Szerda: polgárháborús helyzet több izraeli városban - lincselések, kövezések, gyújtogatások az utcákon
Cikkünk frissül
Szerda: polgárháborús helyzet több izraeli városban - lincselések, kövezések, gyújtogatások az utcákon

Forrás: Twitter/Bat Yam Police

2021. 05. 12.
Az elmúlt 38 óra alatt több mint 1000 rakétát lőtt ki Izraelre a Hamasz és az Iszlám Dzsihád Gázából. Tel-Aviv felett az ég a Csillagok háborújára emlékeztetett, az emberek éberen óvóhelyeken és lépcsőházakban igyekeztek túlélni az éjszakát. Mindeközben több városban, köztük Lodban is súlyos gyújtogatásokra került sor, melyet a polgármester "kristályéjszakaként" írt le. Izrael a "Falak őrzője" hadművelet keretében válaszcsapásokat indított a terroristaállások ellen.

23:15 – Élő közvetítésünk itt véget ér

Holnap reggel ismét jelentkezünk a legfrissebb fejleményekkel.

23:15 – Netanjahu beszédet mondott

Videós bejelentkezésében Benjamin Netanjahu leszögezte, semmi sem igazolhatja azt, hogy az arab csőcselék zsidókat támadjon meg, ahogy az sem, hogy zsidók pedig arabokat. "Vissza fogjuk állítani a rendet minden izraeli városban."

22:50 – Biden felhívta Netanjahut

A Reuters arról ír, hogy Joe Biden amerikai elnök felhívta Benjamin Netanjahut, nagyon optimistán beszélt arról, hogy az izraeliek és palesztinok közötti konfliktus hamarosan véget érhet. 

"A várakozásaim és reményem szerint inkább előbb lesz vége, mint utóbb, mindenesetre Izraelnek joga van megvédenie magát, amikor éppen rakéták ezrei repülnek a területe felé."

Biden a fehér házi kommentárjában nem tett említést a palesztinokról. 

22: 29 – A palesztinok egyre többet beszélnek a tűzszünetről

A Sky News Arabia tudósítása szerint a palesztin forrásaik állítják, éjfélre akár tűzszünetet is köthetnek a felek. 

Ugyanakkor izraeli források pedig arról írnak, hogy erről szó sem lehet, hogy a Hamasz 1300 kilőtt rakéta után hirtelen tűzszünettel térjen vissza állásaiba. 

22:15 – Egy zsidó férfi kritikus állapotban került kórházban Akkóban

Arab tüntetők kövekkel dobáltak meg egy férfit Akkóban, most válságos állapotban fekszik a kórházban. 

Közben sajtóhírek szerint közepesen súlyos állapotban szintén kórházba került az az arab sofőr, aki Bat Jam-ban próbált meglincselni egy zsidó huligánokból álló csoport. 

21:59 – Sokkolta a vallásos cionisták vezetőjét a lincselési kísérlet

Bezalel Smotrichot tartják a kritikus sajtóban a legradikálisabb és legszélsőjobboldalibb politikusnak, habár a Vallásos Cionisták nevű pártjával távol áll a szélsőségességtől. A mostani lincselésre reagálva a következőket írta: 

"A lelkem mélyéig szégyellem és sokkol a felvétel, amin a zsidók által elkövetett lincselési kísérlet látható. Nehéz napokat élünk, támadás alatt állunk, frusztráltak vagyunk... de a fenébe is, hogy lehetnek a zsidók ennyire kegyetlenek?! Ez szörnyű."

21:40 – Az eddigi mai mérleg: 180 kilőtt rakéta

Az IDF tájékoztatása szerint a gázai terrorszervezetek már közel 1300 rakétát és löveget lőttek ki hétfő este óta. A Vaskupola rendszer rengeteg rakétát még a levegőben hatástalanított, a becsapódó rakéták azonban több izraelit megsebesítettek, vagy megöltek. 

21:27 – Németh Sándor is elmondta a véleményét az izraeli helyzetről

A Hit Gyülekezete lelkésze a Hit rádiónak adott interjújában beszélt arról, mint gondol az eszkalálódó konfliktus okairól, hátteréről és a várható jövőről. A beszélgetést itt hallgathatja meg, vagy olvashatja el

21:19 – Sokkoló videó került ki arról, hogy majdnem meglincselnek egy arab sofőrt

Drámai felvételek kerültek ki arról, hogy Bat Yamban zsidó radikálisok megtámadnak és majdnem meglincselnek egy arab sofőrt. A férfi megpróbált elmenekülni a helyszínről, de nem tudott. Egyelőre nem tudni bővebbet a férfi állapotáról. 

