jelentése szerint a legközelebbi óvóhely legalább egy percnyi távolságra van a nő otthonától.

A magánháznak nem volt saját biztonsági szobája.

15:55 - Izrael elindítja a "Falak Örzője" hadműveletet a gázai terroristák ellen

Egyelőre kizárólag légi, nem pedig szárazföldi offenzíváról lesz szó.

15:31 - Folyamatosan szólnak a szirénák délen, miközben az IDF válaszcsapásokat mér a terroristaállásokra

A katonaság újabb válaszcsapásokat hajtott végre a Gázai övezet terrorista célpontjai ellen. A célpontok között volt a Hamasz rangidős parancsnokának hivatala, terrorista állások, katonai komplexum és fegyverraktár is.

A katonaság közzétett egy videót arról a támadásról is, amely során több iszlám dzsihádos parancsnokkal végzett:

15:23 - Ganz: minden támadási napért évekkel fizetnek majd terrorszervezetek!

Délen katonai tisztviselőkkel és helyi önkormányzatok vezetőivel találkozva Benny Gantz védelmi miniszter kijelentette: „Az izraeli állampolgárok elleni támadások minden napjára évekkel válaszolunk. Addig nem állunk meg, amíg a nyugalom helyre nem áll. ”

15:11 - Rivlin az európai küldötteknek: egyik ország sem fogadna el egy ilyen helyzetet

Az izraeli államfő európai küldöttekkel tartott egyeztetésén kijelentette, egyetlen ország sem fogadna el egy ehhez hasonló helyzetet, ők sem fognak soha, hanem minden lehetséges eszközzel megvédik polgáraikat.

14:16 – Sorra iktatják ki az Iszlám Dzsihád rakétakezelőit

Az IDF tájékoztatása szerint a palesztin terrorszervezet különleges légi tüzérségi egységének több vezetőjét és altisztjét is kiiktatták. Az Iszlám Dzsihád válaszul bosszút esküdött három parancsnokuk halála miatt. 

13:55 – Ketten meghaltak Ashkelonban

Az egyik családi otthont közvetlen rakéta találat érte, ketten meghaltak és többen megsebesültek. Közben több felvételt is közzétettek becsapódott rakétákról, robbanásokról. 

 

13:36 – 137 rakétát lőttek ki 5 perc alatt

A Hamasz talán rekordot akar dönteni, állításuk szerint összesen 137 rakétát lőttek ki Ashdodra és Ashkelonra 5 perc alatt. A palesztin terrorszervezet állítja, "sok meglepetés" van még a tarsolyában.

 

Persze az IDF sem tétlen, két videót is közzétettek arról, hogy a terroristák kilövő állásait megsemmisítik. Elmondásuk szerint összesen 15 terroristát sikerült már kilőniük, akik közvetlenül az izraeli támadásokért feleltek. 

 

13:18 – Júdea Szamáriában késelni akartak

Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatása szerint egy arab támadó késelni próbált a Shomroni Regionális Brigád főhadiszállásánál. Az elkövetőt semlegesítették.

13:06 – Egy 12 éves gyermeket is eltalált egy repesz

Folyamatosan lövik Izrael déli részét a gázai terrorszervezetek, egy rakéta egy üresen álló iskolába csapódott be, de több épületet is találat ért. Ashkelonban legalább három ember megsérült a repeszek miatt, köztük egy 12 éves gyermek. 

Az IDF elrendelte, hogy a mai nap során minden Gázához közeli iskolát be kell zárni, kültéren maximum 10 ember tartózkodhat egy helyen, beltéren pedig 50. Az üzlethelységek is csak akkor nyithatnak ki, ha van óvóhelyük.

 

12:50 – Mintha hárompercenként lőnének egy rakétát

Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatása szerint eddig már több mint 300 rakétát lőttek ki Izrael felé 18 óra leforgása alatt. Ez azt jelenti, hogy 3 percenként egyet. 

 

12:36 – Negyven rakétát lőttek ki az imént izraeli városokra

A gázai övezetből több tucat rakétát lőttek ki izraeli civil területekre rövid idő alatt. Ashkelonban és Ashdodban több épületet is találat ért, de célba vették Hatzort és Gan Yavnét. 

A Vaskupola védelmi rendszer ugyan aktiválódott, de még nem tisztázott, hogy mennyi rakétát sikerült elhárítani. Összesen 7 sebesültről tudnak eddig.

11:55 - Rivlin: az arab vezetők ítéljék el határozottan az erőszakot!

Az izraeli államfő éles üzenetet küldött az arab vezetőknek az éjszakai zavargások kapcsán, kijelentve, hogy azok nem ismétlődhetnek meg.

