hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tűzben születhet meg a Harmadik Templom
Interjú Elijahu Berkowitz rabbival, az Israel365News vezető szerkesztőjével
Tűzben születhet meg a Harmadik Templom

A Templom-hegyen lángoló fáról sokan azt gondolták, hogy az al-Aksza-mecset ég.(Forrás: YT/ Israel365News)

2021. 05. 20.
Az izraeli angol nyelvű hírportál, az Israel365News egyedülálló abból a szempontból, hogy bibliai, spirituális hátteret is ad az aktuális eseményeknek. Az elmúlt hetek eseményeiről a portál vezető szerkesztőjét, Elijahu Berkowitz rabbit kérdeztük.

Az elmúlt évek, ha nem is eseménytelenül, de meglehetősen visszafogottan teltek Izraelben, már ami a palesztin terrorszervezetek támadásait illeti. Most hirtelen záporozni kezdtek a rakéták, miért?

– Ez azért nem volt olyan váratlan. A változás egyik oka, hogy Amerikában új elnök került hatalomra. Donald Trump alatt ugyanis érvényben volt egy rendelet, miszerint nem lehet olyan kormányokat anyagilag támogatni, amelyek terrorizmusra költik a pénzt. Trump elnök arra hivatkozott, hogy a Palesztin Hatóság a börtönbe kerülő terroristáknak, valamint családjuknak a megölt zsidók után járadékot fizet az éves költségvetésükből. Rengeteget pénzt költöttek erre. Ezért Trump beszüntette a támogatásukat. Más szabályokat is hozott, például, hogy nem rohanhatnak állandóan a Nemzetközi Bíróságra, hogy feljelentsék Izraelt, mert ilyen módon nem lehet béketárgyalásokat folytatni. És bizony a palesztinok nagyjából be is tartották ezeket. Trump olyan volt velük, mint egy szigorú apuka, aki ezt mondja a fiának: „Kell neked az autó, hogy furikázhass a barátaiddal? Akkor jobb lesz, ha rendesen viselkedsz! Autó csak akkor jár, ha jó gyerek vagy.” Erre a palesztinok megsértődtek, de mégis betartották a szabályokat. Nem voltak rakétatámadások, sem pedig zavargások.

Trump úgy tudta megfékezni az erőszakot, hogy közben nem is tárgyalt a palesztinokkal…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!