hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eszkalálódó biznisz: Gazdasági érdekek az ukrán háború eseményei mögött
Eszkalálódó biznisz: Gazdasági érdekek az ukrán háború eseményei mögött

Fotó: AP

2023. 01. 26.
Akár utolsó fázisába is léphet a lassan egy éve tartó ukrajnai háború, a felek ugyanis a hírek szerint a Krím feletti, mindent eldöntő hadjáratra készülnek. Ukrajna – a nukleáris eszkaláció veszélye ellenére – nagy valószínűséggel nemcsak az ehhez szükséges katonai segítségre számít­hat, de már az újjáépítést tervező amerikai cégek is mozgósítanak.

A szokatlan meglátásairól ismert francia történész, Emmanuel Todd – aki már 1976-ban, mindössze 25 évesen megjósolta a Szovjetunió összeomlását La chute finale (Végső bukás) című könyvében – nemrégiben a Le Figarónak nyilatkozott az ukrajnai háborúról. A beszélgetés során reagált John Mearsheimernek, a Chicagói Egyetem professzorának elemzésére, mely szerint az ukrajnai konfliktus Oroszország számára egzisztenciális jellegű, az Egyesült Államoknak viszont csak egy a sok „érdekeltsége” közül, ezért szempontjából nem oszt, nem szoroz, hogy ki győz. Todd azt állítja, a háború épp annyira élet-halál kérdés az amerikai félnek is.

Tudniillik, mivel senki nem számított arra, hogy az orosz gazdaság képes lesz ellenállni a NATO gazdasági erejének, az USA kezd kifutni az időből, és kicsúszik a kezéből a nemzetközi pénzügyi irányítás. Todd azt mondja, hogy az egész válság mögött Washington hanyatlása áll, ugyanis fogyatkozó globális befolyásának ellensúlyozására döntött úgy, hogy erőteljesebb jelenlétet csikar ki a második világháború után megszerzett „eredeti protektorátusaiban”, azaz Európában és Japánban. „Ha az orosz gazdaság hosszú távon képes rezisztens maradni a szankciókra és az európai gazdaságot teljesen kivéreztetni, míg ő kínai támogatással átvészeli ezt az időszakot, a világ fölötti amerikai monetáris kontroll megszűnik, és vele együtt az Egyesült Államoknak az a képessége is, hogy finanszírozza hatalmas kereskedelmi deficitjét” – magyarázta a szakértő.

Todd „az ideológiai és kulturális hatalmi egyensúlyt” is megkerülhetetlen szempontnak tartja. Rámutatott, hogy „ma Oroszország ismét nagyhatalomként pozícionálja magát, amely nemcsak antikoloniális, hanem patrilineáris és a hagyományos értékek tekintetében konzervatív, ezáltal sokkal nagyobb támogatottságot tud kivívni [mint annak idején a kommunista, ateista Szovjetunió]”. Az állításnak, miszerint Moszkva elszigeteltté vált, ellentmondanak például az ENSZ-beli szavazatok, melyek azt jelzik, hogy a világ országainak 75 százaléka nem követi a Nyugatot. Mélyebb szinten ez a konfliktus a történész szerint tehát antropológiai értékek összeütközéséről is szól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!