hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 10. 03. (VII/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Sötétségbe döntött a fa

Vasárnap hajnalban sötétbe borult Olaszország – egy kidőlt fa miatt, amely a svájci Alpokban, Brunnen város mellett esett áldozatul a heves szélnek. A kidőlt fa elszakított egy 380 ezer voltos vezetéket, és ennek következtében egész Olaszországban megszűnt az áramszolgáltatás. Szemben a két-százalékos európai átlaggal, Olaszország teljes energiaellátásának mintegy 17 százalékát importálja Franciaországból és Svájcból. A kidőlt fa éppen ezt szakította meg, így a hirtelen megnövekedett terhelés olyan dominóeffektust indított el, amelynek következtében a teljes áramellátás megszűnt. Az Atel nevű svájci áramszolgáltató cég – amelynek szolgáltatása megszakadt a baleset miatt – az olasz hatóságokat hibáztatta a teljes rendszer összeomlásáért, mivel a társaság figyelmeztetése után sem helyeztek üzembe tartalék forrásokat. 

Megrontás határok nélkül

Több tízezer embert érintő, nemzetközi, internetes pedofilhálózatot számoltak fel a német hatóságok a múlt hét végén.

Haiderék zuhanásban

Az osztrák lakosság mintegy negyedét érintő tartományi választásokat tartottak vasárnap Felső-Ausztriában és Tirolban. A nyilvánosságra hozott adatok szerint az Osztrák Néppárt, az ÖVP alig nyert választókat, míg a szociáldemokraták (SPÖ) lényegesen megnövelték támogatottságukat, a zöldek pedig mindkét tartományban a harmadik helyen végeztek. Csúfos kudarcot szenvedett a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ), amely választóinak mindössze harmadát tudta megtartani. A jelek szerint tehát a választók a kisebbik kormánypártot büntették a kormány kudarcaiért. 

Politikai botrány a Fehér Házban

Egy évvel a következő, a 2004-es amerikai elnökválasztás előtt George W. Bush kijelentette: végére akar járni annak, hogy ki szivárogtatta ki az egyik CIA-ügynök nevét, ami szövetségi bűnténynek számít az Egyesült Államokban, és akár tízéves börtönbüntetést is maga után vonhat. 

Gyilkosságok állami megrendelésre

A német Szövetségi Nyomozóhivatal munkatársai néhány nappal ezelőtt letartóztatták egy bérgyilkos kommandó feltételezett tagját, amely vélhetően az egykori kelet-német állami szervek megbízásából végzett tisztogató munkát. Az őrizetbe vett férfit a Der Spiegel szerint azzal vádolják, hogy egyelőre ismeretlen társaival együtt 1976 és 1987 között huszonöt alkalommal hajtott végre állami megbízásból gyilkosságot. A feltételezhetően Erich Mielke volt Stasi-főnök legtitkosabb beosztottaiból álló egység feladata a szocializmus "elárulóinak" likvidálása volt Nyugat- és Kelet-Németországban egyaránt.

Belföld

Kondor-keserű

A Magyar Rádió elnökének ügynökmúltja körül kirobbant belpolitikai vihar minden elemében illeszkedik a korábbi "háromperes" ügyek koreográfiájához: vádolják, tagadja, megvédik, perelnek. A közszolgálatiság azonban továbbra is válságban marad. 

Gallup: Növekvő rosszkedv

A felnőtt lakosság kétharmada szerint a Medgyessy-kormány működésében ugyanannyi, vagy több a korrupció, mint az Orbán-kormányéban volt – derül ki a Magyar Gallup Intézet szeptemberi közvélemény-kutatási adataiból.

A második legjobb megoldás

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a közmédiumokat felügyelő közalapítványokat irányító kuratóriumok megszüntetését javasolja egyebek mellett a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából most elkészült tanulmány. A Gálik Mihály közgazdász vezette csapat egy új médiatörvény kereteit határozta meg dolgozatában.

Mellbe vágott liberálisok

Interjú Lánczi András politológussal, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Politikatudományi Tanszékének vezetőjével, a Konzervatív Kiáltvány cím? könyv szerzőjével.

Hit és értékek

Korszakváltó kürtzengés

A zsidó naptár, amely a teremtés óta számolja az esztendőket, a napokban fordult újra egyet. Az 5764. újév azonban csupán a kezdet az őszi ünnepek sorában. Nem sokkal utána következik ugyanis az engesztelés napja, majd a sátoros ünnep. Az őszhöz a zsidó gondolkodásmódban a friss esők, a megújulás, az új kezdet és az öröm kapcsolódik. (2003. 10. 03.)

HÁTTÉR

Blair: menni vagy nem menni

Bár a brit és a nemzetközi sajtó már jó néhány hete Tony Blair csökkenő népszerűségéről harsog, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választópolgárok többsége még mindig őt tartja a legalkalmasabbnak a kormányfői pozíció betöltésére. A Munkáspárt őszi kongresszusán megtartott beszédében, és az azt megelőzően adott interjúkban Blair igyekezett eloszlatni minden olyan híresztelést, mely szerint lemondását fontolgatja. Az amerikai Newsweek magazin ugyanakkor a címlapon már tényként ír "Blair alkonyáról".

