hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 05.26. (XXI/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Trump Rijádban

Szimbolikus, hogy az amerikai elnök első külföldi útjának első állomása Rijád volt – innen érkezett Trump Tel-Avivba, majd Jeruzsálembe, ahol fontos szimbolikus gesztust tett azzal, hogy első hivatalban lévő amerikai elnökként imádkozott a Nyugati falnál. Trump nemcsak Jeruzsálemben, de Rijádban is fontos és szimbolikus gesztust tett vendéglátói felé: míg a januárban leköszönt előző amerikai elnök, Barack Obama 2009-ben Kairóban mondott nagy ívű beszédet az iszlám hívei előtt, Donald Trump most a szaúdi fővárosban tette ugyanezt 55 muszlim ország vezetői előtt.

Hétköznapi terrorizmus

Szinte azonnal jelentkezett az Iszlám Állam a Manchesterben végrehajtott véres bombatámadás elkö­vetőjeként. Hogy „lopták”-e a merényletet, vagy a huszonkettő éves manchesteri születésű, líbiai származású Salman Abedi valóban a „kalifátus katonája” volt, nem tudni. Egy biztos, az európai terrortámadások történetében példátlan, hogy az elkövetők kifejezetten gyermekeket vegyenek célba.

Trump otthon volt Jeruzsálemben

36 órát töltött Donald Trump Izraelben (ebből két és felet a palesztin fennhatóság alatt álló Betlehemben), és ezalatt hét beszédet és sajtótájékoztatót tartott, ugyanennyi különböző helyszínen. Megszólalásokból, gesztusokból és fotólehetőségekből tehát nem volt hiány, és az üzenetre sem lehetett panasz izraeli részről. Bár voltak témák, amelyeket az elnök került (például az amerikai nagykövetség átköltöztetése) és béketervének részleteiről sem árult el részleteket, azt megtudhattuk, hogy Trump szereti és értékeli Izraelt, nemcsak mint startup-nemzetet, hanem mint olyan országot, amely évezredek óta őrzi az Írásokat és tiszteli Isten szellemének a jelenlétét ezen a földön. Az elnök úgy sétált végig a közel-keleti porcelánbolton, hogy nem tört össze semmit, és ezzel nyitva hagyta az ajtót a folytatáshoz.

Jeruzsálem újraegyesítésének hihetetlen története

Míg 1948-ban egy robbanószerkezet hibáján múlt, hogy nem sikerült egyesíteni Jeruzsálemet, tizenkilenc évvel később ugyanúgy egy „véletlenen” múlt, hogy Dávid három­ezer éves ősi városa fölött ötven éve újra a zsidó nép zászlaja leng. A Kreml alaptalan félelme az Izrael okozta Armageddontól, a KGB által megvezetett egyiptomi elnök, a hazugsággal háborúba rántott Husszein király mind részesei voltak annak a láthatlan kéznek, ami 1967-ben visszaadta Izraelnek fővárosát: Jeruzsálemet. A város bátor „őrállói” mesélték el a CBN-nek és az amerikai WGBH televíziónak, hogyan írták meg a „Biblia következő könyvét”. (2017. 05.26.)

Belföld

„Ez a legaljasabb dolog, amit a politikában el lehet követni”

Szerinte a CEU-s tüntetők militáns szellemben támadják a kormányt, a Brüsszellel és Sorossal vívott küzdelmet meg lehet nyerni, a politikai befolyásolás pedig nem csak Putyin eszköze. A kormányszóvivő úgy véli, az Iránnal való együttműködés nem furcsa, ahogyan az Erdogannak küldött gratuláció sem. A Hetek interjúja.

HÁTTÉR

Európa és Magyarország válaszúton

Európa népei és kormányai – köztük a magyar kormány is – válaszúton vannak. A magországok áprilisban Hollan­diában elkezdődött és ősszel Németországban záruló választássorozatának végeztével valószínűleg felerősöd­nek a gyorsabb, „szuperállaminak” nevezhető integrációt célzó törekvések az Unióban.

Manchester után: veszélyben van-e Magyarország?

Hazánkat is elérheti az Euró­pát sújtó terrorhullám –mondta a Heteknek két, a témában jártas szakember a hétfői manchesteri terrortámadás kapcsán. Bár Magyarország nem elsődleges célpont, a közeljövőben három olyan nemzetközi eseménynek is házigazdája lesz, ami felkeltheti a terroristák figyelmét.

