hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így egyesült ötven éve Jeruzsálem
„Mi írjuk a Biblia következő könyvét!”

2017. 05. 25.
Míg 1948-ban egy robbanószerkezet hibáján múlt, hogy nem sikerült egyesíteni Jeruzsálemet, tizenkilenc évvel később ugyanúgy egy „véletlenen” múlt, hogy Dávid három­ezer éves ősi városa fölött ötven éve újra a zsidó nép zászlaja leng. A Kreml alaptalan félelme az Izrael okozta Armageddontól, a KGB által megvezetett egyiptomi elnök, a hazugsággal háborúba rántott Husszein király mind részesei voltak annak a láthatlan kéznek, ami 1967-ben visszaadta Izraelnek fővárosát: Jeruzsálemet. A város bátor „őrállói” mesélték el a CBN-nek és az amerikai WGBH televíziónak, hogyan írták meg a „Biblia következő könyvét”.

David Emiran keserűen és fájó szívvel nézett végig a Jewish Agency irodáiban fölhal­mozott táblák, hatósági karszalagok, hadipénz-kötegek és hirdet­mények hosszú során, amelyek kupacokba halmozva várták, hogy kétezer év után újra zsidó kézbe vegyék Jeruzsálem Óvárosát. Kint, az Új kapu felől még szórványosan lövések hallatszottak, de mivel az ENSZ által kikényszerített fegyverszünet már életbe lépett, a több hónapos ostrom után lassan mély és drámai csönd nyugodott meg a Szent Városon. 1948. július 17-e volt, majdnem napra pontosan 2500 évvel azután, hogy Nabukodonozor a káldeus sereg élén áttörte Dávid városának falait, fölszámolva az önálló zsidó államot. A melankolikus kémiatanár, akit a helyi Hagana parancsnok rögtönözve nevezett ki az Óváros katonai kormányzójává, ekkor már világosan látta, hogy sosem fogja tudni betölteni hivatalát, ezért egy rövid félmondatos utasítással a teljes „rendészeti csomagot” elküldte a zúzdába.

„Hála Istennek, legalább ma már senki sem fog meghalni” – próbálta föloldani magában a csalódás terhét David Salitel, miközben kimerült egységével éppen visszavonult a Sion kaputól, ahol az eredeti tervek szerint lyukat robbantottak volna a falba, meglepve az Arab Légió tüzérségi tűztől kábult katonáit. Ez lett volna a váratlan győzelmet hozó függetlenségi háború koronája, ráadásul a magabiztos parancsnok már előre meg is írta győzelmi beszédét, amiben a Dávid-torony lépcsőin Jeruzsálemet „büszke örömmel átadja Izrael népének!” A kitartó izraeli ellenállás következtében a fővárost 1947 decembere óta szoros nyomás alatt tartó arab csapatok létszáma és morálja fokozatosan csökkent és gyengült, miközben a védelem egyre inkább támadásba ment át, hogy minél jobban kitágítsa a lakosságot fojtogató ostromgyűrűt. Ennek keretében tettek kísérletet arra, hogy a merész „Ókor” hadművelet során egyesítsék a főváros keleti és nyugati felét, fölszabadítva a korábban kiürített zsidó negyedet és megszerezve a Templom-hegyet. A történelmi roham azonban teljes kudarccal zárult. Bár a 160 kilós robbanófejjel élesí­tett „Tölcsér” nevű faltörő szerkezet egész Jeruzsálemet fölverte álmából, magán a célponton csak egy sötét koromfoltot tudott ejteni. A lelkesen előretörő ötszáz zsidó katona fájó szívvel vonult vissza az Újvárosba, miután látták, hogy Szulejmán fala még mindig áll. A besült eszköz miatt közel húsz évig egyikük sem tehette be a lábát az Óváros területére – a kétezer éve folyamatosan lakott zsidó házakat kirabolták, a Siratófalat és a Templom-hegyet pedig csak a rabbinátus által ideig­lenes imahelynek megjelölt Sion-hegyi kilátóról nézhették.

Szovjet MIG-ek a Szentföld légterében

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!