hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Quiet quitting – trend lett az antikarrierizmus
Fejben sztrájkolók
Quiet quitting – trend lett az antikarrierizmus

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 01. 26.
Számos tanulmány bizonyítja, hogy egyre kevesebb a motivált és eltökélt dolgozó – a quiet quitting jelenség új, a munka-magánélet egyensúlyt jobban támogató megoldások irányába készteti a munkaerőpiacot.

Miközben e sorokat írom – 15 óra 59 perckor –, biztos vagyok benne, hogy néhány másodpercen belül egyszerre fogom hallani szinte a teljes irodai csapat távozásának hangjait. Ez a jelenet esetenként – többnyire hétvégék és ünnepnapok előtt – az exodusról szóló filmeket megszégyenítő módon ábrázolja az igák alól való felszabadulás boldogságát és a reményteli várakozás állapotát. Abban is biztos vagyok, hogy ezek a képsorok a legtöbb irodában általános jelenségnek számítanak.

Tavaly óta a nyugati HR- és munkahelyi pszichológiával foglalkozó szektoron belül boldog-boldogtalan vizsgálta, vizsgáltatta a munkavállalói hozzáállás radikális romlását, annak okait, és az ezekhez való legoptimálisabb alkalmazkodási formákat. 

A jelenség természetesen egy hangzatos nevet is kapott: quiet quitting, magyarra fordítva „csendes távozás”. A kifejezést a Los Angeles Times szerint Bryan Creely használta először 2022 márciusában, a karrier-tanácsadással foglalkozó Tiktok- és YouTube-videóiban, majd a média és a szakma átvette tőle. A csendes visszavonulók legfőbb ismertetőjegye, hogy a munkáltatói szerződésükben követelményként meghatározott elvárásoknál több időt, energiát nem fektetnek bele életük munkahelyi területébe, egyszerűbben fogalmazva: csak annyit dolgoznak, amennyit feltétlenül muszáj.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!