hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Korábban barátságos arabok most az utcán verik a zsidókat"
Helyszíni beszámolók a támadás alatt álló Izraelből
"Korábban barátságos arabok most az utcán verik a zsidókat"

Izraeli arab tüntető vitázik egy rendőrrel. A Hamász kijátszotta az al-Aksza kártyát. (Fotó: AP / Mahmoud Illean)

2021. 05. 20.
Őrület – a Heteknek nyilatkozva több Izraelben élő interjúalanyunk is használta ezt a kifejezést. Rakétatámadásokban már sokaknak volt részük, de a BLM mozgalomhoz hasonló polgárháborús zavargások még a sokat látott izraelieknek is új tapasztalatot jelentenek. Személyes beszámolók.

„Ne haragudjon, de ha megszólalnak a rakéták, akkor másfél percem van, hogy bemenjek a biztonsági szobába, ebben az esetben meg kell majd szakítanunk a hívást” – kért elnézést on­line beszélgetésünk elején egy Beér-Seva mellett élő asszony, aki férjével egy új építésű, így biztonsági helyiséggel kötelezően felszerelt házban lakik. A gázai határ 40 kilométerre van tőlük, így nem szokatlan, hogy beszélgetésünk napján is volt már náluk rakétariadó. „Lehet, hogy furcsa, de mi már nem is annyira a rakétáktól félünk, hanem az országon belüli zavargások miatt aggódunk. A vitatott hovatartozású területeken korábban is voltak kisebb összecsapások arabok és zsidók között, de az egyértelműen Izraelhez tartozó településeken ez új. Olyan például nem volt, hogy az orvosként dolgozó férjem ne tudjon elmenni az egyik közeli településre dolgozni az arab fenyegetés miatt” – meséli, kiemelve, hogy a környékükön számos arab él, akik között vannak olyanok, akik rengeteg fegyvert halmoztak fel az utóbbi években. „Ezt abból is érzékeltük, hogy az egymást meglehetősen sűrűn követő esküvők alkalmával a násznép előszeretettel lövöldöz a levegőbe. De mi van akkor, ha ezeket a fegyvereket egyszer ellenünk fordítják?” – teszi fel a kérdést az asszony. Mint mondja, az izraeli–arab vegyes lakosságú településeken érzékelhető a legnagyobb feszültség. Előfordult, hogy ismeretlenek egy arab család házába Molotov-koktélt dobtak, és egy kisfiú meghalt. Először zsidó támadókra gyanakodtak, de kiderült, hogy arabok voltak az elkövetők, akik zsidókat akartak megtámadni, csak elvétették a célpontot.

Az asszony szerint a Hamász azzal tudta feltüzelni az Izraelben élő arabokat, hogy Jeruzsálemet és az al-Aksza-mecset „megvédését” helyezte fókuszba. Ugyanakkor – jegyezte meg – nem minden Izraelben élő arab „állt be a sorba”, sok értelmiségi a béke pártján áll. 

„Rettenetes éjszakánk volt, a családom egy része nem tudott aludni a rakétatámadások és a légiriadók miatt, ilyenkor ugyanis azonnal az óvóhelyre kell rohanni” – mondta egy Tel-Avivban élő izraeli lakos. Hozzátette, hogy egyik nővére a repülőtér közelében lévő barátait látogatta meg, de ők is az egész éjszakát a menedékhelyen töltötték. Másik lánytestvére pedig Jeruzsálem felé autózva amiatt rettegett, mert az autóján izraeli zászló volt: az Izraelben élő arabok sok esetben bandákba verődve fenyegetik, bántalmazzák a zsidókat. „Soha nem láttam még ennyi rakétát és ennyi erőszakot az utcán, még a korábbi gázai konfliktusok idején sem. Az embe­rek félnek autóba ülni, sőt az otthonaikat is alig merik elhagyni. Talán az őrület a legjobb kifejezés az egészre” – tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!