hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Magánrepülőkkel a környezetvédelemért: Helyszíni riport Davosból

Idén 53. alkalommal rendezték meg a világ globális elitjének találkozóját, a World Economic Forum éves konferenciáját a svájci Davosban. A nyilvánosság számára elérhető programokon vett részt e sorok írója a Hetek képviseletében.

Egy afrikai ország, ahol több nyoma van a kereszténységnek, mint Nyugat-Európában

A nyugati szinthez képest jóval szerényebb, ám egyúttal sokkal nyugodtabb is az élet Kenyában. A kelet-afrikai országot még nem öntötte el a nyugati woke kultúra, és üdítően nagy az érdeklődés a kereszténység üzenete iránt.

Úti beszámoló a csodák, a viták, a konfliktusok és a béke földjéről

Alig egy hónapja, hogy a radikálisnak bélyegzett Netanjahu-kormány megalakulásával élénk vita és tömegtüntetés-sorozat kezdődött Izrael nemzeti, vallási és jogi karakterének meghatározása körül. A Nyugat és a Kelet találkozása mindig érdekes elegyet hozott létre a Szentföldön, azonban e két kultúrkör különbségei egyre éleződni látszanak.

Jó napot kívánok! - E heti köszöntőnk

„Tudod, nekünk nem időnk van, hanem napunk” – mondja újdonsült kenyai barátom, Titus, miközben egy fa alatt ebédelünk az afrikai ország népszerű üdülővárosában, Kisumuban (helyszíni riportunk egyébként a 6. oldalon olvasható).

Belföld

Egyre nagyobb trend a gyermektelenség

Az első babák megszületését ösztönöznék a kormány családpolitikai intézkedései. 200 ezerre tehető ugyanis azoknak a termékeny korú pároknak a száma, akiknek nincs gyermekük. A „szándékos” gyermektelenség Kelet-Európában még elenyésző mértékű, itt az anyaságellenesség ideológiája is nyugati egzotikumnak számít.

Hit és értékek

Lombikhúsból készítenének kóser sajtburgert

Az aktuális hírek spirituális hátterét is megvilágító Israel365 hírportál szerkesztője szerint az izraeli főrabbi döntése nyomán sem várható, hogy sajtburgert áruljanak a kóser McDonald’s éttermekben.

A „Frankenburger” következményei beláthatatlanok

Világszerte felfigyeltek David Lau izraeli főrabbi döntésére, amellyel kósernek minősítette a laboratóriumi körül­mények között előállított hús­féléket. Ez a vallási Állás­fog­lalás új lendületet adhat világszerte a mester­séges élel­miszerekKutatásának, amit sokan veszélyes iránynak tartanak.

Eszkalálódó biznisz: Gazdasági érdekek az ukrán háború eseményei mögött

Akár utolsó fázisába is léphet a lassan egy éve tartó ukrajnai háború, a felek ugyanis a hírek szerint a Krím feletti, mindent eldöntő hadjáratra készülnek. Ukrajna – a nukleáris eszkaláció veszélye ellenére – nagy valószínűséggel nemcsak az ehhez szükséges katonai segítségre számít­hat, de már az újjáépítést tervező amerikai cégek is mozgósítanak.

HÁTTÉR

A keresztényüldözés 30 éve: Lista a globális kereszténység helyzetéről

Közzétette 2023-as felmérését az Open Doors nevű szervezet, amely a keresztények társadalmi helyzetének és megítélésének alakulását vizsgálja globálisan. A tanulmány 76 országra kiterjedően állapította meg a keresztényekkel szembeni atrocitások és üldöztetés különböző szintű formáit. Az adatok alapján az elmúlt évekhez hasonlítva drasztikusan nőtt az erőszakos cselekmények aránya, ennek ellenére megfigyelhető néhány pozitív változás is.

Quiet quitting – trend lett az antikarrierizmus

Számos tanulmány bizonyítja, hogy egyre kevesebb a motivált és eltökélt dolgozó – a quiet quitting jelenség új, a munka-magánélet egyensúlyt jobban támogató megoldások irányába készteti a munkaerőpiacot.

Családalapítás babagyárakból megrendelt gyerekekkel?

A várandósság és a szülés fizikai terhétől mentesítené a nőket egy tudományos koncepció, melyről az amerikai New Atlas magazin számolt be a közel­múltban. Az EctoLife néven megálmodott mester­séges, testen kívüli anyaméhről bemutatott videó a Mátrix című filmet juttatja sokak eszébe. Nem véletlenül…

KÁVÉSZÜNET

Az egó és a kiöregedés harca: mi vezetett Ronaldo ellentmondásos döntéséhez?

A futballista 2022 decemberében csatlakozott az al-Naszr csapatához, miután viharosan távozott a Manchester Unitedtől.  De azt talán nem sokan gondolták volna, hogy Ronaldo utolsó futballista napjai  valószínűleg a Közel-Keleten érnek véget.

Kirgizisztánból Budapestre: Így váltotta valóra álmát a fiatal családanya

Nem kudarc, hanem tapasztalat. Nem reménytelenség, hanem hit, ami előrevisz, fel a hegyre, hiába az akadály, elillan mint a köd, és az ember meglátja, milyen magasan van. Beszélgetés Kormos Polinával, akinek álmait a Covid okozta nehézségek sem tudták megtépázni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!