 

20:55 – Polgárháborús helyzet több izraeli-arab városban

Ismét fellángolt az erőszak több olyan izraeli városban, ahol zsidók és arabok is laknak. A rendőrség és a határőrség is fokozott létszámmal van jelen az érintett településeken, a villongások azonban nem szűnnek. 

Akkóban egy 30-as éveiben járó férfit lincseltek meg kis híján arab tüntetők, főként a fején szenvedett súlyos sérüléseket. A városban zsidó tüntetők is skandálták: halál az arabokra. 

 

Haifában is egymásnak estek az utcán a felek, egy arab férfit az autójában ülve dobáltak meg kövekkel, míg Lodban egy rendőrautót gyújtottak fel az arab tüntetők. 

A 12-es csatorna szerint Netanjahu már bevetné a katonaságot ezekben a városokban, ám a védelmi miniszter ellenzi ezt a lépést. 

20:32 – Askelonban 20 ember sebesült meg

Egyre több a sebesültek száma a több száz kilőtt rakétának köszönhetően. Izrael déli részén számos jelentés érkezett sebesültekről: eddig legalább 20 emberről tudni, aki rakétabecsapódás miatt szenvedett sebesülést.

20:20 – Az amerikai külügyminiszter felhívta Netanjahut

Antony Blinken úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát az önvédelemhez, ugyanakkor megismételte: az erőszak deeszkalációjára hívják fel a feleket. Hozzátette, a Biden-kormány hiszi, hogy mind az izraelieket, mind a palesztinokat ugyanannyira megilleti a "szabadság, biztonság, jólét és demokrácia".

Közben Szergej Lavrov a Közel-keleti Kvartett azonnal összehívását szorgalmazta, hogy mediáljanak az izraeli és palesztin fél között. A négy fél: Oroszország, az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU.

20:00 – Zsidó szélsőségesek is randalíroznak több városban

Bat Yam városában zsidó fiatalok arab tulajdonban levő üzletek és éttermek kirakatát törték be, míg Tibériásban arabokat támadtak meg összeverődött fiatalok. Egy autót ütlegelni kezdtek, másokat kővel dobtak meg. A zavargásban egy rendőr is megsérült. 

 

Az amúgy radikálisnak és szélsőjobboldalinak mondott pártelnök, Bezalel Smotrich a leghatározottabban elutasította az erőszakot. Nyilatkozatában úgy fogalmazott, semmiképpen sem szabad utánozni az arab szélsőségesek cselekedeteit, nem szabad erőszakhoz folyamodni.

"A terrorral és lincseléssel szembeni önvédelemnek van helye, de semmilyen körülmények között sem megengedett az indokolatlan erőszak, és más tulajdonának rongálása."

- fogalmazott.

19:47 – 10 mítosz az palesztin-izraeli konfliktusról

A Hetek friss podcastjában sorra vettük a legelterjedtebb mítoszokat, amik elterjedtek a palesztin-izraeli konfliktusról. 

Ha nem akar lemaradni a Hetek videóiról, podcast-beszélgetéseiről, iratkozzon fel itt: https://www.youtube.com/channel/UC2NVRVAxBpZNvocn8wzrcrw?sub_confirmation=1

19:35 – Az egyik likvidált parancsnok Gáza város katonai vezetője volt

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet hat parancsnokát ölte meg célzott légicsapásokkal az izraeli hadsereg - jelentette a helyi média szerdán a palesztinok és Izrael között újból fellángolt harcokkal kapcsolatban.

 

A megölt Hamász parancsnokok egyike Gáza város katonai vezetője, a Hamász katonai szárnyának, a Ezzeddín al-Kasszám Brigádoknak egyik vezető tisztje. Szintén életét vesztette egy célzott támadásban a kiberkommandóért és a rakéták pontosságának fejlesztéséért felelős tiszt, a lőszergyártási részleg kutatási vezetője, és a lőszerosztály főmérnöke.

19:25 – Németországban izraeli zászlókat égettek

Izraeli zászlót égettek a németországi Bonnban és Münsterben a helyi zsinagóga előtt, a rendőrség több feltételezett elkövetőt őrizetbe vett - jelentették szerdán német hírportálok.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Bonnban a zászlóégetés után meg is dobálták kövekkel a zsinagógát. A kedd esti eset miatt három férfit őrizetbe vettek. A helyi rendőrség szerdai közleménye szerint az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedése miatti felindultsággal magyarázták tettüket.

