Megfejtették, mivel csökkenthető leginkább a szén-dioxid kibocsátás: kevesebb gyerekkel és kisebb családokkal
21 ezer embert kérdeztek meg a világ 30 országában az új kutatásban
Megfejtették, mivel csökkenthető leginkább a szén-dioxid kibocsátás: kevesebb gyerekkel és kisebb családokkal

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 20.
Világméretű felmérés eredményeit tette közzé a Financial Times. Ebből az derül ki, hogy az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy leginkább azzal csökkentheti személyes széndioxid-kibocsátását, ha mondjuk eggyel kevesebb gyermeket vállal. Azt is kiszámolták, hogy ez éves szinten 58.6 tonna széndioxid-kibocsátást "spórolna meg".

Az Ipsos Mori kutatása összesen több mint 21 ezer embert kérdezett meg a világ közel 30 országából azzal kapcsolatban, hogy mennyire vannak tisztában azzal, hogy mivel csökkenthető a személyes széndioxid kibocsátás.

A megadott módok között szerepel az újrahasznosításra törekvés, a megújuló energiák használata, az autó nélküli közlekedés, a vegetáriánus étkezés, vagy épp: eggyel kevesebb gyermek vállalása. 

A többség nem tudja, mi mennyit nyom a latba

A felmérés egyik nagy tanulsága a kutatók szerint, hogy az emberek többsége nincs teljesen tisztában azzal, hogy mi mennyire csökkenti az emberi tevékenység általi széndioxid-kibocsátást. A szakértők hangsúlyozzák például, hogy az autóhasználat kiváltása más környezetbarátabb közlekedési módra, akár 2.6 tonnányi széndioxid-kibocsátást is megspórolhatna.

 

 

Ezzel szemben például az egyre inkább divatos szabadban történő ruhaszárítás a szárítógép-használat helyett mindössze 0.2 tonnát jelent. 

Mínusz egy gyerek mindent visz

Az egész felmérésben a leginkább kiugró számot a bevállalt gyermekek utáni széndioxid-kibocsátás jelenti, számszerűleg 58.6 tonna - derül ki az Environment Research Lettersben megjelent tanulmányból. Az Ipsos kutatói szerint nagyon kevesen vannak tisztában a "kisebb családok klímára gyakorolt hatásával".

A felmérés szerint a fiatalabb generáció sokkal inkább tudatában van ennek, ahogyan a növényi alapú étkezés is a körükben terjedt el leginkább. 

A legmagabiztosabban a peruiak állították azt, hogy tudják mi az ő személyes feladatuk a klímaváltozással szembeni küzdelemben. Magyarország is előkelő helyen van ebből a szempontból, a válaszadók több mint 70 százaléka véli úgy, hogy tudja, mit kell tennie, és ezzel az összes résztvevő ország közül a 7. helyen szerepel. 

(Financial Times)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!