Arab fiatalok kegyetlen TikTok-őrülete indíthatta be az erőszakhullámot
A kihívásban ultraortodox zsidókra támadva igyekeztek minél több lájkot gyűjteni
Arab fiatalok kegyetlen TikTok-őrülete indíthatta be az erőszakhullámot

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 13.
Példátlan zavargásokra, gyújtogatásokra és erőszakra került sor az elmúlt napokban Kelet-Jeruzsálemben és zsidók illetve arabok által vegyesen lakott városokban, Lodban, Akkóban és Haifán egyaránt. A polgárháborús helyzethez többek szerint hozzájárulhatott a Ramadán alatt induló palesztin TikTok-őrület is.

Ahogy arról a napokban részletesen is beszámoltunk, polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan.

Sokakban felmerült a kérdés, mi robbanthatta ki a váratlan, soha eddig nem tapasztalt zavargási hullámot.

Az izraeli média az elmúlt hetekben cikkezett arról, hogy Ramadán alatt az arab fiatalok körében kegyetlen TikTok-őrület terjedt el, melynek keretében azzal próbáltak minél több lájkot és követőt szerezni, hogy ultraortodox zsidókat fenyegettek, támadtak és vertek meg Jeruzsálemben, és mindezt lefilmezték, majd feltöltötték a közösségi médiára.

A kihívás nyomán már az elmúlt hetekben napi rendszerességgel zaklattak és támadtak zsidó járókelőkre és rendőrökre, teljesítve a "kihívást".

Egyik áldozatuk a 15 éves Jedidja Epstein volt, akit saját bevallása szerint ellöktek és megvertek Jeruzsálem egyik zsúfolt utcáján. A támadást semmivel nem provokálta ki.

“Verseny folyik a lájkokért és a nézettségért. Egy ultraortodox zsidót megütő arab videója mindkettőt generálja, ezért most mindenki így akar még több lájkot és kattintást szerezni."

Ami vele történt azonban nem volt elszigetelt eset. Más videókon köveket dobáló és ultraortodoxokat könnygázzal lefújó arabokat lehetett látni, illetve olyanokat is, ahol zaklatás és fenyegetőzés is megjelenik.

Sokan a népszerű videomegosztó platformot hibáztatják az eszkalációért.

"Mindenki TikTok intifádának hívja a jelenséget"

- mondja Dr. Tehilla Shwartz Altshuler, az Izraeli Demokrácia Intézet vezető munkatársa. -

"Csak a jéghegy csúcsát látjuk."

Yacov Hadas-Handelsman nagykövet rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a napokban tapasztalt zavargások, pogromok, polgárháborús helyzet egyfelől onnan indult, hogy:

Az eddigieknél is jobban elhitték azt a téveszmét, hogy az izraeli hadsereg és a telepesek megtámadják az Al-Akszát, illetve

Ramadán alatti veszélyes Tik-Tok kihívás amelyeken játékot űztek az ortodox öltözetű emberekre támadásból, szintén hozzájárult az erőszak elharapózásához, főleg, hogy a másik oldal is elkezdte megvédeni magát, illetve bizonyos csoportok hasonló stílusban visszavágni. 

Az izraeli nagykövet bővebben is nyilatkozott a Heteknek az aktuális helyzetről, a cikket itt éri el.

(Ynet/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!