Kóser McDonald’s az izraeli Petah Tikvában. Nem lesz laborhúsból készült sajtburger az étlapon.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)
Melyek lehetnek az etikai kifogások a „lombikban gyártott” húsokkal szemben?
– Több problémát is említhetek. Először is a hús és tejtermék együttes fogyasztása tilos a számunkra. Ezért fel kell tennünk a kérdést, hogy minek tekinthető az ilyen élelmiszer, hús vagy nem hús? Amennyiben húsnak kell tekintenünk, akkor további feltételek vannak, meg kell felelni a kóser vágás szabályának is, különben nem fogyasztható a számunkra. A törvényeink szerint azonban az élő állatból kiemelt sejt nem azonos az eredeti egyeddel, így nem számít állati eredetűnek az ebből növesztett termék. Ugyanakkor már a Noénak adott törvények – amelyek nem csak a zsidóságra vonatkoznak – tiltják azt, hogy élő állatból levágott darabot megegyünk.
Azért, mert vért tartalmazhat?
„Ne pénzért imádkozz, hanem a világért” – így írt médiatörténelmet Pat Robertson
Az amerikai tévés személyiség műsora 60 éve fut »
„Kell egy biztonságos hely, ahol megélhetjük a fájdalmat”
Mélységek és magasságok: beszélgetés Sterczer Hildával, Erőss Zsolt özvegyével »
A pünkösdi tűz fogadtatása a XX. századi Európában
A keresztényüldözések története (31. rész) »