Magyarország után Csehország is diplomáciai képviseletet nyitott Jeruzsálemben
Az iroda a tel-avivi nagykövetség egyik ágaként működik majd
Magyarország után Csehország is diplomáciai képviseletet nyitott Jeruzsálemben

Forrás: Facebook/Andrej Babis

2021. 03. 11.
Csehország diplomáciai képviseletet nyitott Jeruzsálemben, ezzel is elismerve, hogy a várost Izrael fővárosaként ismeri el. A nagykövetség egyelőre Tel-Avivban marad, a jeruzsálemi iroda ennek hivatalos ágaként fog működik majd. Ezzel Magyarország után Csehország a második uniós ország, amely hivatalos diplomáciai missziót létesít a városban.

"Mi, a Cseh Köztársaság a Washington utcán Jeruzsálemben most megnyitjuk diplomáciai képviseletünket"

- jelentette ki ünnepélyesen a cseh miniszterelnök, Andrej Babiš az új iroda felavatásán, melyen az izraeli külügyminiszter, Gabi Ashkenazi is részt vett csütörtökön. Sietett tisztázni, hogy országa nagykövetsége nem költözik el Tel-Avivból, de az iroda annak részeként fog funkcionálni. 

Az irodának állandó munkatársai lesznek, és számos különböző feladatot ellát majd a tel-avivi nagykövetség vezetésével politikai és gazdasági kérdésektől kezdve konzuli ügyekig.

"Ez egy újabb mérföldkő az együttműködésünkben, és bizonyítékot ad arra, hogy látjuk e nagyszerű város  fontosságát"

- mondta, hozzátéve, hogy a lépés megerősíti a két ország közötti kapcsolatokat.

A legtöbb nagykövetség továbbra is Tel-Avivban található, mivel a nemzetközi közösség továbbra sem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, tekintve, hogy a palesztinok is igényt tartanak rá.

Csehország két éve nyitotta meg kulturális és kereskedelmi központját Nyugat-Jeruzsálemben, a mai napon pedig ezt az épületet minősítették át diplomáciai misszióra. 

Ashkenazi megköszönte az országnak a jelentőségteljes lépést a cseh kormánynak és a miniszterelnöknek:

"Köszönöm...hogy élére állnak annak, hogy Európa megváltoztassa Jeruzsálemmel kapcsolatos látásmódját, és egynek, Izrael állama részének tekintsék azt" 

Az izraeli külügyminiszter arra is rámutatott, hogy a diplomáciai iroda nyitása olyan időszakban történt, amikor az amerikai közvetítéssel létrejövő Ábrahám-egyezmények paradigmaváltást hoztak Izrael és az arab országok kapcsolatába.

"A változás megteremtette a béke éráját és véget vetett a konfliktusok korszakának - az Ábrahám-egyezményekről beszélek" - mondta. "Arra is alkalmas, hogy az igazság felismerésének biztosításával a béke érájának kezdetét hozza el:

azon történelmi igazság megismertetésével, hogy Jeruzsálem már 3000 éve a zsidó nép dobogó szíve és egyetlen fővárosa."

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!