Putyin eladta a lelkét

Vlagyimir Putyin szeptemberi amerikai látogatása sokakat meglepett, és újabb vitáknak adott táptalajt; az orosz elemzőket, úgy látszik, megzavarta George Bush, de főként Putyin néhány váratlan kiszólása – vagy éppen hallgatása bizonyos kérdésekben.

A nyomornak ára van

Mennyit ér ma ötmillió forint? Egyfelől nagyon sokat: egy átlag magyar család harminc év alatt tud ennyi pénzt félretenni.  Az Expressz hirdetési újságban ugyanakkor egyetlenegy lakást sem árulnak Budán ötmillió forint alatt. Pesten még van pár tucat. Ezek közül néztem meg néhányat. 

Örömmámor és amnézia

Rekordösszegért, 101 milliárd forintért kelt el az egykori rossz hír? "Maci-bank". A Postabank – gyermekbetegségekkel terhelt – első korszaka ezzel lezártnak tekinthető; az új tulajdonos, az osztrák Erste Bank pártfogásában minden bizonnyal új időszak kezdődhet. Némelyek nem ilyen biztosak ebben, úgy vélik, a múlt a névhez kötődik, s a még le nem zárt perek újabb és újabb feszültségeket kelthetnek, nem beszélve a milliárdokban mérhető esetleges kárpótlásokról. Mások a 101 milliárd forintot sokallják, az Erste Bank vezetői mindenesetre elégedettek, úgy vélik, jó üzletet csináltak.

Riogató számok

Alig készült el a jövő évi költségvetés, máris komoly ellenzői támadtak. Az önkormányzatok nagy része fellázadt a számok láttán, csődökkel, intézménybezárásokkal riogatnak, 50 milliárdos többletet követelnek – válasz még nincs.  A büdzsé keretszámaiból mára egyértelművé vált, hogy jövőre alig egy százalékkal emelkednek majd a reálbérek, viszont nagyobb lesz az infláció. 

Gázárövezet

Adnak is, vesznek is, emelik is meg csökkentik is – mármint a gáz árát.  A kabinet legújabb döntése értelmében már október 1-től életbe lép a gázárakra vonatkozó kompenzációs rendszer. Az úgynevezett "tömbtarifa" szerint – az év eleji 12 százalékos emeléshez képest – 6, illetve 4 százalékkal csökken a gáz ára.

Kis korrupció nem korrupció

Úgy tűnik, Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke harapófogóba került az Eurostat, az unió statisztikai hivatala a korrupciós ügye miatt. A hivatalnál – immár másodízben – vizsgálatot folytatnak az eltűnt ötmillió euró nyomát keresve. Emlékezetes, hogy Prodi éppen a korrupció elleni fellépésével nyerte el az elnöki pozícióját, ennek megfelelően most kemény fellépést várnak el tőle. A jelek szerint azonban – nem kis közfelháborodást kiváltva – ez elmarad. 

Dollármélypont, olajárcsúcs

Jelentős csökkenést mutattak a héten a világ vezető tőzsdeindexei. A részvénypiacnak nem tettek jót sem a megjelent amerikai makrogazdasági mutatók – tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állományának csökkenése, fogyasztói bizalmi indexek visszaesése –, sem pedig az OPEC kitermelési kvóta csökkentéséről szóló döntése következtében megugró olajár. Az európai exportőröket a dollárgyengülés is sújtotta. Voltak azért pozitív hírek is: a német IFO bizalmi index 2,5 éves csúcsra emelkedett, a félvezetők eladási statisztikája pedig 12,5 százalékkal mutat többet mint egy évvel korábban. 

Egy kis mediterrán életöröm

A "görög falu" néven elhíresült, nyolc éve romosan álló balatonfüredi ingatlant az enyészettől szabadította meg a Masped Rt., 400 millió forint értékben. A beruházás befejezésének csupán egyetlen feltételt szabott, hogy megépíthesse a Balaton első vízi vidámparkját a bevásárlópark szomszédságában. 

KÁVÉSZÜNET

Szuzukára marad a döntés

A Forma–1-es világbajnokság utolsó előtti futamán mindhárom világbajnoki címre pályázó versenyzőnek megvolt a lehetősége a győzelemre, a lehetőséggel viszont csak egyikük, Michael Schumacher tudott élni. Kimi Raikkönennek még lehetősége van arra, hogy megkaparintsa Forma–1-es pályafutása első világbajnoki címét, hiszen ezúttal a második helyet szerezte meg Indianapolisban. Juan-Pablo Montoya viszont elpuskázta élete egyik legnagyobb lehetőségét, hiszen hatodik helyével már biztosan nincs harcban a világbajnoki címért folyó küzdelemben.

