hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump Rijádban
Egy csodálatos barátság kezdete?

2017. 06. 23.
Szimbolikus, hogy az amerikai elnök első külföldi útjának első állomása Rijád volt – innen érkezett Trump Tel-Avivba, majd Jeruzsálembe, ahol fontos szimbolikus gesztust tett azzal, hogy első hivatalban lévő amerikai elnökként imádkozott a Nyugati falnál. Trump nemcsak Jeruzsálemben, de Rijádban is fontos és szimbolikus gesztust tett vendéglátói felé: míg a januárban leköszönt előző amerikai elnök, Barack Obama 2009-ben Kairóban mondott nagy ívű beszédet az iszlám hívei előtt, Donald Trump most a szaúdi fővárosban tette ugyanezt 55 muszlim ország vezetői előtt.

Az amerikai elnök kijelentette: „az Egyesült Államok nem akarja ráerőltetni az életformáját másokra, hanem a kezét nyújtja feléjük az együttműködés és bizalom szellemében”. „Nem azért jöttem, hogy kioktassak másokat, megmondjam nekik, hogyan éljenek, mit csináljanak, miként imádkozzanak. Ehelyett szövetséget ajánlunk”. „A Közel-Kelet népeinek kell eldönteniük, hogy miféle jövőt akarnak maguknak, az országaiknak, a családjuknak és a gyermekeiknek” – jelentette ki (nem mintha mondjuk az Öböl menti monarchiák alattvalóinak bármikor lett volna lehetőségük elmondani véleményüket a saját jövőjükről).

Az amerikai elnök „a jó és a rossz, nem pedig a civilizációk” harcaként írta le a terrorellenes küzdelmet. Szerinte a „radikalizálódás” elleni harcban a muzulmán többségű országoknak kell az élen állniuk, amelyek leg-inkább megszenvedik a fanatikus erőszakot.

„Kergessétek ki őket! Űzzétek el őket az imahelyeitekről! Kergessétek ki őket a közösségeitekből! Űzzétek el őket a szent földetekről, és űzzétek el őket a Földről!” – szólította fel őket. „A terrorizmus elterjedt a világon. A békéhez vezető ösvény éppen itt kezdődik, az ősi földön, ezen a megszentelt földön” – mondta Trump.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!