hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sáskafelhők Afrika egén
70 év óta a legnagyobb éhínség fenyeget
Sáskafelhők Afrika egén

AP/Ben Curtis

2020. 04. 15.
A Kelet-Afrikát sújtó sáskavészben a legnagyobb rajok nagyváros méretűek, és egyenként több százmillió egyedből állnak. De ez csak a kezdet: júniusra ugyanis az ENSZ jelentése szerint 500-szorosára nőhet a sáskák száma a térségben.

Az elmúlt 70 évben nem pusztított olyan sáskavész Afrika keleti részén, mint most. Az ujjnyi hosszúságú rovarok Szomá­liából és Etiópiából érkeztek Kenyába, ahol egyszerre 10-15 óriási méretű sáskaraj pusztít. A széltében-hosszában 40-60 kilométer méretű rovarfelhők naponta mintegy 150 kilométert képesek megtenni. Nyomukban pusztulás és éhínség jár: egy nagy raj néhány óra alatt képes egy teljes ültetvényt felemészteni. Szó szerint, ugyanis a nyomukban egy szál zöld levél vagy hajtás sem marad. Ezzel megsemmisítik számtalan család élelmiszerkészletét és termését.

A sivatagi porból kelnek ki a sáskalárvák, amjd hatalmas rajokat alkotnak.

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!