Broadway Mark, az elnyűhetetlen

Az észak-amerikai profi jégkorong liga idei kiírásában, Mark Messier a New York Rangers kapitánya, jubileumi huszonötödik szezonjára készül. A legendás támadót már csak a huszonhat idényt teljesítő Gordie Howe előzi meg az örökranglistán. Az elnyűhetetlen Mess, ha így folytatja, akár meg is döntheti a Detroit Red Wings egykori sztárjának vonatkozó csúcsát.

Oroszország ünnepelhetett

Kezdjük talán a rossz hírrel, Magyarország nem egészen fényes szerepléssel a tizedik helyet szerezte meg a kosarasok női kontinensviadalán. Rátgéber László és csapata két sporttörténelmi tettet is véghez vitt ugyan, de ez nem segített. 

Játékos képek

Egy neves hazai festőművész és tanár, aki egyben apaként is megmutatkozik. Legalábbis annak, aki ellátogat a belvárosba, pontosabban benéz Károlyi Zsigmond nemrégiben nyílt kiállítására, nem mindennapi látványban lehet része. Komoly pályaúttal a háta mögött az ötvenes képzőművész néhány éve elkezdett gyermekei szobájában plüssállatokat festegetni, a tarka drapériákon bukdácsoló játéksereglettel sajátos képzeletvilágot keltve életre. A meglepően kedves hangulatú kiállítás október 9-éig tekinthető meg, munkanapokon 12–18 óra között az V., Vármegye utca 7. szám alatt, a harmadik emeleti St.art Galériában, a Festői látásmód cím? sorozat aktuális részeként. (M.R.)

Ömlesztett ideológiai jólétbazár

Az utóbbi egy-két évben szinte napi rendszerességgel hangzik el a misztikusan csengő wellness kifejezés. A témával kapcsolatban a világhálón fellelhető információözön többféle magyarázatot is ad a wellness mibenlétére. Ezek némelyike úgy tartja, hogy a wellness a plázakultúra térnyerése a fitnessmozgalmon belül. Ahol is komplex szolgáltatást kaphat a delikvens, kezdve az egészséges étrend meghatározásától az optimális testgyakorláson és a módszeres szépségápoláson át a megfelelő lelki egyensúlyhoz vezető különféle pszihotechnikákig, a "mindent egy helyen" elv praktikusságán alapulva.

Kisvonatok seregszemléje

Idén újabb jubileumához érkezett a Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Verseny, amelyre immár ötvenedik alkalommal kerül sor – a hagyományhoz híven – a Közlekedési Múzeum Repülési Csarnokában.

Kígyó a tojásban

Nehéz Adolf Hitlerről emberként beszélni. Mindaz a rettenet, ami e névhez tapad, joggal fedi el a személyiséget a nagyobb nyilvánosság elől. Talán ezért utasította el a fiatalkori Hitlerről szóló Max cím? film rendezését Spielberg, bár a forgatókönyv minőségét elismerte. Aztán maga az író, Menno Meyjes készítette el, többek között számos magyar színész és még több filmes szakember segítségével. Egyfajta hallgatólagos tabut döntöttek le az alkotással: Hitlert – főszereplőként – nemigen ábrázolták játékfilmen.

Irodalmi klikk a hálón

A www.litera.hu honlapon több jó dolgot is találhat a szörföző. Először is azt, hogy viszonylag messzire űzte a sznobizmust. Úgy értem, a kortárs irodalommal, a jelenkorban megszülető-megszületett írásokkal foglalkozik, de nem a bennfenntesek hűvös, bölcsészszagú nyelvén. Jó példa erre a Hadd szóljon rovat, ahová bárki beküldheti írását – már ha van mersze, és főként tehetsége. A honlap legnagyobb érdeme mégiscsak az, hogy elhiteti: hihetetlenül izgalmas események (vagy inkább nagy e-vel: Események) történnek a kortárs irodalomban.

Ezt aztán jól kisütötték

– Úgy látszik, neki ez még mindig édeskevés.Egy vállalkozó kedv? hajdúböszörményi fiatalember nem mindennapos kezdeményezéseképpen nyakig merülhettek a cukrászsütemények kulináris élvezetében a helybéliek. Az egy híján húszéves ifjú cukrász, Szilágyi Mihály nem kisebb tettekre sarkallva magát, egy hatvan méter hosszú kürtőskalácsot készített. A gigantikus péksütemény elkészítéséhez mintegy fél mázsa lisztet, húsz kiló cukrot, húszliternyi tejet és háromszáz tojást használtak fel. A világrekord-kísérlet résztvevői pusztán egyetlenegy, hatvanméteres rúdon forgatva, faszén felett sütötték ropogósra a termetes édességet. Szilágyi nem ül a babérjain, mint aki jól végezte dolgát: következő akciójaként egy százméteres nassolnivaló készítését tervezi. (Korridor)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!