hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Úti beszámoló a csodák, a viták, a konfliktusok és a béke földjéről
Ellentétek édenkertje
Úti beszámoló a csodák, a viták, a konfliktusok és a béke földjéről

A szerző felvételei

2023. 01. 26.
Alig egy hónapja, hogy a radikálisnak bélyegzett Netanjahu-kormány megalakulásával élénk vita és tömegtüntetés-sorozat kezdődött Izrael nemzeti, vallási és jogi karakterének meghatározása körül. A Nyugat és a Kelet találkozása mindig érdekes elegyet hozott létre a Szentföldön, azonban e két kultúrkör különbségei egyre éleződni látszanak.

Izgalmasnak ígérkezett hát éppen ebben a feszült időszakban ellátogatni Izraelbe egy korábbi interjúalanyunk esküvői meghívása alkalmából. Mivel egy országot, társadalmat igazán a helyiek szemén keresztül lehet megismerni, igyekeztünk úgy alakítani programunkat, hogy a történelmi, vallási, katonai jelentőségű helyszíneket helyi ismerősökkel látogathassuk meg, és történeteiken keresztül kapjunk árnyaltabb képet a Közel-Kelet egyetlen, médiaorgánumok félretájékoztatásaitól tépázott demokráciájának működéséről, mindennapjairól.

Még nagyobb jelentősége volt hát számunkra, hogy utunkat közvetlenül a nyugalom és a pihenés napja, sabbat előtt kezdhettük, így első benyomásainkat egy kedves északi messiáshívő zsidó családnál szereztük meg, akik mindenüket megosztották velünk. A nyugat-galileai régióban, a libanoni határtól mindössze másfél kilométerre, a hegyek között fekvő Eilon kibuc a maga ezer lakosával viszonylag nagy településnek számít. Az Eilon név az elah (pisztácia) és az allon (tölgy) szóból származik. A kibucot 1938-ban hozták létre. A helyiek sikeresen termelés alá vonták a sziklás területeket, amelyeket a brit kormány megművelhetetlennek minősített. Az 1936–1939-es arab lázadás nyomán a lakók folyamatos tűz alatt találták magukat. A béke csak azután jött létre, hogy 1948 novemberében az izraeli katonaság felszabadította Galileát a libanoni csapatoktól.

Vendéglátónk, nevezzük Dornak, röviddel a sabbat beállta előtt fogadott a naharijai buszállomáson, majd rövid kanyarral meg is mutatta a libanoni határt és Rós Hanikra csodálatos kilátását a Földközi-tengerre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!