hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó napot kívánok! - E heti köszöntőnk
Jó napot kívánok! - E heti köszöntőnk

Fotó: Sebestyén István

2023. 01. 26.
„Tudod, nekünk nem időnk van, hanem napunk” – mondja újdonsült kenyai barátom, Titus, miközben egy fa alatt ebédelünk az afrikai ország népszerű üdülővárosában, Kisumuban (helyszíni riportunk egyébként a 6. oldalon olvasható).

A rendelésre több mint fél órát várunk, de az üdítőnk is vagy 15 perc, mire megérkezik. Ennek kapcsán beszélgetünk arról, hogy ők hogyan viszonyulnak az időhöz. Nyugati újság­íróként először rettenetesen zavart, hogy itt minden sokkal lassabban történik, mint nálunk, mintha az óra is lassabban járna. Aztán kezdtem belejönni. Hirtelen lett idő a tartalmasabb beszélgetésekre, a mélyebb gondolatokra, és a stressz lassan(!), de biztosan szivárgott el szervezetemből. 

„Az időt azért is kezeljük máshogy, mert számunkra a közösség a legfontosabb. Ehhez pedig nem elegendő néhány perc. Egy történet például nem teljes addig, amíg valaki hozzá nem teszi a sajátját”

– fűzi tovább Titus, és ez nemcsak a nyugati individualizmus és az afrikai közösségi lét különbségeire mutat rá, hanem azt az érdekes kérdést is felveti, hogy a kenyaiak miért nyitottak annyira a kereszténység üzenetére – ami ugye nem absztrakt, elvont ideológia, hanem történetek sora. 

Szóval miközben a kenyaiaknak számtalan problémájuk van, és számos téren sokat tanulhatnak a nyugati emberektől, mi talán még többet nyerhetnénk azzal, ha nem halnánk bele a munkába, a stresszbe, jutna időnk egymásra – és úgy egyáltalán: megtanulnánk élvezni magát az életet az anyagi javaktól függetlenül. Kicsit úgy, ahogy ők teszik. 

Mindezt csak úgy leírtam. Hátha lesz ideje – esetleg napja ­– a kedves olvasónak gondolkozni rajta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!