hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dollármélypont, olajárcsúcs
Tőzsdejelentés 2003. 09. 24–30.

2003. 10. 06.
Jelentős csökkenést mutattak a héten a világ vezető tőzsdeindexei. A részvénypiacnak nem tettek jót sem a megjelent amerikai makrogazdasági mutatók – tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állományának csökkenése, fogyasztói bizalmi indexek visszaesése –, sem pedig az OPEC kitermelési kvóta csökkentéséről szóló döntése következtében megugró olajár. Az európai exportőröket a dollárgyengülés is sújtotta. Voltak azért pozitív hírek is: a német IFO bizalmi index 2,5 éves csúcsra emelkedett, a félvezetők eladási statisztikája pedig 12,5 százalékkal mutat többet mint egy évvel korábban. 

A BUX sem tudott az árral szemben evickélni, közepes forgalom mellett 1,8 százalékot vesztett értékéből, becsúszva ezzel a 9000 pontos lélektani határ alá.

A blue chipek közül egyedül a Richter maradt pozitív tartományban. A nagyobbik hazai gyógyszergyár új termékkel jelenhet meg az amerikai piacon. A feltételes forgalomba hozatali engedély kiadása nagy előrelépés a gombaellenes szer amerikai forgalmazásának megkezdéséhez, amely 2004-re várható. Közel négy százalékkal gyengült a Matáv, a cég pénzügyi vezetője a nagy mobilpiaci árverseny miatt csökkenő árrésre számít a második félévben. Közel két százalékot vesztettek értékükből a Mol részvényei, a cég nyilvános ajánlatát másodszor is elutasította a szlovák értékpapír-felügyelet, így könnyen lehet, hogy az olajcég kénytelen lesz 30 millió dollárral többet fizetni a Slovnaft részvénypakettjéért. A tőzsdét csak közvetetten érintő hír, hogy a Postabank privatizációs pályázatát az Erste Bank nyerte, 101 milliárd forintos ajánlatával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!