Részletesen a gyújtogatásról itt olvashat

19:14 - David Beckham Dávid-csillaggal a nyakában pózolt

A volt válogatott angol labdarúgó az Instagram oldalára új képet töltött fel, amelyen jól láthatóan egy Dávid-csillagos nyakláncot visel. Semmilyen különös utalást nem tett arra, hogy ezzel most Izrael mellett állna ki a jelenlegi konfliktusban, ám a kommentelők túlnyomó többsége számára egyértelmű az üzenet. 

 

 

19:00 - Lodban mostantól kijárási tilalom van érvényben

Ennek ellenére nem sokkal 8 előtt még köveket dobáló, lincselésre készülő bandák járják az utcákat. 

 

18:43 – Rakétaeső zúdult Szderótra

Egy 6 éves fiú válságos állapotban került kórházba, miután egy szderóti otthont közvetlen találat ért. Egy másik férfi is súlyosan megsérült, egy harmadik pedig könnyebben ugyanebben a rakétabecsapódásban. 

 

 

A Hamasz állítása szerint 130 rakétát lőttek ki Izraelre rövid időn belül. 

18:25 - Ismét zúgnak a szirénák Tel-Aviv környékén

Dél-Izrael rakétázása továbbra is folyamatosan folyik.

17:45 – Közzétette a hadsereg a kiiktatott 6 Hamasz-parancsnok nevét

Névvel és fotóval együtt közzétette a hadsereg, hogy kiket likvidáltak a keddi napon a Hamasz vezérkarából. 

 

17:19 – Ilyen fegyverarzenálja van a Hamasznak

 

17:00 – Kijárási tilalom Lod városában

A polgárháborús állapotokat követően a rendőrség bejelentette, hogy este 8 és reggel 4 óra között kijárási tilalmat léptet hatályba. Csak és kizárólag amiatt lehet elhagyni az otthont, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, vagy óvóhelyet kell váltania.

16:53 – Valaki késelni akart Hebronban

Egy férfi kést rántott egy katonai ellenőrzőpontnál, hogy rátámadjon az ottani fegyveresekre. Lövéssel terítették le, sebesülten szállították kórházba.

16:20 – A palesztinok elismerték, saját rakétájuknak esett áldozatul két gyermek

Egy palesztin jogi szervezet elismerte a gázai övezet áldozatait illetően, hogy egy gyermek az izraeli rakétázásban, míg két másik, pedig egy félre sikerült gázai kilövést követő becsapódásban vesztette életét. A közleményben említett további hat gyerekáldozatról nem tudni további információt.

15:55 - Elővigyázatosságból leállítja a Tamar földgázkitermelést Izrael partjainál a Chevron?

A Chevron az energiaügyi minisztériumtól kapott utasításoknak megfelelően leállítja és nyomásmentesíti a Tamar földgázplatformot Izrael partjainál - mondja a cég szóvivője a Reuters hírügynökségnek.

A minisztérium szerint nincs kapcsolat "Yuval Steinitz energiaügyi miniszternek a fúrótorony bezárására vonatkozó döntése és a megtámadására irányuló kísérletre" irányuló "teljesen valótlan" jelentés között.

15:11 - Netanjahu: akkora csapást mérünk a terroristákra, amiről álmodni sem tudnak!

Miután az IDF és a Sin Bet közös műveletében számos magas rangú Hamas-parancsnokkal végeztek, Benjamin Netanjahu miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy a gázai műveletek nem érnek véget egyhamar.

"Likvidáltuk a Hamasz vezető parancsnokait, és ez még csak a kezdet" - mondja Netanyahu. "Olyan csapásokat fogunk mérni rájuk, amelyekről álmodni sem tudnak."

14:45 - Izrael atomreaktorára is tüzel a Hamasz

Szirénák szólnak Beersebában és Dimonában, ahol Izrael fő atomreaktora található
Rakétaszirénákat váltanak ki Dél-Izrael városaiban, valamint Dimona városában, amely Izrael fő atomreaktorának ad otthont.

A Hamász katonai szárnya vállalta a felelősséget a támadásért, melynek során 15 rakétát lőtt Dimona felé.

14:11 - Elhúzódó konfliktusra készülnek? Ganz két héttel meghosszabbította a rendkívüli helyzetet

A Gázai övezettől számított 80 kilométeres területen kéthetes rendkívüli állapotot hirdetett az izraeli hadügyminiszter. Mindez arra utal, hogy Izrael hosszabb konfliktusra számít.

