hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „Frankenburger” következményei beláthatatlanok
Laborhús, a zöldideológia terméke
A „Frankenburger” következményei beláthatatlanok

Laboratóriumi húsgyártás. Egy sejtből sok milliárd lesz.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2023. 01. 26.
Világszerte felfigyeltek David Lau izraeli főrabbi döntésére, amellyel kósernek minősítette a laboratóriumi körül­mények között előállított hús­féléket. Ez a vallási Állás­fog­lalás új lendületet adhat világszerte a mester­séges élel­miszerekKutatásának, amit sokan veszélyes iránynak tartanak.

Az izraeli főrabbi egy laborhúst előállító vállalat, az Aleph Foods kérésére foglalkozott a kérdéssel. Bár a támogató döntéséhez korlátozó feltételeket fűzött, a zöld lámpa mégis felcsillantotta a reményt az iparág számára. (A döntésről és annak következményeiről a 21–23. oldalon olvashatják interjúnkat).

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO előrejelzése szerint 2050-re a világ lakossága várhatóan meghaladja majd a 9 milliárd főt, és ennek a növekvő létszámú embernek a táplálásához a jelenleginél 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség. Ennek a számításnak az alapja a világ húsfogyasztásában az elmúlt évtizedekben bekövetkezett robbanásszerű változás. Az éves kereslet 1960–2020 között 65 millió tonnáról 360 millió tonnára növekedett, vagyis 540 százalékkal bővült hat évtized alatt. Eközben a globális népesség 260 százalékkal, 3 milliárdól 7,8 milliárd főre nőtt, vagy­is a húsok iránti kereslet kétszeresen meghaladta a népességrobbanás mértékét is. Ez nagy kihívást jelent, mivel korlátozottak a források, és a megművelhető terület nagysága sem bővíthető jelentős mértékben.

Ez azt jelenti, hogy ha még a húsfogyasztás csökkenne is a fejlett országokban, a globális igények akkor is növekednek, mert a fogyasztók nem szívesen mondanak le a húsevésről, különösen olyan nagy lakosságszámú országokban, mint Kína, India vagy Oroszország. Ezekben az államokban ugyanis az életszínvonal növekedése következtében új rétegek lépnek be a középosztály soraiba, és ezzel az előrelépéssel együtt jár a fogyasztás növekedése, többek között az élelmiszerek terén is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!