hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Családalapítás babagyárakból megrendelt gyerekekkel?
Nem a gólya hozza
Családalapítás babagyárakból megrendelt gyerekekkel?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 01. 26.
A várandósság és a szülés fizikai terhétől mentesítené a nőket egy tudományos koncepció, melyről az amerikai New Atlas magazin számolt be a közel­múltban. Az EctoLife néven megálmodott mester­séges, testen kívüli anyaméhről bemutatott videó a Mátrix című filmet juttatja sokak eszébe. Nem véletlenül…

Az EctoLife ötletgazdája a 32 éves, jemeni gyökerű Hashem al-Ghaili, aki – a weboldala szerint – berlini producer, filmrendező és tudományos kommunikátor. Hashem mindemellett molekuláris biológus is, a brémai Jacobs Egyetemen szerzett diplomát. Munkássága közül a legnagyobb népszerűségnek a több mint 33 millió követőt vonzó Science Nature elnevezésű Facebook-oldala örvend. Eddig publikált videóit több milliárd alkalommal nézték meg, You­Tube-on 90 millió megtekintésnél jár. Tudományos és technológiai ismereteit is felhasználja merőben új koncepciók kidolgozására. Videóiban szemléletesen és közérthetően magyarázza el a tudomány világát, beszámol a legújabb tudományos áttörésekről és technológiai vívmányokról.

Újszülöttek futószalagon

Hashem azt állítja, hogy az EctoLife koncepciója kiváló nemzetközi szakértők több mint ötvenévnyi kutatásaira épül. Úgy véli, hogy napjainkra minden tudományos eredmény és technológiai eszköz adott egy olyan mesterséges anyaméh létrehozásához, amely a megfelelő biológiai, kémiai és fizikai paraméterek mellett minden más ismert, az ideálisnak vélt egyedfejlődéshez szükséges feltételt biztosít. Amennyiben tényleg megvalósul az abszurdnak hangzó, meglehetősen aggasztó elképzelés, az ötletgazda szerint éves szinten 30 ezer újszülött gyártására lesz majd alkalmas a megújuló energiával működő technikai vívmány. 

Az EctoLife központ szilícium-völgybeli felépítése egyelőre nem áll küszöbön; csupán beszélgetés, információátadás és egy új szülői modell melletti érvelés a jelenlegi cél, amely al-Ghaili szerint 10–15 éven belül válhat valósággá, évtizedeken belül pedig széles körben el fog terjedni. Hashem decemberi Facebook-bejegyzéséből megtudhattuk, hogy jelenleg az emberi embriók kutatása 14 napon túl nem megengedett, emiatt akkor fognak tudni továbblépni a programjukban, ha az etikai szabályokat módosítják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!