"Nem lehetünk a Hamasz és a palesztin Iszlám Dzsihád gyilkos terroristáinak fogjai, akik válogatás nélkül tüzelnek minden izraeli polgárra. Izrael népe, zsidók és arabok egyaránt az arab vezetők világos erőszakot, zsinagógák elleni támadásokat, rombolást elítélő szavait kell hogy hallják"

11:40 – 53 új koronavírus-fertőzött van Izraelben

Közben Izraelben még mindig rendkívül alacsony a fertőzöttek száma. Jelenleg 77-en vannak kórházban, 45-en pedig lélegeztetőgépen. Senki nem hunyt el Covidban az elmúlt napon. 

11:30 – A védelmi miniszter 5000 tartalékos behívását hagyta jóvá

Benny Gantz engedélyezte, hogy az Izraeli Védelmi Erők tovább folytassák a terroristák elleni légicsapásokat, valamint kibővítette a behívható tartalékosok számát ötezerre. 

11:12 – Az Iszlám Dzsihád teljes háborút hirdetett

Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet vezetője nyilatkozatában úgy fogalmazott, a totális háború állapotába léptek, ami minden palesztin frontot érint. 

 

 

11:00 - Facebook-kerettel is kiállhat Izrael mellett

A Hetek a nemzetközi Izrael-ellenes sajtóvisszhangokra reagálva Facebook-keretet hozott létre. Ez az alábbi linken használható. 

10:55 - Nyilvánosságra kerültek a lodi gyújtogatás képei

Egy vallásos katonai felkészítő iskolába is betört a csőcselék tegnap este, óriási károkat okozott a tűz. 

10:41 - 23 halálesetről számolt be a Hamasz az izraeli válaszcsapások nyomán, Izrael szerint legalább 15-en terroristák voltak

A Hamasz "Egészségügyi minisztériuma" szerint 23 palesztin, köztük 9 kiskorú vesztette életét az izraeli megtorló csapások következtében a Gázai övezetben, és további 107-en megsérültek. AZ izraeli hadsereg szerint az áldozatok közül legalább 15-en terroristák voltak.

10:11 - Az askeloni polgármester szerint a helyiek negyedének nincs óvóhely, ahova rohanjon

Tomes Glam kijelentette, a város lakóinak 25 százalékának nincs hozzáférése óvóhelyhez, miközben a városra folyamatosan záporoznak a rakéták.

"Lehetetlen megoldani, amikor a sormáis élet perceken belül vészhelyzetre fordul. Itt az idő keményen odacsapni a Hamasznak és az Iszlám Dzsihádnak. Vannak 60-as években épült házak, ahol hiányzik az alapvető védelem.."

10:07 - Folyamatosan szól a sziréna a dél-izraeli városokban, nem állt le a gázai rakétázás

Ismét szólnak a szirénák, miután a Gáza környéki zsidó településekre, Askelonra, Nahaz Ozra, Szderótra, Karmiára, Zikimre, Kfar Silverre és Yad Mordechaira rakéták sorát lövik ki a helyi terrorszervezetek.

Egyelőre nem érkezett hír sérülésről vagy kárról.

09:49 - Az IDF további tüzérségi ütegeket küld a gázai határra

Az izraeli védelmi erők további tüzérségi ütegeket küldenek a gázai határra. Fokozódnak a harcok közte és a helyi terrorcsoportok között.

Az ágyúk és rakétavetők bevetése jelzi, hogy a hadsereg egy lehetséges szélesebb konfliktusra is készülhet. A hadsereg nyilatkozatában nem zárta ki a szárazföldi művelet lehetőségét sem.

09: 23 - Molotov-koktélt dobtak egy autóra Júdea-Szamáriában, több városban folytatódtak az erőszakos zavargások

Egy Gus Ecion közelében közlekedő izraeli járműre Molotov-koktélt dobtak. Az incidens során senki nem sérült meg, az autóban viszont kár keletkezett. 

Avi Abelow helyi blogger számos videót közzétett az incidensekről:

09:07 - Arab csőcselék gyújtott fel egy zsinagógát az éjjel Lodban

A lodi zavargások során egy 33 éves háromgyermekes apukát lelőttek, további kettő személy sérült meg az incidens során, köztük egy 20 éves férfi. A helyi zsinagógát felgyújtotta a csőcselék.

08:37 - Több mint 200 rakétát lőttek ki Izraelre Gázából, hét izraeli megsérült

Tegnap estétől egészen reggelig lőtték Gázai övezetből Izraelt, több mint 200 rakétát indítva a zsidó állam felé. 7 izraeli megsérült, a hírek szerint a válaszcsapás során 24 palesztin vesztette életét, akik az izraeli hadsereg szerint a Hamasz tagjai voltak, vagy pedig félrement terrorrakéták végeztek velük.

Számos izraeli ház megrongálódott.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!