hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nyomornak ára van
Ingatlankörkép életszínvonal alatt

2003. 10. 06.
Mennyit ér ma ötmillió forint? Egyfelől nagyon sokat: egy átlag magyar család harminc év alatt tud ennyi pénzt félretenni.  Az Expressz hirdetési újságban ugyanakkor egyetlenegy lakást sem árulnak Budán ötmillió forint alatt. Pesten még van pár tucat. Ezek közül néztem meg néhányat. 



Budapest X. kerület, Hős utca. "Fürödni a rokonhoz mennek, mert a legtöbb lakásban nincs fürdőszoba" Fotó: Somorjai L.

***

Népstadionnál 25 négyzetméteres,

egy szoba összkomfortos, biztonsági

rácsos öröklakás eladó. Ötmillió forint.
 

XIV. kerület, Utász utca, a metrótól három-négy percre. A ház 40-50 éves lehet, négyemeletes. Az udvar végében testes házaspár üldögél a gang alá húzódva: rózsákat válogatnak egy nagy kupacból vödörbe. A hatos ajtón kopogtatok. Félrészeg férfi támolyog elő, értetlenül hunyorog a fényben. Délután két óra van. Mögötte egy nő, ő is zavartnak tűnik. "Nem hirdettünk semmilyen lakást"
– mondja akadozva a férfi, majd amikor a telefonszámot egyeztetném, közli, hogy nincs mobiltelefonja. "Nagyon rendes ház ez – állítja az eladó ingatlan tulajdonosa, akit végül a tizenhatos szám alatt találok meg. – Az új közös képviselő még csak fél éve van itt, de máris tisztogatásba fogott: egymás után rakja ki az önkényes lakásfoglalókat. Mellettük is lakott egy, kicsit dilis volt, felordibált a fölső emeletre, de nemrég elhúzott, valamit biztos csinált" – dől az információ a hölgyből, és szemmel láthatóan észre sem veszi, hogy mondatról mondatra értékeli le lakását. 

A lakás 25 négyzetméteres. Az előszoba egyben a konyha is, az összkomfort a függönnyel elválasztott fürdőszobával jön össze. A szoba ablakai a belső udvarra néznek. A fűtést villanykályhával oldották meg, átlagosan havi nyolcezerért. "Nagyon jó lakás – mondja a hölgy, már vagy negyvenen jelentkeztek a hirdetésre." És befektetésnek sem utolsó, hiszen a jelenleg itt élő albérlők negyvenezerért bérlik havonta. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!