hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A róka az új kígyó
Különleges házikedvencek, büszke gazdik

2017. 06. 24.
Az exkluzív állattartás az elit jellemzője volt a történelem során, ma azonban szinte bárki tarthat az otthonában egzotikus állatot, hogy eldicsekedhessen vele a közösségi oldalakon. Mindez szigorúan szabályozva van, legalábbis papíron – elég azonban a világhálón böngészni, és máris kiderül: pult alól még a legveszélyesebb fajok is kaphatók itthon.

Az utóbbi évtizedben ugrásszerűen nőtt az egzotikus állatok, hüllők, pókok és kisállatok népszerűsége: viszik, veszik, adják, szaporítják ezeket az állatokat, mindenféle kötöttség nélkül – mondja Szabó Zsolt terrarista, vagyis terráriumban tartott egzotikus állatokkal foglalkozó szakember. Pedig a különleges állatok tartására speciális szabályok vonatkoznak (lásd keretes írásunkat), ezek figyelmen kívül hagyása akár komoly sérüléseket is eredményezhet – és nem csak a gazdiknak.

A szakember szerint tipikusnak tekinthető eset volt, amikor járókelők akartak egy teknőst a zöldbe visszavinni, ám az állat megharapta egyiküket. Kiderült, hogy aligátorteknősről volt szó, amelynek harapása akár csonkolhatta volna a gyanútlan hölgyet. Szabó Zsolt hozzáteszi: rengeteg esetben előfordul, hogy az exkluzívnak indult állattartás nyűggé, majd egyenesen teherré válik. Jobb esetben a megunt kedvencet egy állatvédő szervezet útján helyezik el volt gazdái, de a gyakorlatban inkább egyszerűen kidobják. Ha illegálisan tartott veszélyes állatról van szó, akkor általában csak a szerencsén múlik a komolyabb balesetek elkerülése.

A hüllőtartás nemcsak kedvtelés, hanem üzlet is annak, aki ért hozzá. Szabolcs éveken át tartott kígyókat, előbb hobbiból, később a kígyók bőréért, amelyet illegálisan értékesítettek azok, akik megvették tőle az állatokat. A kígyókból származó jövedelem nagyon sokat lendített a család megélhetésén, mondja Szabolcs, de a szomszédok valahogy értesültek a tenyészetről, és feljelentették. Az összes hatóság kivonult, még a gyámügy is, és komolyan vegzálták a családot, majd egy kisebb pénzbírsággal és persze a „vállalkozás” megszüntetésével befejeződött az ügy.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!