hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A keresztényüldözés 30 éve: Lista a globális kereszténység helyzetéről
ÚJ TERÜLETEK, ÚJ MÓDSZEREK
A keresztényüldözés 30 éve: Lista a globális kereszténység helyzetéről

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 01. 26.
Közzétette 2023-as felmérését az Open Doors nevű szervezet, amely a keresztények társadalmi helyzetének és megítélésének alakulását vizsgálja globálisan. A tanulmány 76 országra kiterjedően állapította meg a keresztényekkel szembeni atrocitások és üldöztetés különböző szintű formáit. Az adatok alapján az elmúlt évekhez hasonlítva drasztikusan nőtt az erőszakos cselekmények aránya, ennek ellenére megfigyelhető néhány pozitív változás is.

Az idei jelentés alapján 360 millió keresztény szenved el valamilyen fajta atrocitást hite és felekezeti hovatartozása miatt, ebből közel 312 millió azoknak a száma, akik magas vagy szélsőséges mértékben vannak kitéve úgy a társadalmi, mint az állami szintű üldöztetésnek. Arányokat tekintve a fenti számok alapján világszerte hét keresztényből egy szenved el hátrányos megkülönböztetést, kontinensekre lebontva ez az arány Afrikában öt keresztényből egy, Ázsiában öt keresztényből kettő.

A tavalyi évben 5621-en veszítették életüket keresztény hitük miatt, a halálos esetek 89 százaléka Nigériában történt, ennek elsődleges oka a radikális iszlamista terrorszervezetek aktivitása, elsősorban a Boko Haramé, amely az ország északi területein rendezkedett be, de céljuk Nigéria egész területének kereszténymentesítése. Ugyanakkor az Iszlám Állam helyi szervezete is komoly veszélyt jelent a térségben, szintén északi központtal. A régióban és a szubszaharai övezetben történő keresztények elleni merényletek miatt globálisan 80 százalékkal nőtt a halálos áldozatok száma az öt évvel ezelőtti viszonyokhoz képest, ami akkor 3066 fő volt világszinten.

A halálos áldozatokat követelő események mellett 2110 olyan esetet regisztráltak, amikor valamilyen keresztény közösségi épületet ért támadás, itt érdemes megemlíteni, hogy több mint 100 ezer fölött van azoknak a száma, akik hitük miatt kényszerültek otthonaikat elhagyni. 4542 pedig azoknak a száma, akik szabadságukat veszítették el valamilyen formában, ez lehet börtönbüntetés, de jellemző a munkatáborokba zárás vagy akár rabszolgaként való tartás is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!