Szentszék a cirkusz felett

A világ legkisebb állama. Területe csupán 0,44 négyzetkilométer, amelyen 575 állandó lakos van bejelentve. Hivatalos nyelve az évszázadok óta kihalt latin. (Itt működik a világ egyetlen latin nyelvű bankjegykiadó automatája.) Ez ad otthont a római katolikus egyház fejének, a pápának. Múzeumaiban évente ötmillió ember fordul meg. Nagyjából ilyen és ehhez hasonló információkat találunk a bédekkerekben a Vatikánról, amely csaknem 1700 éve a világ egyik legfontosabb spirituális központjaként működik a Római Birodalom egykori fővárosában.

A családokért táncoltak a Hősök terén

Nagyszabású flashmob részese lehetett az, aki szerda délután fél ötkor a Hősök terére látogatott. Az UptoFaith nagysikerű 2010-es és 2011-es megmozdulásai után idén ismét megmozdulást szervezett egy fontos ügy mellett.

Vallás igen, Isten talán

A vasfüggöny leomlása után fölerősödött Közép- és Kelet-Európában a vallásosság szerepe. Az egyházak társadalmi elfogadottságában a sok évtizedes üldözés és ellenzéki szerepvállalás is közrejátszott. A térség országaiban a két domináns egyház az ortodox és a római katolikus: míg az előzőt létszámnövekedés, erősödő nacionalizmus és gyenge vallási aktivitás jellemzi, addig a katolikus többségű országokban szekularizáció és a hívek számának csökkenése tapasztalható.

Egy nyelvet beszélünk

Németből vagy angolból a tantervileg elvárt tudásszint a 6. évfolyamos diákok háromnegyedét, míg a 8. évfolyamosok alig felét jellemzi. A legjobban Budapest, Dunántúl és Közép-Magyarország diáksága teljesít, különös tekintettel a nagyvárosokra. A magyar tanulók nyelvtudása jórészt leképezi az iskolák és régiók közti óriási különbségeket az oktatásban. Nyelvtudás terén a felnőttek sem dicsekedhetnek, 37 százalékos arányunkkal még mindig sereghajtók vagyunk az EU-ban.

KÁVÉSZÜNET

A róka az új kígyó

Az exkluzív állattartás az elit jellemzője volt a történelem során, ma azonban szinte bárki tarthat az otthonában egzotikus állatot, hogy eldicsekedhessen vele a közösségi oldalakon. Mindez szigorúan szabályozva van, legalábbis papíron – elég azonban a világhálón böngészni, és máris kiderül: pult alól még a legveszélyesebb fajok is kaphatók itthon.

Kendőzetlen igazságok

Egy politikus vagy éppen egy diplomata öltözködése  mindenképp túlmutat egy esztétikai vagy protokolláris kérdésen, politikai állásfoglalásnak tekinthető. Így történt ez az Iránba látogató svéd delegáció tizenegy női tagjával is, akiknek öltözéke éles bírálatokat váltott ki.

Jönnek a robotok?

„Mit fogsz dolgozni egy olyan világban, ahol már most automaták intézik ügyeidet, robotok csetelnek helyetted és hamarosan drónok szállíthatják vacsorára a pizzádat? Jól nézd meg a könyvtárost, a raktárost, a kamionsofőrt, a privát bankárt vagy a könyvelőt, mert tíz éven belül megszűnnek ezek a szakmák. De akkor honnan tudod meg, hogy merre indulj, mit tanulj és milyen »jövő álló« állások várnak rád?” – így szólt az idei Future Work Fesztivál beharango­zója, amely azt ígérte, hogy a háromnapos ren­dezvényen megkapjuk kérdéseinkre a választ.

A Gemenc

Új magyar természetfilm készült Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejéről, a Gemenc világáról. A film készítésénél a webkamerától kezdve a repülő drónokig már a legújabb technikákat is bevetették. Ha valaki látta a „Gyöngyvirágtól lombhullásig” című, szintén a gemenci ártérről készült klasszikust, most megnézheti, hogy több mint fél évszázaddal később mennyire más ez a világ, ami igazából mit sem változott.

Joghurtban az egészség!

Létezik natúr, gyümölcsös, görög, izlandi, zsírszegény, zsírmentes, élő kultúrás stb. Rohanó világunkban a joghurtfogyasztás könnyen, néhány perc alatt megoldható, és nemcsak hogy finom, hanem még egészségesen tápláló is. Márpedig egészségünk szempontjából minden, amit eszünk és iszunk, rövid- és hosszú távon nagyon is számít…
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!