A bejelentés nem sokkal azután történt, hogy az IDF bejelentette, a Hamasz több katonai vezetőjével is sikerült végeznie a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közös akció során

14:05 - Erdogan: a nemzetközi közösségnek "hathatós és elrettentő leckét kell adnia" Izraelnek

A napokban kiújult izraeli-palesztin konfliktusról egyeztetett szerdán telefonon Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy

a nemzetközi közösségnek "hathatós és elrettentő leckét kell adnia" Izraelnek a palesztinok elleni "vakmerő" támadásai miatt. Ankara a fellépés érdekében "minden szinten kezdeményezéseket tesz"

- tette hozzá.

A török államfő egyúttal nyomatékosította: fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) még azelőtt beavatkozzon a történesekbe, hogy a válság súlyosabbá válik. Aláhúzta, hogy az ENSZ BT-nek határozott és világos üzeneteket kell küldenie Izraelnek a támadások leállításáról.

13:57 - Késő délután szavaznak arról, kiterjesztik-e a "Falak őrzője" hadműveletet

Késő délutánra Netanjahu összehívta a biztonsági kabinetet a helyzet értékelésére és a további lépések meghatározására. A miniszterek a Falak őrzője hadművelet esetleges kiterjesztéséről fognak szavazni a 12-es csatorna hírportáljának értesülése szerint.

13:50 - Ganz: A hadművelet addig fog tartani, amíg csak szükséges, Izrael nem készül tűzszünetre

Reuven Rivlin izraeli államfő éles szavakkal ítélte el az arab fiatalok zavargásait a vegyes lakosú városokban, és a Lodban történteket pogromnak nevezte. Brutális támadásnak nevezte az izraeli zászló palesztinra cserélését Lodban, ami szerinte árt az arabok és a zsidók izraeli együttélésének, és elítélte az arab vezetők hallgatását a történtek után.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy a katonai hadművelet a gázai fegyveresek ellen "addig fog tartani, amíg szükséges".

"Izrael nem készül tűzszünetre. Csak ha teljes csendet érünk el, akkor beszélhetünk nyugalomról"

- mondta Ganz a gázai rakétatámadások egyik legfőbb célpontjában, Askelónban tett látogatásán szerdán.

13:33 - A Hamasz több katonai vezetővel is sikerült végeznie ma az izraeli hadseregnek

A négy megölt parancsnok: Bassem Issa, a Hamász gázai dandárjának parancsnoka; Jamaa Tahla, a kiber parancsnokság vezetője, a csoport rakétáinak pontosságának javításáért felelt. Jamal Zabeda, a lőszergyártó részleg kutatási és speciális projektekért felelős vezetője; valamint Hazzem Hatib, a Hamász lőszerosztályának főmérnöke.

12:35 - Tömegek tüntettek Izrael ellen a világ nagyvárosaiban

New Yorktól kezdve Londonon, Torontón és Karacsin át egészen Rabatig ezrek vonultak fel, hogy tiltakozzanak a Gáza elleni izraeli válaszcsapások ellen „Free Palestine”, „Izrael terrorállam” és „Elég a megszállásból” feliratú transzparenseket skandálva.

A Hamasz által izraeli civilekre eddig kilőtt 1000+ rakététáról a palesztinbarát tüntetéseken nem esett szó.

12:24 - Drónt indítottak volna Izraelbe, kilőtte őket a hadsereg

Az izraeli védelmi erők lebombáztak egy Hamász-csapatot, amely fegyveres, pilóta nélküli légijármű indítására készült Izrael irányába.

12:19 - A Hamasz "egészségügyi minisztériuma" szerint 48 palesztin halt meg az izraeli válaszcsapásokban

A terrorszervezet által irányított gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint 48 palesztin életét vesztette, köztük 14 gyerek a több mint 1000 Izraelre kilőtt rakétaesőre érkező válaszcsapás során.

Mintegy 304 gázai megsebesült - tették hozzá.

11:57 - Videón, ahogy sértetlenül hozzák ki a felégetett lodi zsinagóga Tóra-tekercseit

A közösségi médiában közzétett felvételen egy felperzselt zsinagóga látható Izrael középső részén, Lod városában, ahol az arab csőcselék felgyújtotta.

Yair Revivo polgármester a városban elkövetett erőszakot és kárt a Kristallnacht náci pogromjaival hasonlította össze.

A két tóra tekercs sértetlenül került elő a zsinagóga romjaiból.

11:45 - Vörös Dávid-csillag: négy ember megsérült a Hamasz páncéltörő rakétatámadásában

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy négy ember sebesült meg a Hamász páncéltörő rakétatámadásában, mely egy izraeli dzsipet talált el a gázai határtól északra.

A támadásban egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsebesült, egy harmadik pedig közepesen megsebesült. Az orvosok szerint a negyedik sérült egy 40-es éveiben járó férfi, aki mérsékelt sebeket szenvedett repeszektől.

