Biden: Izraelnek joga van megvédenie magát a Hamasz rakétatámadásaitól
Trump korábban a jelenlegi amerikai kormányzat tétlenségét okolta az erőszak elharapózásáért
Biden: Izraelnek joga van megvédenie magát a Hamasz rakétatámadásaitól

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 13.
Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, miután telefonon tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Ahogy arról korábban beszámoltunk a napokban Donald Trump volt amerikai elnök éles kritikával illette a Biden-kormány tétlenségét és az Izraelt támadó demokrata képviselőket. Leszögezte, hogy elnöksége alatt béke volt, most azonban egyre erőszakosabbá válik a világ.

Joe Biden elnök most azonban határozottan kiállt Izrael önvédelmi joga mellett.

"A várakozásaim és reményeim szerint (a konfliktus) hamarosan véget ér, de Izraelnek joga van megvédenie magát, ha rakéták ezrei repülnek a területére"

- fogalmazott Biden. Az elnök hozzátette: az amerikai nemzetbiztonsági és védelmi szakemberek "állandó kapcsolatban vannak" a közel-keleti kollégáikkal, köztük az izraeliekkel, az egyiptomiakkal és a szaúdiakkal is.

A Fehér Ház közleménye szerint a telefonbeszélgetés során Biden "elítélte a Hamász és más terrorista csoportok rakétatámadásait, a többi között Jeruzsálem és Tel-Aviv ellen".  

Mint írták: az amerikai elnök "rendületlen támogatásáról" biztosította Izraelt és közölte, hogy a közel-keleti államnak "törvényes joga, hogy megvédje önmagát és népét". A közlemény szerint Biden kiemelte, hogy

Jeruzsálemnek, a városnak, amely sokat jelent a világ hívő emberei számára, "a béke helyének kell lennie".

Antony Blinken, amerikai külügyminiszter szerdán szintén beszélt telefonon Benjámin Netanjahuval és támogatásáról biztosította az izraeli kormányfőt országa megvédésével kapcsolatban. Az amerikai tárcavezető ugyanakkor megemlítette a Jeruzsálembe zajló erőszakos folyamatokat is.

Blinken megjegyezte, hogy mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak biztonságban kell élniük.

Magyarország volt az első európai nemzet, ami kiállt Izrael mellett

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter külügyminiszter a következő nyilatkozatot tette közzé Facebook-oldalán:

"Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen.

Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel és elismerjük az önvédelemhez való jogát. A civilek elleni értelmetlen erőszaknak azonnal véget kell vetni."

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a palesztinok és az izraeliek között, és Kelet-Jeruzsálemben és számos arabok és zsidók által vegyesen lakott városban zavargásokra, gyújtogatásokra és erőszakos összecsapásokra került sor. A Gázai övezetből több mint 1500 rakétát lőttek ki palesztin terrorszervezetek Izraelre hétfő óta. Izrael válaszul megtorló csapásokat hajtott végre. 

Az eseményekről korábbi percről percre tudósításainkat itt, itt és itt érheti el.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!