hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy nyelvet beszélünk
Súlyos gondok a magyar idegennyelv-oktatásban

2017. 06. 24.
Németből vagy angolból a tantervileg elvárt tudásszint a 6. évfolyamos diákok háromnegyedét, míg a 8. évfolyamosok alig felét jellemzi. A legjobban Budapest, Dunántúl és Közép-Magyarország diáksága teljesít, különös tekintettel a nagyvárosokra. A magyar tanulók nyelvtudása jórészt leképezi az iskolák és régiók közti óriási különbségeket az oktatásban. Nyelvtudás terén a felnőttek sem dicsekedhetnek, 37 százalékos arányunkkal még mindig sereghajtók vagyunk az EU-ban.

Tavaly a 6. évfolyamos tanulóknak megközelítőleg a háromnegyed része (70-80 százaléka) teljesítette a tantervben előírt A1-es szintet, míg a 8. évfolyamos tanulóknak csak nagyjából a fele (45-55 százaléka) érte el az elvárt A2-es szintet – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) nemrégiben közzétett, a 2016-os országos idegen nyelvi mérés adatait tartalmazó beszámolójából. Az országos nyelvi mérést 2015-ben végezték el először, s az eredmények lényegében hasonlóak voltak.

A tantervi követelményekben előírt Közös Európai Referenciakeret (KER) szerinti tudásszint a 6. évfolyamon az A1-es szintű, míg a 8. évfolyamon az A2-es szintű feladatlap legalább 60 százalékos teljesítése. Az A1-es tudásszint azt jelenti, hogy az illető megért és használ alapvető szófordulatokat. Be tud mutatkozni, és be tud mutatni másokat, meg tud válaszolni és fel tud tenni alapvető személyes jellegű kérdéseket. Az A2-es tudásszinten képes megosztani magáról információkat, és hétköznapi helyzetekben nagyon egyszerű kommunikációra képes.

Különbségek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!