„Kemény esemény volt. Úgy érkeztünk meg a sebesültekhez, hogy közben a háttérben szirénák és folyamatos tüzelés hallatszott. Az áldozatok a robbanástól és a repeszektől szenvedtek sérüléseket. Kezelésben részesítettük őket, miközben védtük őket és magunkat is”- nyilatkozta Ravit Martinez, az MDA orvosa.

„Miután sürgősségi kritikus ellátást nyújtottunk a helyszínen, kénytelenek voltunk elmenekülni a területről a rakéta és aknavető tűz elől, evakuálva az áldozatokat egy biztonságos területre"

11:05 - Képbehozónk a háborús helyzet egyik félremagyarázott hátteréről.

10:07  - A nemzetközi büntetőbíróság szerint háborús bűnöket követtek el a konfliktusban, nyomozást indítanak

A Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyésze aggodalmának ad hangot az Izrael és a palesztinok közötti erőszak fokozódása miatt, melyek során szerinte „bűncselekményeket” követtek el.

"Nagy aggodalommal veszem tudomásul az erőszak fokozódását Ciszjordániában, így Kelet-Jeruzsálemben, valamint Gázában és környékén, valamint a Róma Statútum szerinti esetleges bűncselekmények elkövetését" - jelentette ki Fatou Bensouda a Twitteren.

Bensouda március 3-án jelentette be, hogy vizsgálatot indít Izrael és a palesztinok által Ciszjordániában, Gázában és Kelet-Jeruzsálemben 2014 óta állítólagosan elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

A bíróságnak nincs hatásköre Izrael felett.

09:45 - Szijjártó Péter határozottan kiállt Izrael önvédelmi joga mellett

"Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen. Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel és elismerjük az önvédelemhez való jogát. A civilek elleni értelmetlen erőszaknak azonnal véget kell vetni."

09:11 - Izrael széleskörű válaszcsapásokat indított terrorcélpontok ellen

Az éjszakai rakétázásra válaszul a "Falak őrzői" hadművelet keretében az izraeli hadsereg 500 célponton ütött rajta a Gázai övezetben, melyek a Hamasz terrorszervezet bázisai voltak. A támadások előtt egy órával figyelmeztetést küldtek a civileknek, maradjanak távol a célpontoktól.

Az akció során egy 13 emeletes toronyházat is lebombáztak.

08:37 - Polgárháború, "kristályéjszaka" a zsidók és arabok által vegyesen lakott Lodban

A vegyesen, zsidók és arabok lakta Lódban a példátlan arab zavargások miatt zárlatot rendeltek el, és rendkívüli biztonsági erőket rendeltek a városba. Az arab fiatalok kedd este rendőrökre adtak le lövéseket, s felgyújtották zsidók autóit és zsinagógáit.

Izrael számos városában tüntetett a lakosság ötödét jelentő arab kisebbség, gumiabroncsokat égettek, utakat zártak el.

Yair Revivo polgármester szerint a városházát és a helyi múzeumot is megtámadták, és a helyzetet a nácik 1938-as Kristallnacht-pogromjához hasonlította. „Polgárháború” tört ki, mondta, az évtizedekig tartó együttélési törekvések összeomlottak.

08:11 - Egész éjszaka záporoztak Tel-Avivra a rakéták, Vaskupola-meghibásodás miatt több be is csapódott

Többszáz rakétát lőtt ki Közép-Izraelre a Hamasz és az Iszlám Dzsihád. A helyiek szerint ilyen mértékű támadásra soha ezelőtt nem volt példa. A helyiek óvóhelyeken és lépcsőházakban igyekeztek átvészelni az éjszakát.

Bár a Vaskupola védelmi rendszer jól végezte a dolgát, rövid meghibásodás miatt mégis becsapódott néhány rakéta Tel-Aviv külvárosi részén, Holonban és Givatayimban, ahol egy áldozatot szedett és nyolcan megsebesültek.

Lód mellett, az ország középső részén, a repülőtér közelében becsapódott egy rakéta, és házuk udvarán megölt egy arab nemzetiségű édesapát és 16 éves lányát, akik éppen az óvóhelyre siettek - jelentette a katonai rádió. 

Egy lövedék lerombolt egy családi házat Jehudban, a Ben Gurion repülőtér közelében. A mentőszolgálat munkatársai szerint az ott élőknek sikerült időben az óvóhelyre érniük, és ezért nem esett bántódásuk, noha otthonuk teljesen megsemmisült.

A Tel-Avivi rakétazáporról itt olvashat bővebben.

Az előzményekről készített percről percre tudósításainkat itt és itt érheti el.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!